-
- tutaj link do tematu z wykresami spod Alfadiaga.
--
http://www.forum.alfaholicy.org/show...7&postcount=26
--
- masz standardowa wersję oprogramowania 0.24.
- jesli podajesz opis błędów to nalezy podac także parametry środowiskowe, czyli zrzut robic dwa razy, drugi po przesunięciu suwaka max. do dolu.
--
http://img84.imageshack.us/img84/6931/v02e.th.jpg
--
-
LOL :) Dzięki za uświadomienie, zupełnie nie widziałem tego suwaka :) Dzisiaj Cubus00 jeszcze raz podjedzie do mnie i zrobimy wykresy jak trza ;) A tu jeden z wczorajszych (nie wiem na ile przydatny bo nie ma na nim temperatury, ale raczej po "ticku" bo dosyc ostro testowalismy wczoraj):
-
- wykresy z takimi parametrami nie niosą z sobą informacji diagnostycznej, trzymaj sie tego co podałem.
- ale gratulacje za zamiar i chęci poznania diagnostyki, to się liczy.
-
Mając już któryś samochód z kolei nauczyłem się w praktyce złotej zasady "chcesz żeby było dobrze - zrób sam" ;) Dlatego póki moja Bella u blacharza stoi to próbuje pomóc Cubus00
-
załóżmy ze to sonda bo wywala ten błąd , to co po za oryginałem warto wkręcić bo jesli to nie ona troche szkoda kasy
-
No jak na złość jak Cubus00 do mnie przyjechał to wszystko się unormowało, chociaż wcześniej była lipa. Zrzuty z Alfadiaga:
Nie wiem czy jest sens wykresy wrzucać jak chwilowo jest wszystko OK?? Jak ostygnie silnik to pójdziemy jeszcze raz testować.
-
A ja to już się chyba nie doczekam na odpięcie tego Halla.
No chyba, że ten samochód sam się naprawił, więc jest po temacie.
Bo ostatnio przy odpiętej przepływce nie zapalał marchewki, a jak jest przy Hallu to do dziś nie wiadomo.
-
Z Hallem to chwilowo za długa zabawa przy tej pogodzie i płycie pod silnikiem i braku kanału. Tutaj wykresy z Alfadiaga, moze cos pomogą:
-
Venio - co Ty wypisujesz, jaki kanał, jaka płyta pod silnikiem?
Trzeba otworzyć maskę silnika, rozpiąć niebieską kość, którą widać "jak byk" na kolektorze ssącym, wsiąść do samochodu i uruchomić silnik. Jeśli to ECU widzi Halla to po ok. 200 obrotach silnika zapali się marchewka, a w ECU pozostanie błąd P0340.
Czas - 0,5 min.
Potem trzeba zgasić silnik, zapiąć kość i zamknąć maskę - czas 0,5 min.
-
Fakt, że nie mam swojej alfy na razie żeby zajrzeć, a troche ciemno na dworze - nie spodziewałem się, że to w tak łatwo dostępnym miejscu jest. A co do tematu: poczekaliśmy aż samochód ostygnie i poszliśmy jeszcze raz. Ładnie zaczął telepać, obroty spadały do 350-500 i oto efekty pomiarów:
-----
PS. Jednak Halla Cubus00 odpiął i faktycznie zapala się marchewa