-
Pfff druciarstwo xD jak bym go na trytki zamontował to tak ;) a tak to zobacz ile trudu tutaj było ;).
Ale fakt faktem można było, przyznaje , zrobić na zamówienie bo jak się pewnie domyślasz to koszta mnie już na tym etapie życia mniej interesują ( dzięki Bogu ) . Gdybym musiał już swój garaż ( buduje dom , i mam tam garaż 70m² z kanałem ) to napewno bym to sobie wyskrobał lepiej , przyznaje .
Może kiedyś zrobimy 159 q4 na gtd2872 ;)
Ps. Saabix jak mniemam pewnie 2.3T. ja robiłem 1.9 na 220 koniuchow. Co przy krótkiej skrzyni robiło robotę
Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka
-
Widzisz, wiedziałem że się da :lol:
Saab oczywiście 2,3 benzyna w gazie :D
-
Powi ci że mam dla.mojej kobiety stilo 2.4 na dojazdy do pracy i czasem, gdy ten mały street fighter nie odpali ( na ciepłym czasem się zawiesza przekaźnik / rozrusznik ) to mam czasem ochotę na szybkie kupno aero w automacie .... Zajebiste są te 95. Nigdy , absolutnie nigdy mi nie stanęło w trasie , zwiedziłem nim pół Europy , czasem robiąc 10000 km w 3 tyg. I pojedyncze trasy rzędu 2000 km.... Nigdy nic się nie działo. Ale nie miałem okazji karnac się 2.3 nigdy niestety. Szkoda
-
Autko odebrane.
Turbo pompuje narazie 1.3 bara
Temperatura w kolektorze to przy 100 km/h to różnica do 7 stopni w stosunku do otoczenia ( 19*c na zewnątrz , w dolocie 23~26 )
Wydech nie jest za głośny
Nie dymi przy butowaniu
Teraz w kolejce konwerter i skrzynia bo czasem wywali błąd lockupa i różnicy w obrotach wałków.
Do ogarnięcia jeszcze ABS ( czasem wywali błąd ) , siłownik tylnej klapy i jeden manewr z dolotem.
Na chwilę muszę się wstrzymać z sypaniem worków siana w alfę bo trochę mnie zadusily materiały budowlane ( budowa domu )
Na hamownie pojadę gdy będę mieć dzień wolny.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2021/07/19.jpg
-
Skrzynie to od razu spisz na straty :sarcastic:
a to to 1,3bar to jakiej mocy w tym silniku odpowiada?
-
U mnie to było 193 konie przed robotą. Tyle że z zasyfionym odlotem i kanałami w głowicy.
-
Dobrze wiedzieć - tak porównuję z efektem takiego samego doładowania w benzynie :)
-
Chwilę o tym myślałem ale to porównanie jest bez sensu bo moc idzie po obrotach. Np. 1.3 bara w silniku 2.0 który teoretycznie wykrecisz do 9000 obrotów to da ci ile koni ... 600 ?
-
1.3 na to gt2256v to jeszcze ok, ja mam na mega pograniczu bo 1.55/1.6 momentami. Przy mocy 240 z hakiem i 504Nm
Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) przy użyciu Tapatalka
-
Chyba trochę nie w tą stronę "kombinujesz" :) Benzyniaki oczywiście kręcą się wyżej. Ale to nie oznacza, że maksymalną moc mają na końcu. Z resztą.... chyba żadne auta nie mają ekstremum na końcu. Maksymalna moc i moment oraz jego umiejscowienie w skali obrotów jest zależne od masy czynników. Pisanie, że moc zależy od prędkości to takie uproszczenie jak pisanie że moc zależy od wysokości auta.....
Twój seryjny silnik miał 175KM przy 4000 obr. A przecież spokojnie leci do 5000obr albo i nawet 5500. Ale nie masz już wtedy tam mocy. A diesel w ogóle wtedy już pada na pysk z mocą.
Mój saab przykładowo ma maksimum mocy przy około 5000obr. To niewiele więcej niż diesel. Ale za to do odcinki tracę już tylko kilkanaście koni.
A odnośnie doładowania to 1,3bar w 2,4jtd daje jakieś 200KM. W benzynie jakieś 300KM. W momentach też zapewne będzie sroga różnica. A różnica w obrotach nieznaczna :)