A ja bym połączył problem centralki airbag i centralką skrzyni z nagrzewnicą.
Printable View
A ja bym połączył problem centralki airbag i centralką skrzyni z nagrzewnicą.
Zapomniałem dodać, że przy okazji w serwisie nie mogli się połączyć z climatronikiem.....
No ok ale jeśli nagrzewnica to chyba powinno ubywać płynu tak ? czy jak to wygląda....teraz pojedziłem poł dnia i rozkminiłem kiedy dokładnie włącza się błąd....kiedy dam w palnik...tzn kiedy jade szybciej i kiedy auto się rozgrzeje..... może ta wskazówka coś Wam podpowie ?
Pan w serwisie powiedział , że jutro mam zadzwonic w celu ustalenia wstępnego kosztu znalezienia przyczyny usterki.....zobaczymy co z tego wyjdzie....
Sprawdź dokładnie TPS (czujnik położenia przepustnicy). Na 100% dane z niego idą do skrzyni, jeśli są lipne to będzie wypadał błąd. Jak pisałem wcześniej o Omedze, przyczyną moich błędów był na pewno TPS, przepływomierz ze skrzynią ma mało wspólnego, TPS za to bardzo dużo, każdy kickdown i w ogóle wszystkie informacje na dot położenia pedału gazu, a więc tego kiedy mają się przełączać biegi, redukcje itp. pochodzą właśnie z tego czujnika. Drugą rzeczą wskazującą na ten czujnik jest fakt trochę z innej beczki, w Yamasze R1 miałem problem z tym czujnikiem, wariował zawsze po porządnym rozgrzaniu silnika, na zimnym było wszystko ok, a na gorącym nie trzymała wolnych obrotów. Po wymianie problem ustąpił. Więc oba twoje objawy najprędzej wskazywały by na ten czujnik.
no ok, ale czy na kompie nie wyszedł by błąd TPS-s ?
Przepływne tylko komp pokazuje.....
hmmm...czujnik położenia przepustnicy w dieslu....ciekawe ???
ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły ? :(
Zerknij na tę nagrzewnicę na początek tak jak Szerszeń radzi, było dużo o tym, standardowa przypadłość 166tek. Ubytek płynu może być niewidoczny jak nagrzewnica się lekko "spoci"...
kolega MichałGdy ma silnik 2.4 JTD 20V czyli AR 166 po lifcie, a tej Alfy cieknąca nagrzewnica na podzespoły za ICS nie dotyczy, co do skrzyni to MichałGdy odpowiedź dostał w temacie Błąd 0741 w automatycznej skrzyni AISIN
W którym miejscu ? Sterowanie hydrauliczne czy czujnik ?
Czy mjak odłączali silnik to mogli coś popierdzielić ? Czy nagle dziwnym zbiegiem okoliczności coś z tych 2 rzeczy mogło się skończyć? Bo ja już kompletnie zgłupiałem....nagrzewnica raczej odpada bo nie mam zaparowanych szyb raczej...