Powodzenia.
Printable View
Powodzenia.
Niestety to raczej nie była wina świec... Dzisiaj podczas jazda zapaliła się kontrolka silnika więc zajechalem na parking i zgasilem auto. Przy próbie odpalenia odpaliła ale chyba za 30 razem. Kontrolka znów się zapaliła ale miałem blisko pod dom więc pojechałem i zgasilem auto w garażu po czym znów nie chciała odpalić. Podczas jazdy nie było spadku mocy ani dymienia auto jechało normalnie.
- - - Updated - - -
Po godzinie odpaliła normalnie trochę zadymila i kontrolka się nie pali...
- - - Updated - - -
I co Wy na to......
Dobra podepnij auto pod komputer i podaj błędy jakie masz.
Ok ale jutro bo dzisiaj nie mam kompa przy sobie...
Czujnik na wale pada
Wyklepane Hammer AXE
Ja też uważam, że to czujnik na wale.
Im bardziej się będzie ocieplać na dworze tym mniejsza szansa zapalenia samochodu będzie piękny kawalerze.
Ale, że świece to też uważam. ;)
Taką oto przyszłość widzę w kartach drukowanych przez NBP.
A jaki koszt tego czujnika...
Dzięki za link mam nadzieję że jutro jakiś magik to sprawdźi i wymieni...
- - - Updated - - -
A czy aby wymienić ten czujnik trzeba rozpiac rozrząd...
- - - Updated - - -
To moja trzecia Alfa. Poprzednie dwie były wzorowe nie licząc pałacem się kontroli od poduszki albo od czujnika pedału hamulca.
- - - Updated - - -
Kocham te samochody za zalety i za wady choć czasem doprowadzają mnie do szału...
- - - Updated - - -
Wcześnie też była 166 tylko z 2000 roku i 136 KM ale była wzorowa dupki nie dostała strzała w bok od tira i nie było co naprawiać..
- - - Updated - - -
Poszła w dobrej cenie choć była szkoda całkowita... Żal było się rozstawać...
Nie trzeba zrzucać rozrządu bo my piszemy o czujniku wału korbowego a nie czujniku wałka rozrządu.
One najczęściej przerywają odczyt gdy jest im ciepło. Temperatura silnika też je oczywiście zagrzewa. Wywala kontrolkę silnika na desce i auto nie zapala / gaśnie.
Umiejscowiony jest pod rozrusznikiem, odkręcisz go kluczem ampulowym t40.
Nowe czujniki 0281002474 Bosch są made in Romania i różnią się tym od Bosch germany (o tym samym numerze katalogowym 0281002474) który wyjmiesz ze swojego auta, że kołnierz mocowania jest skrócony o ok 6mm.
Uniemożliwia to przykręcenie nowego czujnika jednak wchodzi na "klik" i jest spokój.
Aby być pewnym że to ten czujnik, możesz go wykręcić i wsadzić do zamrażarki na 10 minut.
Gdy go wyjmiesz podłącz go do omomierza. Powinien mieć opór w okolicy 900 omów.
Trzymaj cały czas omomierz i zagrzej czujnik suszarką. Gdy zrobi się ciepły i opór 900 zostanie to znaczy że jest dobry.
Gdy zaś przerwie odczyt lub go zwiększy to znaczy że wymiana jest konieczna.