A jak wygląda kolektor ssący?
Ja w 1.3 MJet miałem podobne objawy. Do 2200 auto nie jechało.
Okazało się, że kolektor w miejscu gdzie wchodzi EGR był prawie cały zalepiony.
Printable View
A jak wygląda kolektor ssący?
Ja w 1.3 MJet miałem podobne objawy. Do 2200 auto nie jechało.
Okazało się, że kolektor w miejscu gdzie wchodzi EGR był prawie cały zalepiony.
To jeszcze taka ciekawostka ode mnie odnośnie tego cholernego muła do 2tys obrotów - sprawdźcie dobrze rozrząd, u mnie 0,5cm przesunięty na rolkach, poprawione i auto nie te :D
@ap2, kolektor ssący czyszczony miesiąc temu.
Rozrząd to też trop, sprawdzę. Spalanie miałaś w normie na przestawionym rozrządzie?
Ciut więcej spalała, hak pojezdze wiecej to napisze, ale od razu na starcie silnik zaczal pieknie pracować i nawet nie problemu z odpalaniem co czasem sie zdazalo, takze moze warto zobaczyc
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Mam nadzieję, że już w tym tygodniu problem rozwiąże się. Badane aktualnie tropy to:
* geometria turbiny,
* ciśnienie paliwa - czujnik pompy,
* rozrząd,
* wtryski,
* przepływomierz.
Trzymam kciuki :-)
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Mechanik nic nie wymyślił...
Jutro zaczynam następujące rzeczy:
-wymiana rozpylacza na wtrysku 2
-czyszczenie zaworu ciśnienia paliwa
-uszczelnienie pompy ciśnienia
Zobaczymy jaki to da efekt i wtedy już chyba zostanie tylko turbina do czyszczenia / regeneracji
Na wykresach widać, że są momenty, gdzie mam o 1-1,5bara za mało ciśnienia paliwa i że turbina najpierw niedoładowuje , a później przeładowuje. Mimo wszystko mechanik sprawdzał sztangę i ponoć geometria chodzi.
Problem z ruszaniem pod górę (na przykład przy wyjeździe z garażu) lub innych sytuacjach, w których pojawiało się większe zapotrzebowanie na moc przy niskich obrotach, miewałem przy zatkanym DPF. Niedrożny katalizator czy tłumik też pewnie da taki efekt.
Usunąłeś DPF czy czyściłeś? Jeśli czyściłeś to jak?