Ja z pewnością Ci wybaczę więcej namawiam do takiej przeróbki zalet jest dużo więcej niz tylko dobre oświetlenie drogi sam się przekonasz
Printable View
Szkoda że niektórzy biorą się za samochód od D*** strony:
- mam stare światła, porysowane szkła, odbłyśnik pomalowany srebrnym sprayem i matowe soczewki - ale co tam, wsadzę sobie mocniejsze źródło światła! - BRAWO!! a żeby obniżyć samochód polecam obciąć sprężyny :D:D:D
I pomyśleć że Ci sami z biednymi ksenonami, narzekają na drugą grupę kierowców którzy jeżdzą na halogenach, a sami są o wiele wiele gorsi...
Coś chyba sie Tobie pochrzaniło, lampy z ciętymi sprężynami a i o sprężynach tutaj nie rozmawiamy
Ja napiszę to z punktu widzenia użytkownika dobrych żarówek i tzw.HID.
Faktycznie hidy jakby świecą lepiej ale na zdjęciu ,drogi wcale nie oświetlają lepiej niż dobre żarówki a wręcz niektóre fragmenty drogi są gorzej doświetlone.Po kilku miesiącach testów w różnych warunkach pogodowych zdemontowałem je i powróciłem do żarówek.
Gdybym miał cokolwiek doradzać ewentualnym nabywcom HID-ów to lepiej zainwestować w nowe odblaski/ ewentualnie regeneracja/ założyć porządne markowe halogeny i dobrze wyregulować światła niż ładować kasę w hidy.Aha przetestowałem hidy od 2 różnych dostawców i płaciłem za nie 300zł /komplet/ a sprzedawca twierdził ,że to hidy lepszej jakości niż te za 150zł.
Jedyna zaleta tych hidów to,że naprawdę dobrze oświetlały znaki drogowe
A do jakich lamp miałeś założone hidy ? nie pisz że do zwykłych ze 156 bez soczewek bo wtedy to i ja bym nawet nie próbował zakładac hidy
No akurat , powiem Ci tak , ze lampki wymieniałem dwa lata temu :) bo miały w....e otwory do mocowania z okularem ( lakiernik magik nie wiem co z tym robił ).
A co do oświetlenia , jest wiele zdjęć i filmików ( nawet jak to wygląda w 155 ) i dlatego podjąłem tą decyzję . Jedyną sprawą będzie to ze będę brał o dość niskiej temperaturze żarnika ) A co do sprężyn - to cholera wykrakałeś :( będę musiał wymieniać z tyłu :P więc jak chcesz podpiłować i wsadzić sobie to daj znać :P)
Andrzeju soczewki.Spodzewałem się chyba za dużo po hidach.Ale nie żałuję swojej decyzji a nie tej z założeniem Hid -ów jak z ich demontażem.Znam temat i wiem ,że chyba czasem za dużo oczekujemy od nowinek.O ile pamiętam już ktoś zrobił podobnie z hidami i jego obserwacje dość mocno pokrywały się z moimi.A też miał soczewki
Andrzej w 155 świeciły dość kiepsko.Rozebrałem je i za radą z jednego z forum/elektroda/ wypłukałem soczewki wodą destylowaną z ludwikiem /letnim/ po kilku takich zabiegach płukanie wodą destylowaną suszenie i powiem Ci pomogło i to bardzo.Założyłem blu vision i jak kupiłem 156 to stwierdziłem ,że światła w 156 są do d...y.w porównaniu ze 155.
To zastanawiam się jak hidy będą świecić jak i ja zrobie takie płukanko w swoich soczewkach bo odbłyśniki lampy nie mają wiekszego znaczenia przy soczewkach