O to właśnie chodzi :shout::D
16 największych statków transportowych na tej planecie emituje więcej zanieczyszczeń niż wszystkie samochody na wszystkich kontynentach razem - normy , filtry , sondy i cała reszta tego bajzlu to tylko efekt lobbingu wielkiego przemysłu - wyciskać ile się da z serwisu i skrócić żywotność auta do minimum aby sprzedawać nowe
współczesne diesle nie dożyją wieku np W123
Wymiana filtra co 100tys. to absolutna konieczność? Większej głupoty nie słyszałem już dawno, ponieważ z tego co się orientuje jako posiadacz 159, a nie ktoś kto kupuje strasznie 159 w benzynie od pół roku, to taka wymiana co 100 tys. zdarza się z częstością 1 na kilka tysięcy egzemplarzy.
pzdr
A jakie są objawy popsutego DPF-u ? Bo moja GT czasem puści dymka, czasem nawet sporego, najczęściej w okolicach 2-2,5 tyś. obrotów jak ją mocniej przycisnę na drugim biegu. Potem już wszystko ok. Zbiera się bardzo dobrze, pali w mieście 7 litrów przy normalnej jeździe, więc w zasadzie chyba wszystko ok.
uprzejma informacja od komputera i/ub przechodzenie pracy silnika w tryb awaryjny;
Pytam, bo wg licznika mam przejechane 102 tyś. i zgodnie z tym, co jest tutaj napisane powinienem wymienić DPF i tak mi się skojarzyło, że to może być jakoś powiązane z tym dymkiem, który wypuszcza moja Alfa:)
W nr.50 Auto Świata z 07.12.2009 dwa krótkie artykuły o kłopotach z DPF-ami. W dziale PORADY tytuł ,,Ekologia żródłem problemów'' pytanie kierowcy dotyczące częstszej wymiany oleju w Astrze III . Dział INTERWENCJE to problemy Subaru Forestera z boxer-dieslem z DPF ,auto mimo 3 letniej gwarancji ( nie obejmuje układu wydechowego) i 24 kkm przebiegu miało dwukrotnie wymieniony filtr cząstek stałych , za pierwszym razem ASO zrobiło to nieodpłatnie ,za drugim razem uznało ,że nabywca Forestera nie potrafi jeżdzić autem z DPF-em i obciążyło klienta kosztem 12 000 pln .Nie wiem czy śmiać sie czy płakać :rolleyes:
Krajcok- z 2005r. Więc mam czy nie mam:) ?