Mikrometrem, spokojnie da się zmierzyć.Cytat:
Napisał williamdrake
Printable View
Mikrometrem, spokojnie da się zmierzyć.Cytat:
Napisał williamdrake
Cytat:
Napisał williamdrake
jak stuka to nie zawsze .. przewaznie jak odpale i stuka zanim sie nagrzeje (do 65/70 stopni) ..
w temacie rozne wypowiedzi sie pojawily co do momentu kiedy stukaja wiec jak sa panewki walniete (oby nie) to kiedy w koncu je słychac?? jak jest zimny/cieply? przy przyspieszaniu/zwalnianiu czy moze jak jade stala predkoscia? :roll:
jakie sa jeszcze inne objawy jak panewki sa zepsute?
U mnie stukało jak przyspieszałem.
Znajomy w SW miał "walnięte" panewki i na początku słychać je było przede wszystkim podczas przyspieszania (w górnym zakresie obrotów) oraz w czasie jazdy gdy obroty pozostawały na stałym poziomie (nie przyspieszanie i nie hamowanie silnikiem)
Na wolnych obrotach nie było nic słychać.
Początki zużycia panewek to stukot przy zapalaniu silnika dalej podczas przyśpieszania i zwalniania dalej cały czas i jeszcze dalej silnik staje i jest do wywalenia lub do poważnego remontu
Z tego co ja wiem, to panewki zawsze grają przy utrzymywaniu stałych obrotów, tak ok 2-3 tys obr/min
Ciekawe to ja mam chyba uszkodzony silnik skoro mi nie grają :wink:Cytat:
Napisał Szary
Racja. To jest właśnie typowy objaw zużytych panewek.Cytat:
Napisał Szary
A może by tak u siebie wymienić prewencyjnie? Właściwie jak to jest z tymi panewkami? Wymienia się też tak "na zapas" czy już jedynie jak zaczynają grać?
Cytat:
Napisał williamdrake
co trzeba przy wymianie panewek jeszcze wymienic?
jak wyglada cena takiej imprezy? panewki + szlify (czego?) + coś "taniego" co przy okazji mozna wymienic + robocizna ...
jak brzmią wogole zepsute panewki? .. jesli wogole mozna dzwiek opisac literkami (głosno/cicho, metalicznie/stlumione, skad najlepiej je slychac, czestość stukania.. itp) :) moze ma ktos jakies mp3 z takowym nagraniem:)??
Majkel gdzieś wklejał ale nie pamiętam gdzie . Panewki wymienia się wtedy gdy je słychać ( klepanie klekotanie ) najlepiej słychać od miski olejowej.Cytat:
Napisał fr33