Dzis trasa WAW ---> Świnoujście 600km spalanie wedlug komp 7.8 srednia predkosc na calej trasie 71km/h (czyli jak bylo mozna to do 140 km/h) nie tak zle....
Printable View
Dzis trasa WAW ---> Świnoujście 600km spalanie wedlug komp 7.8 srednia predkosc na calej trasie 71km/h (czyli jak bylo mozna to do 140 km/h) nie tak zle....
Nie wiem jak trzeba by jeździć żeby w mieście uzyskać wartości katalogwe ;)
Takiej typowej " trasy" jeszcze julka nie zrobila :) Ale cykl mieszany 65\35 trasa\miasto tez mi katalogowo nie wychodzi pomimo ze tak delikatnie powiem dosc lekkiej nogi ;)
Ogólnie jest praktycznie niemożliwe uzyskanie takich wyników spalania jak podaje producent. A jeżeli już, to z mojego doświadczenia łatwiej to uzyskać jednak w mieście, a to z tego powodu, że miasto miastu nierówne, i można trafić na różne warunki jazdy. Zrobiłem w celach eksperymentu 70 km po Wrocławiu, poza szczytem komunikacyjnym. Komputer pokazał 10,9 l/100 km, czyli aż o litr mniej niż podaje producent. Tyle, że przy dystrybutorze wyszłoby pewnie znacznie więcej, ale i tak jest jakaś szansa, że udałoby się zrobić tyle ile obiecuje producent.
Gorzej w trasie, to już jest jakiś kosmos. Wierzysz, że mógłbyś mieć w swoim 1.4 MA spalanie 4,6 l/100 km? Mi jak na razie w trasie, przy bardzo ekonomicznej jeździe, udało się zejść do 7,6 l (przy dystrybutorze), czyli o całe 1,5 l więcej niż obiecuje producent, bo te 6,1 l/100 km jest kompletnie nierealne. No chyba, że z górki :)
Spalnie w trasie po zmianie softu uległo zmianie - po wycieczce nad morze w trybie "D"
zanotowałem następujące wartości:
Średnia prędkość 102km/h - spalanie 10,3l/100km
Średnia prędkość 82km/h - spalanie 9,6l/100km
Trasa to jazda "7" nad morze z Wa-wy i powrót. Wg. mnie to bardzo przyzwoity wynik jak na 170KM auto
Trasa Łódź-Luksemburg.. wycieczki.. Luksemburg-Łódź. Trasa 2700 km, średnia prędkość 100 km/h, max (na krótkich odcinkach) 190 km/h, przeciętnie 140-160 km/h.
Średnie spalanie: 7,8 l/100 km. Jestem zadowolony z wyniku :)
Nie nowe tylko stary jakoś nie obsługiwał prawidłowo centralki wtrysku i ASO wgrywało wszystko od początku