-
Tak, podmieniałem go ale jest uszkodzony. Po przejechaniu 1,5km auto zaczęło śmiesznie się zachowywać. Trzymając gaz w jednej pozycji około 5 sekund jechała a następnie 5 zdychała i tak na przemian:) Trochę pomagało odpuszczenie i dodanie gazu ale tylko z początku. Jak go odpinałem to mało się nie poparzyłem - przegrzewa się i głupieje. Po podłączeniu mojego i zrobieniu 20km był lekko ciepły.
A dziś zrobiłem 70km i po zaparkowaniu auta nadeszła chwila prawdy i teraz po wymruganiu 4444 nareszcie mogę spać spokojnie i problem na 100% zlikwidowany:)
-
No patrz a u mnie jeździł.Wywal go od razu nie będzie zaśmiecał półki przynajmniej i dobrze że znalazłeś w końcu przyczynę:)
-
Nie, na razie nie. Trzeba go jeszcze sprawdzić w innym aucie i dopiero na śmietnik:)
-
Podepnę sie pod post, bo chyba wina lęży w sondzie...
Od nie dawna (bo od miesiąca) mam AR 145 1.4 boxer zauważyłem że auto spala 15 litrów / 100 km.
czytałem już tu na forum kilka postów i wiele mi pomogło chodz teraz mam pytanie, gdzie i jak mógłbym sprawdzić czy wina lęzy w sondzie ?
a może 15 litrów to norma przy spokojnej jezdzie ? 'oO w co osobiście watpie..
auto podczas jazdy nie szarpie ani nie przygasa... nie wiem jakie są objawy złej pracy sondy ?
-
Śmierdzi nie spalonym paliwem.Ciepłe spaliny śmierdzą wachą a jak przygazujesz ją to wali zbukami:D Tak było u mnie.
-
Raina najsprawniej byłoby podłączyć auto u diagnosty pod komputer i sprawdzić czy jest błąd sondy. Jeśli takiego pod ręką nie masz to jest jeszcze opcja sprawdzić miernikiem lub testerem lambdy reakcje sondy na dodawanie gazu. Wartości powinny się zmieniać od 0 do 1V i w miare żwawo reagować. Jak masz padniętą sonde to albo nie będzie reakcji albo będzie bardzo powolna i w wąskim zakresie. A poza tym to jeszcze możesz spróbować przygazować i zobaczyć czy nie kopci na czarno ale to nie zawsze występuje.
Pozdrawiam
-
Na czarno nie kopci bo sprawdzalem.
spróbuje z tym podpięciem pod kompa, bo to chyba najskuteczniejsza opcja ;)
i jeszcze pytanko... jakby była kopnięta sonda to jaką polecacie ? firme ? koszt ?