-
Apropo tego zerowania immo. Musze robić w moim aucie czy w ECU, które chce podpiąć. Może dla niektórych to pytanie jest śmieszne i banalne, ale ja naprawdę się na tym nie znam, więc proszę o wyrozumiałość. Jeśli chciałbym kupić używkę na allegro, nawet nie są drogie, to co muszę zrobić żeby to wszystko działało? Jakie są koszty takiej operacji?
-
Ja też bym chciał wyzerować IMMO w moim drugim ECU i pewnie będę się w to bawić, ale zanim to zrobię to pewnie Ty już zdążysz sobie to zrobić. Proponował bym może pójść do ASO lub wysłać komuś z forumowiczów aby to zrobił, może Bubu? Do mechanika nie zanoś bo się nie znają.
-
Kolego motofan widzę, że bardziej wierzysz w moje auto niż ja sam, dzięki bardzo :), ale ja z tym problemem walczę już kilka miesięcy i puki co końca nie widać.
Siedziałem na forum i napotkałem problem o nazwie "wypadanie zapłonów", z relacji nieszczęśliwych posiadaczy wynika, że objawy są niemal identyczne jak w moim przypadku. Co możecie o tym powiedzieć, czy jest to możliwe w moim aucie ???
-
No ale wypadające zapłony to: świece, cewki, kable WN - sprawdź najpierw.
-
Świece i przewody już wymieniałem. O cewkach nic nie wiem. Czy diagnoza na kompie powie coś o cewkach,czy jest inny sposób na ich sprawdzenie? Z tego co doczytałem przyczyną mogą być też wtryskiwacze.
-
Jak masz cewki uszkodzone lub na wykończeniu to będziesz mieć efekt jak by nie palił na wszystkie świece. Błędu niestety komp ci nie pokaże bo to nie czujniki. Cewki śniedzieją od środka i lubią pękać. Musisz je wyjąć i sam obejrzeć. Moje są już lekko nadpękane, ale jeszcze palą.
-
No właśnie mam taki efekt jakby nie palił na wszystkie. Jak się rozgrzeje to trochę mu się poprawi.
-
Cewki to także element zapłonowy. Wypadanie zapłonów przerabiałem w Oplu i temat był prosty do naprawy, kopułka zapłonowa była zawilgotniała i palec nie łapał iskry. Wysuszenie lub wymiana pomagała. Pod pokrywą plastykową masz po prawej stronie przy ostatnim kabelku zapłonowym taki mniejszy przykręcony śrubką- to masa. Sprawdź czy jest dobrze przykręcony i czy ma dobre przejście. W otworach w których siedzą świece sprawdź czy nie zbiera się olej, szczególnie przy korku wlewu oleju. Sprawdź filtr powietrza czy nie jest zapchany, może także dusić silnik.
Wypadanie zapłonów to:
- stare świece
- cewki
- kable WN
- olej na świecach
-
No i problem rozwiązany. Wstawiłem alfę do garażu, a kupiłem drugą 166 2.5 v6.
-
Heheh niezły jesteś :) ile dałeś?