Przestało mi to już po prostu przeszkadzać :) tylko szkoda że niedawno zmieniałem olej
Printable View
Cześć Panowie,
Chciałem odświeżyć temat. Moja Brera ma ten sam problem z czujnikiem - padł. Numer części do 3.2 JTS to 55192132. Na fiat-autoparts cena nadajnika to na ten moment 2547,58 PLN O_o...
Czy może w miedzy czasie ktoś z Was jakoś inaczej się z tym uporał? - zamiennik, czujka z innego modelu, lub wpięcie się z czujnikiem w inne miejsce?
Dajcie znać.
Pozdrawiam
Bartek
Nie da rady tego oszukać, czujnik temperatury mierzy jednocześnie poziom oleju. I chyba po pewnym czasie pada w każdej 3.2, więc ja używany czujnik sobie odpuszczę. Najtaniej znalazłem na autoczescisklep.com za 1250 zł... cena chora.
RAziello
zerknij na linka czy ten pasi do 3.2. Ja kupiłem do 1.9 JTS
https://sklep.pol-car.pl/czujnik-tem...bz-p-5129.html
Gdyby pasował to miałby taki sam nr OE. Widocznie różni się wysokością (inny poziom oleju) i stąd lepiej kosztuje, bo do 3.2...
Właśnie rozmawiałem z moim mechanikiem. Robił mi większy serwis i między innymi ogarniał temat czujnika. I teraz uwaga - temat problemu z tym czujnikiem mamy rozwiązany raz na zawsze. Auto pokazuje poprawnie na innym czujniku (pomiar jest brany z innego miejsca w misce + emulator + zbudował dedykowane narzędzie aby nie zdejmować połowy zawieszenia a czujnik zamocować jak trzeba).
Jutro jadę odebrać auto to może wrzucę jakieś fotki jak to wygląda i dam namiar na gościa bo pewnie chętnych będzie więcej.
Pozdrawiam i dzięki wszystkim za wkład.
Ale i tak zrzucał miskę? Powiesz co to za czujnik?
Aż mnie to ciekawi :)
No więc tak to wygląda: Miski nie było zrzucanej. Czujnik z fiata Tipo + emulator. Miejsce montażu jak widzicie na zdjęciu. Modyfikacja trochę kosztowała, ale jak mówi mechanik ten czujnik będzie wieczny, a jeśli padnie to jakieś 15 PLN, a nie kolejne 2547,58.
Nie jestem fanem jakichkolwiek modyfikacji i poprawiania fabryki, ale w tym wypadku chyba można moda usprawiedliwić.
Załącznik 250330