Napisał
iscaryoth
Siemka, za sugestią kolegi borys639 zakupiłem cięgno do Peugeota i zainstalowałem je. Sam proces instalacji był dosyć upierdliwy i zajął mi zdecydowanie dłużej niż 15 min - Nowe cięgno za nic nie chciało wskoczyć na trzpień do mocowania od skrzyni, ale w końcu się udało i moja Alfa ruszyła. Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, to niestety ale zauważyłem drganie drążka, więc nie wiem, czy można mówić o jakimkolwiek schemacie. U mnie na 3. biegu jak puszczę gaz to bardzo wyraźnie drążek zmiany biegów drży. Dodatkowo zauważyłem też, że na 4. biegu jak jadę albo przyspieszam to czuć wyraźne drżenie, którego wcześniej nie odczuwałem - a zdarzało mi się trzymać rękę na wajsze jadąc przez dłuższy czas. Być może to wyrobione cięgno trochę amortyzowało.
Jest też pewna różnica między tymi elementami - oryginalne cięgno od Alfy ma bardzo krótką nakrętkę i śrubę kontrującą. Cięgno od Peugeota/Citroena ma bardzo długą nakrętkę, więc musiałem założyć bez nakrętki kontrującej - przynajmniej tak wychodziło, jeśli chciałem założyć nowe by było w tej samej pozycji, nie wiem czy koledzy spotkali się podobnym problemem.
W każdym razie cieszę się, że udało się rozwiązać tę drobną (jak się okazało) usterkę.
Pozdrawiam.