dududs masz termostat do wymiany...
Printable View
dududs masz termostat do wymiany...
zakupiłem termostat a czy muszę kupywac czujnik temperatury czy mogę przełożyc ze starego
Jak masz dobry, to możesz przełożyc.
Nowoczesne diesle wytwarzają mniej ciepła, przez co róniez nagrzewają się wolniej. Po prostu mają większą sprawnosc i wytwarzają mniej energii w postaci ciepla.
a jak sprawdzic czy mam dobry ten czujnik??
Np. darmowym UniDiag'iem odczytasz i porównasz temp na komputerze oraz na wskaźniku w kabinie samochodu. Raczej czujnik masz dobry skoro pokazywał Ci skoki temperatury...
Witajcie.umnie w 2.4 jtd alfa 166 to temp. mam jakies 70 stopni i bardzo zadko jest prawie 90 i to w lecie, bo w zimie to wogóle niewidac zeby sie wychylało za 70. wtedy tem. jest 60-65 to chyba za mało.niedogrzany silnik i spalanie wieksze.czy ja tez mam walniety termostat?? zamierzam sie do wymiany.pozdrawiam
Kolego krisss81 prawie cały wątek traktuje o tym że wskaźnik temperatury to żadne narzędzie diagnostyczne, więc tylko podpięcie pod komputer wykaże cczy masz rzeczywiście walnięty termostat. Czasami pomaga banalne wykręcenie i wkręcenie czujnika temperatury (poprawia się wtedy kontakt elektryczny) i juz są inne wskazania na kabinowym wskaźniku...
Dość dobrze można sprawdzić termostat odpalając zimne auto z podpiętym komputerem. Dopiero przy 80 paru stopniach celcjusza termostat powoli zaczyna się otwierać. Czyli rura z cieczą chłodzącą i chłodnica do tego czasu powinny być zimne. U mnie w TSie termostat otwiera się dokładnie w momencie wejscia wskazówki termometra na drugą kreskę:) teoretycznie powinno być wedłóg termometru jakieś 70*C? A w praktyce jest już 82*C :)
Ja już dalej nie porównywałem za bardzo, bo musiałem jechać... ale mimo wszystko smiem twierdzić że i tak conajmniej 5*C mniej pokazuje mi termometr jak wskazówka jest w okolicy 90*C.