bo kilkadziesiat lat temu zalecano wezsze opony na zime i to się ciagnie do dzis, mimo ze producenci aut na zime zalecaja te same co na lato.
Węższa opona to większy nacisk powierzchniowy. To nie jest żaden mit sprzed 20 lat, bo do dzisiaj auta rajdowe po śniegu i lodzie latają na oponach jak w rowerze.
Ale jeżeli weźmie się pod uwagę, że auto w zimie i tak spędza 95% czasu na mokrym asfalcie, a od czasu do czasu napotka śnieg, to stosowanie wąskich opon rzeczywiście mija się z celem.
Czy ktoś w Julkach jeździ na 225/50/17? Czy ociera coś?
Mam 225/50/16 nic nie ociera- ale tu najwięcej zależy od ET felgi
Czy takie opony beda pasowały bo zamówiłem obecnie mam letnie 205/55 R16 i chce założyć je na moje felgi?
Nokian Wr D3 205/55R16 91H
Czy jeździ ktoś na feldze 17 w rozmiarze 225/50? Rozmiar dla 159, ale pasuje również do Julki. Różnica w rozmiarze to około 20mm w średnicy więc wizualnie różnica prawie nie zauważalna. W wygodzie również. Zgodnie z instrukcją poprawnie to 225/45 :)
Mam na myśli letnie opony.
225/50 pasuje idealnie na 16" (jako zamiennik standardowych 205/55 - wypada dokładnie ta sama średnica ) taki komplecik zdarłem ;) , natomiast 20mm rożnicy jak piszesz przy 17" to jakieś 3,5% rożnicy-myśle że jeszcze na akceptowalnym poziomie -jesli licznik Ci pokazuje te 5km/h wiecej to przy tej oponie powinno się zgrać idealnie z licznikiem przynajmniej w przedziale 100-150 km/h ;)