Otóż to. U mnie na "bidnym" wschodzie mogą pchać dziadostwo :P
Jeszcze z ciekawości muszę sprawdzić wyniki z lokalnego Lotosa. Z tego co się orientuje zwykły ON wypada lepiej na Lotosie ale premium już lepszy jest z Orlenu zobaczymy czy się potwierdzi. Jak ktoś się zastanawia co lać niech też na stacji sobie zajrzy w kwity z dostawy.
Co do Lotosa Dynamic to byłem przekonany że jest bez bio,nawet w okresie wiosennym to usłyszałem od Pani z stacji.Niestety Dynamic jest na bazie IZ-40 bez bio tylko z zimie.Cytat:
Praktycznie każdy ON sprzedawany detalicznie na stacjach ma do 7% biododatków (FAME), w tym również Verva, Ultimate i inne premium takoż. UE zniosła obowiązek informowania o tym fakcie przy dystrybutorze, toteż lejemy je często nieświadomie. Ale wystarczy zapytać o kartę badania paliwa na stacji, aby się o tym przekonać. Wyjątek: Lotos ON Premium, ale wyłącznie zimą (16 listopada - 28 lutego) oraz ponoć, uwaga.... swego czasu Tesco ale nie wiem czy nadal. ;)
Co ciekawe jednak Tesco tekst z 28 kwietnia
https://www.facebook.com/Diesel-bez-biokomponent%C3%B3w-1256066087741591/Cytat:
Zapytałem ponownie Tesco, czy u nich się czasem coś nie zmieniło ale otrzymałem pozytywną odp. Każdy może sobie sprawdzić swoją stację w okolicy. Czekam jeszcze na odp. z Lotosu , jak uzyskam odp. to zamieszczę na profilu.
A to treść maila z TESCO:
Numer zgłoszenia: 964177
Szanowny Panie,
dziękujemy za Pana zgłoszenie.
W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż zeszłoroczna akcja informacyjna o ON bez biododatków zakończyła się, ale nadal na wszystkich stacjach Tesco oferujemy olej napędowy bez biododatków (tzw. FAME). Istnieje możliwość weryfikacji tych informacji na naszej stronie internetowej tesco.pl (np. http://www.tesco.pl/stacje-paliw/war...gorczewska-218), gdzie zamieszczamy raporty z niezależnych badań jakości paliw.
Z poważaniem,
Iga Sondej
Infolinia Tesco
800 105 104
Udało mi się podejrzeć karty charakterystyki paliwa na BP na jednej ze stacji w lubelskiem.
Tak to wygląda
Załącznik 204808Załącznik 204809
Ja tankuje paliwo na bazie gdzie mamy ciężarówki po 3 zeta za litr. Paliwo z Lotosu. Żadnych problemów :)
Zwróćcie uwagę na różnice między zwykłym ON a Ultimate. Różnica w cenie na tej stacji to ok 30 gr / litr. Scyzoryk w kieszeni się otwiera ;)
Różnica za to jest w cenie na stacji ;)
Na Tesco w Warszawie (ul. Stalowa) jest informacja o braku biododatków (ON). Tankuję tam z krótkimi przerwami na inne stacje od 1,5 roku i nie było żadnych problemów.