przesiadka z KAPPY na 166
Witam, od kilku lat jezdze Kappa 2,4JTD (136KM) ale auto juz sie troche zestarzalo a ze ciezko dorwac nowsza kappe zwlaszcza ze od 2001 juz ich (niestety) nie produkuja zastanawiam sie nad 166 z 2,4JTD 175KM (ewentualnie 156 SW >2004r 2,4 JTD 175KM).
- czy ktos moze napisac jak wygladaja koszty utrzymania 166 w odniesieniu do kappy? (z kappy jestem bardzo zadowolony)
- czy w 166 da sie rokladac tylnie oparcie? czy tak jak w kappie jest tylko otwor za podlokietnikiem?
- jakie sa typowe usterki i czy sa bardzo kosztowne? z kappy znam: padajace zamki w drzwiach, wentylator nawieru, sprzeglo przy ok 200kkm + pompa sprzegla i wysprzeglik.
- w opisie jednej 156 znalazlem cos takiego
- czujnik zaparowania szyby przedniej
- czujnik zapachów
co to za bajery?
Alfa Romeo 166 / 13-14tys zł
z rodzicami ustalone na samochod bedzie kasa w granicach maks 13000 a moze gora ok.14500 zł czy w tych pieniądzach znajde jakąś alfe 166 z silnikem JTD??
PIERWSZA - zadzownie dopiero dzisiaj bo wczorja dzownilem odebral ojciec i syn faktycznie za granica... (az dziwne ze to w ogloszeniu ze sprtzedaaz spowodu pracy za granica to nie pic hehe) ale syn wraca dzisiaj wieczorem wiec zadzownie wieczorem.... ale ze zdjec wyglada ladnie, bardzo zadbana,sprowadzona z niemiec z "niezłym wyposazeniem" (ma gps) przebieg 217000 na ogloszeniu 13000 zł...
DRUGA - jest 220000 przebiegu, zadbana, ksiazki serwisowe kluczyki i karty kodowe ma,nie kopci, wszysto sprawne miala wymienona pompe wspomagania, byl robiony przeglad w tym tygodniu i wszytsko ok. ma ja ponad rok, w peni sprawna na zimowkach bez alu ;/ po wymianach paskow rolek itp... jedyny problem to to ze jest lekko poobijana, ryska itp ... auto z wloch (i wszyscy wiedza o co chodzi heh) on ja kupil we wloszech i tak jezdzil.... chce za nia 14000 po targowaniu telefonicznym i mowi ze wiecej nie spusci bo pompe wymienil i przeglad zrobil....
TRZECIA - ma tylko jeden kluczyk, czy to bardzo zle?? nie ma kart kodowych?? do czego to potrzebne wogole?? i jakie sa koszty dorobienia kluczyka i takiej karty?? mowil ze ma znajomych w serwisie (w ktorym ją serwisuje) jakims co maja maszyne kodujaca czy cos i taka karte za 400 zł moze pomoc wyrobic... i prawy wachacz w niej podobno lekko zaczyna pukac... prawe tylne drzwi się nie otwierają tak zrozumialem(ale nie wiem czy wogole czy z zamka centralnego - w kappie mi sie z centralnego nie otwieraly jedne) na wszytskie wymiany ma rachunki itp. faktury. ma powymieniane paski, rolki, oleje swiec czyszczony EGR,nowe rury do turbiny, filtry wymienione ma na wszytsko rachunki i gwarancje.... przebieg 240000 ma ją od października.... wola za nia 13000 do negocjacji (zdjecia wad, rysek dokladne ma mi na maila podeslac)
ewentualnie mam w opcji Alfe romeo 164 2.0 TS .... ma gaz 5 generacji, ze zdjec bardzo zadbana, po wymianach: pompy sprzegla i silownika sprzegla i wszytskich plynow eksploatacyjnych,filtrow, olejow, kabli i swiec, klockow na tyle, klima nabita w sierpniu tamtego roku, jezdzona na oleju CASTROL MAGNATEC 10W40, generlnie wyglada na "smaczną" niestety bez alu i na zimowkach.... cena 7000 wyjściowo...
czy wszystkie te usterki są bardzo powazne?? dyskryminujące auto z góry?? czy może warto kupic ktoras z tych wyzej i sobie te rzeczy porobic??
wiem ze jestem upierdliwy hehe ale bez was moge sie wpakowac na mine - a tegop ybm nie chcial wiec sie pytam m. in. o takie usterki jak mi podali:)