A podpowie ktoś jaki zastaw włożyć w miejsce fabrycznych głośników w przednich i tylnich drzwiach ? Auto wyposażone w dsp, średnica głośników to 160 lub 165mm, z tym nie problem tylko jaki dobry zastaw włożyć aby nieco poprawić dźwięk.
Printable View
A podpowie ktoś jaki zastaw włożyć w miejsce fabrycznych głośników w przednich i tylnich drzwiach ? Auto wyposażone w dsp, średnica głośników to 160 lub 165mm, z tym nie problem tylko jaki dobry zastaw włożyć aby nieco poprawić dźwięk.
"odgrzeje troche kotleta"
Lekturka z linka podanego przez zulka, od deski do deski przeczytana (ze zrozumieniem). Wynika jasno ze dla podlaczenia mp3 wytypowano 3 sposoby. 1 podlaczajac DVD (by kayrol) ale mamy dzwiek mono... 2 metoda "na Jana" :) (tak jak mahony ma) tu wada jest ze jak przelacze dzwiek to z ics'a juz nic nie uslysze (np telefonu). I metoda 3 to mostek pinow 13 i 15 (udawanie zmieniarki) oraz podanie audio do kostki (tak jak podal henkl). Wszystko pieknie i juz sie ucieszylem gdyby nie pare stron pozniej ze ktos sprobowal i nie dzadzialalo. Nikt juz tego pozniej nie poruszyl. Temat ucichl. Nikt wiecej juz nie pisal ze nie dziala metoda henkl'a ani ze dziala. Pogoda zniechceca do sprawdzenia czy faktycznie zadziala mostek czy nie. A Ty mahony nie probowales tego? Zulek nadal licze na Twoj "cynk" od zaprzyjaznionego elektryka ;)
Jak do tej pory ten elektryk się nie odezwał:( I jesteśmy w kropce :( Pogoda jest kiepska i nie bardzo chce mi się grzebać przy aucie :/ może jak się coś ociepli to postaram się coś pogrzebać..
Ja na pewno sprawdzę tą metodę henekla na wiosnę. On twierdzi że to zadziała i zworka zaemuluje zmieniarkę. TO jest najlepsza opcja. Jeszcze z brakiem sterowania mogę się pogodzić ale to że w ogóle odcinam głos z ICS dla mp3 (metoda na Jana) to mnie średnio bawi bo mam telefon. Tym czasem czekamy na Twojego elektryka :)
Ja też mam telefon i najlepiej jakby się udało oszukać ICS-a że działa zmieniarka bo wtedy nic nie tracimy..
W końcu znalazł się w miarę ciepły dzień i mogłem dokończyć swoją przeróbkę audio. A więc zakupiłem 4-ro kanałowy wzmacniacz Magnata, w sumie 4*90w RMS, ale to mało istotne, ważne aby nie first czy inne tego typu. Głośniki w drzwiach wymienione (tył woofery GMS, przód jakieś soundstream), do tego wytłumione gąbką. Do tego 2 głośniki 20-to centymetrowe które zamontowałem w tylnej półce, tez wytłumione gąbką od środka, i zalepiona silikonem klapka między nimi na półce, bo wpadała w rezonans. Źródło sygnału do wzmacniacza wziąłem 2ma parami RCA z ICS'a. 20-stki w półce są podłączone do 2 kanałów wzmacniacza, pasmo odcięte poniżej 80 Hz; natomiast cała reszta (we wszystkich drzwiach) do kolejnych 2 kanałów. Woofer i tweeter w drzwiach jest połączony równolegle, więc lewy przód i lewy tył podłączyłem szeregowo do końcówki mocy, tak samo prawa strona, żeby impedancja 4 Ohm na wzmacniaczu się zgadzała. Mam jeszcze drugi wzmacniacz 2-kanałowy, ale uznałem, że ciężej będzie to wystroić na dwóch, i po pierwszym odsłuchu na pewno zostaje jak jest.
Oczywiście nie robiłem tego wszystkiego żeby słuchać radia, więc wpiąłem się w przedwzmacniacz kaseciaka w ICS i wyprowadziłem mini jacka do schowka na górze deski do podłączenia MP3. Rozwiązanie tańsze od Loudlinka, bo kosztuje kilka złotych za kabelek i trochę cyny, a też straty na kablach prowadzonych przez całe auto na pewno mniejsze.
Teraz o efektach: jest naprawdę dobrze. Głośno, czysto, bas jest bardzo przyzwoity i też precyzyjny. Słucham czasem radia, częściej mocniejszej muzyki elektronicznej i w obu przypadkach jestem z grania bardzo zadowolony. Jeszcze muszę to trochę dostroić, ale teraz widzę, że poszedłem dobrą drogą, bo jest naprawdę zacnie w stosunku do włożonej waluty.
Czyli jaki koszt końcowy inwestycji?
Coś koło 300zł. Z tym, że wzmacniacz kupiłem używany na Allegro, trafiłem na aukcji za 50zł, sprzedawca wymontował ze sprowadzonego auta i nie miał jak sprawdzić, wiedział tylko, ze po podpięciu pod 12V świeci się zielona dioda. Po zakupie wszystko działało jednak jak należy. trzeba trochę poszukać;) Głośniki 20cm kupiłem po dwadzieścia parę złotych sztuka, zależało mi na celulozowej i polakierowanej membranie a nie jakimś tworzywie. Mają mniejszą moc, ale według mnie dużo ładniejszy bas i akurat te były w takiej cenie.