ja mialem auto na lewarku przez 12 h, opuściłem i mam pukniecie..
poprzednio (rok temu) byly te puknięcia i po wymianie klockow przestało pukac
Printable View
ja mialem auto na lewarku przez 12 h, opuściłem i mam pukniecie..
poprzednio (rok temu) byly te puknięcia i po wymianie klockow przestało pukac
odświeżę kotleta ....... znalazłem przyczyne u siebie ... jedna ze śrub mocujących sanki do nadwozia była jednak luźna .... dokręcenie i jak ręką odjął ... oczywiscie tydzień ciszy i odezwał się sworzeń wahacza :P ;) ... nie może być nudno ;)
jak nic nie puka to tez nie dobrze ;)
ja jakos zapomnialem o problemie i chyba samo przestalo albo ktos w miedzy czasie cos dokrecil. z wymian to jedynie laczniki stabilizatora wymienialem wiec moze to to u mnie pukalo
Odgrzeje bo widze iż temat był wałkowany ostro:)
U mnie pojawił się charakterystyczny stuk przy gwałtownemu hamowaniu z małej prędkosci. Zarówno podczas jazdy na wprost jak i do tyłu. wrzucam jedynke gaz i nic nie stuka, dopiero jak ostro depne hamulec to slysze "puk". Wydaje mi się, iż to z prawej strony słychać.
Przy ostrym ruszaniu zero puków. Przy skręcie z kierownicą w max. pozycji również zero stuków. Dodam iż ostatnio wymieniałem kompletne hamulce przód tj. tarcze + klocki przód + nowy płyn.
Teraz nie pamiętam, czy to charakterystyczne "puk" było też na starych hamulcach? Dodam iż powoli stabilizator zaczyna miec luz na lewej tulejce (poduszce - gumie), wykryłem podczas szarpania autem na kanale. Natomiast podczas jazdy, nie słychać jeszcze nic.
Jakieś sugestie? W ostatnim czasie nikt nie demontował sanek, czy innych elementów zawieszenia.
Stukanie przy hamowaniu i mocnym ruszaniu ,to dzwięk wahacza dolnego. Sprawdz wahacze , stabilizator słyszał byś podczas jazdy po nierównościach.
U mnie też nie było ruszane zawieszenie i zaczęło pukać. Poluzowała się śruba od sanek, ale jak? nie mam pojęcia, a na 100% nic nie było ruszane ani nawet podnoszone.
Zrobiłem pół obrotu śruby i wszystko wróciło do normy... Objawy miałem takie same jak ty :) Skręt nic, szybkie ruszenie nic, lekkie hamowanie puk:) Odgłos wydobywał się z przodu(prawa strona), ale tak jakby podłoga bliżej fotela :)
MADMAN
To co próbowaliśmy zdiagnozować w alfie (1kolo2) wtedy na parkingu Tesco Głogów to też okazała się śruba od sanek tylko po lewej stronie tym razem :)
A jak jezdzi Alfa po zrobieniu czujnika sprzęgła? Ostatnio robiłen ten czujnik w innej 156 ,bo przy zmianie biegów nie miała mocy. Egr macie pozaślepiane?
Pytam ,bo EGR mam zaślepiony od dawna, ale wtykę od elektrozaworu odłączyłem dopiero wczoraj, i moim zdaniem zaczeła lepiej reagować na gaz od dołu.