eLearn podaje krok a nie podaje powodu tego kroku. A to mnie interesuje.
Printable View
eLearn podaje krok a nie podaje powodu tego kroku. A to mnie interesuje.
wyobraź sobie sytuację kiedy napinasz pasek bez luzowania tego koła
wałki na blokadzie
wał też
napinasz
od koła wałków, przez koło pompy, przez pompe wody, napinacz do koła wału masz napięte
od wału przez rolke prowadzącą do koła wałków masz nienapięte bo blokady trzymają
wyciągasz blokadę wałków i przez nierównomierne napięcie obraca wałkami do tyłu- masz przesunięty rozrząd, dodatkowo napięcie paska spada i trzeba je poprawiać co znowu (wiadomo że minimalnie, ale jednak) dalej obraca wałkami
ze zluzowanym kołem wałków nie ma tego problemu i wałki są zsynchronizowane z wałem tak jak powinny
pytania?
To dlaczego w 8V nie ma tego luzu a metoda jest ta sama?
nie będę się już produkował bo i tak nie dasz sobie nic wytłumaczyć
Przepraszam, że jestem szczegółowy. Ale po prostu interesuje mnie ta różnica. Niby sam rozrząd ten sam a jednak włosi chcą inaczej wymiany tego paska. Sprawdzałem teraz w eLearnie do 156 i przy 8V nie ma luzowania - pytanie dlaczego?
Co do 16V ma to sens i jest to dla mnie zrozumiałe.
Jak wymieniałem w 1.4 TDI rozrząd to tam właśnie się luzowało koło ale jest opisane to dokładnie.
przy każdym silniku gdzie blokuje się wałki, luzuje się też koła (chyba że blokuje się wałki razem z kołami)
w 8v się nie luzuje, bo ani wałka się nie blokuje, ani koło nie ma swobody ruchu względem wałka po zluzowaniu
Szykuje się do wymiany rozrządu i 2 pytania.
Jakich firm podzespoły najlepiej wybrać? Co polecacie?
I czy ktoś ma odsprzedać, lub przynajmniej pożyczyć blokady rozrządu do 16V ?
Witam nie potrzebujesz zadnych blokad do 16v ,mozesz zastosowac do zablokowania rozrzadu srube 8 mm (blokujesz po wykreceniu nakretki na imbus)ustawiasz 2 znaki na pasku z tymi na kolach naciagasz napinacz i po robocie ,ja kupilem pasek DAYCO ,rolki skf,ale producenta pompy to nie pamiętam
nie rozpowszechniaj błędnej procedury
i nie 8 tylko 10mm
kupilem blokady i okazalo sie ze nie moge odkrecic kola na walku tak byla ta sruba dowalona mocno ze sobie podarowalem. w takim przypadku kompletnie mi sie ten przyrzad nie przydal bo znaki byly na pasku i raczej nie bylo mozliwosci pomylki. po uruchomieniu silnika pasek smiga jak po masle, ani drgnie. tak to zostawilem i przyrzad bede sprzedawal bo juz mi sie nie przyda. ale tez jestem zdania ze jezeli jest mozliwosc regulacji tego kola na walku to powinno sie uzywac przyrzadu. nie jestem za odwalaniem roboty;)