a moim zdaniem 115 km to nie jest "muł" i nie jedno auto z tego segmentu może pozazdrościć mu dynamiki i przyspieszenia :P
Pozdrawiam
Printable View
a moim zdaniem 115 km to nie jest "muł" i nie jedno auto z tego segmentu może pozazdrościć mu dynamiki i przyspieszenia :P
Pozdrawiam
MAm do sprzedania alfe 147 sprowadzona z Włoch jest po delikatnej kolizji maska wgniecona błotnik i zderzak Silnik pali chłodnice cale , ogolnie tylko zderzak do wymiany a reszte do klepania! Silnik to 1.9 JTD 115 km
Alfa ma Przejechane 170 tys i naprawde tyle ma co widać po wnetrzu ;] chce za nia 7 tys ;] jak cos pisz pw ;]
i zarejestrowales sie tylko poto aby wcisnac komus te alfe? to juz jakas desperacja :P
Co do 2.0 TS +LPG właśnie taki posiadam i spalanie po mieście jazda nieekonomiczna bo często się w pracy "spieszę" wychodzi około 12l/100km. Nie ma tragedii. Ja rocznie robię koło 20-24tyś km i instalacja mi się zwróci po około 6m-cach. ;] co do wyprzedzania... Bardzo przyjemnie się to robi ;D
pozdrawiam
Cena przejechania 100km JTD w duzym miescie to koszt 42zl a za przejechanie 100km TS przy spalaniu 12litrow to 33zl czyli roznica 9zl wiec na 1000km oszczedzasz 90zl czyli 900zl na 10000km czyli rocznie 2160zl wiec troche przesadziles ze zwrotem w 6miesiecy chyba ze za instalacje zaplaciles 1000zł.
Tak czy inaczej tak jak pisalem LPG bedzie tansze i gdy duzo sie jezdzi po miescie to jest to oplacalne w poprzednim aucie przez dwa lata czyli 70-80tys km oszczedzilem okolo 10000zl sprawa ma sie troche inaczej przy jezdzeniu w trasie tu oszczednosc maleje bo TS spali z 10litrow LPG na 100km czyli bedzie to jakies 27zl za 100km ale JTD spali 5,5litra litra i koszt 100km to bedzie 32zl wiec tylko 5zl roznicy. A gdy ktos robi mniejsze przebiegi okolo 15tys to wtedy oszczedzi 750zl rocznie wiec instalacje bedzie splacac przez 4 lata oczywiscie trzeba jeszcze pamietac o obsludze LPG wymiana filtra , czesta wymiana swiec , poprawa strojenia drozszy przeglad i juz pewnie minimum obsluga rocznie wyjdzie z 200zl dodatkowo. Dlatego w trase polecam diesla bo roznice moga wyjsc tak nie znaczne bo 500-600zl w sklai roku to nie wiele biorac pod uwage inwestycje w instalacje i fakt ze ja na przyklad zmieniam auta co dwa lata i wielu moich znajomych nie trzyma auta wiecej czasu.
Po 1. Koledze z Alfą za 7k dziękuj serdecznie.
Po 2. Jak już pisałem moje trasy to głównie w okolicy 20-70km, po mieście tyle ile potrzeby by z niego wyjechać na autostradę, także niewiele.
Zadam pytane ponownie. Jakie są różnice w budowie silników 115km i 140km JTD? Pytam pod kątem zwiększania mocy.
Pierwsza zasadnicza różnica jest taka, że 115 ma 8 zaworów a 140 16 :P i na tym bym się skupił... bo to warunkuje dalsze parametry ;)
Pozdrawiam
16V - kultura pracy lepsza
a co + mocy
nie wiem ile można wybrać z 8v 115
ale z 16V 140 można na spokojnie okolice 170 itp na seryjnych gratach
Który motor wybiorę to zależy jakie auto się trafi. Nie będę szukał na siłę mocniejszej wersji, 115km myślę ze spokojnie starczy, a jak na frajdę braknie to się go zawirusuje. Z tego co widzę na forum to spokojnie do 140km można podnieść moc..
ok
ale nie bierzesz pod uwage tego że ja różnice wyliczam między 10l PB 5.80zł = 58zł za 100km a 12l LPG x 2.90 = 35 zł czyli na 100km mam zaoszczędzone 23 zł 1000km 280 zł 10000km 2.800 zł a to koszt instalacji był robiąc 20 tyś km rocznie zwraca mi się w pół roku :) ja osobiście ropniaka nie brałem pod uwagę więc nie wiem, dałem tylko swoje "dane" dla założyciela tematu żeby mógł sobie je porównać z innymi :)
pozdrawiam