No nie wiem nie bede sie klocil :) mam TSa i nie mam takiego problemu 8) ale ja i tak bym wymienil termostat na Verneta zeby miec caly czas taka sama tem silnika.
Printable View
No nie wiem nie bede sie klocil :) mam TSa i nie mam takiego problemu 8) ale ja i tak bym wymienil termostat na Verneta zeby miec caly czas taka sama tem silnika.
Akurat jestem na etapie wymiany termostatu i tu pytanie- czy firma vernet to jakiś stodołowy producent zamienników, czy też raczej firma z określona renomą w której wiedzą co robią. To po pierwsze, a po drugie skoro jak pisze Maciek-156 termostaty w tym samym silniku we Fiacie są inne niż w Alfie, to w takim razie jaka temperatura jest "najzdrowsza" dla tego silnika?- ta którą podaje Alfa- czyli we Fiacie silnik ma mieć mniejszą żywotność, czy też ta która jest we Fiacie- czyli silniki Alfy będą miały mniejszą żywotność- trochę to zawiłe jak dla mnie, ale nie jestem nie wiadomo jakim fachowcem i są sprawy w których zdaję się na wiedzę fachwców lub renomowanych producentów, a z tego co wiem, to firma vernet raczej do takich nalezy.
N aforum masa informacji na temat tego termostatu - zdaje się, że użytkownicy zadowoleni...Cytat:
Napisał b.piotrus
Nie wiem czy czytałeś dokładnie. Chodzi o to, że nie ma dużej różnicy w temperaturze silnika. U mnie niezależnie czy było 13st, czy -1st na wskaźniku pokazuje drugą kreskę (powiedzmy, że jest to 70st) - ale faktyczna temperatura silnika to 84st, więc takie jest przekłamanie wskaźnika u mnie. Być może Vernety mają inny-dokładniejszy czujnik (ten w termostacie).Cytat:
Napisał b.piotrus
A wracając do tematu fiara i innych temp, to zależy chyba od konstrukcji samochodu (wlotów powietrza). W niektórych fiatach trzeba było wręcz zaślepiać wloty w zimę, aby silnik mógł pracować w normalnych temperaturach (chyba w ducato tak było...)
To zdaj się jednak na wiedzę fachowców alfy i kup termostat oryginalny. A jak stwierdziłeś że masz uszkodzony termostat- podpiąłeś auto pod komputer serwisowy czy nie podoba ci się temperatura na wskaźniku?Cytat:
Napisał b.piotrus
Maciek wyluzuj, czas dorosnac. Osmieszasz sie chlopie na wszystkich forach w Polsce.
Bez urazy, ale przesadzasz.
Nie pisze tego zlosliwie. Ale co nie wpisze w google termostat alfa jtd i jesli trafie na forum to mam 99% pewnosci (nie czepiac sie ze pewnosc = 100% :) ), ze bedzie tam Twoj jedynie sluszny wpis.
Wszyscy juz poznali niejednokrotnie Twoja opinie w tym temacie.
Tak dla twojej informacji to jestem po 40-tce i ok. 20 lat pracuję w zawodzie jako inżynier mechanik, dlatego denerwują mnie ignoranci, którzy opierajacy swa wiedzę na prasie motoryzacyjnej lub newsach internetowych i plotą najzwyczajniej bzdury nie mając pojęcia o technice. A już pusty śmiech mnie ogarnia jak ktoś wymienia właśnie termostat bez solidnej diagnostyki, bo mu się wydaje patrząc na kabinowy wskaźnik temperatury, że ma niedogrzany silnik.Cytat:
Napisał Magic
Idąc tym tokiem rozumowania- nie warto sugerować się wskazaniami na zegarach- pokazują bzdury. Pewnie wskaźnik paliwa też kłamie, prędkościomierz oszukuje a obrotomierz zaniża. Po co w ogóle się to wszystko montuje -można przecież wskazania co jakiś czas sprawdzić na komputerze a nie zawracać sobie głowy wskaźnikami w kabinie...Cytat:
Napisał Maciek-156
W moim przypadku, na codzień temperatura na wskaźniku trzyma się w okolicach 60 stopni, ile bym nie przejechał- 20 czy 220km no i powietrze z nawiewów to raczej nie leci gorące; tylko czasami jak go pokręce trochę wyżej lub postoje w korkach, to dobija do 90 stopni. No i poza tym- wskaźnik pokazuje 50 stopni, a chłodnica zaczyna się robić ciepła- i na tej właśnie podstawie uznałem, że mam walnięty termostat.Cytat:
Napisał Maciek-156
b.piotrus pewnie masz uszkodzony termostat ale zamiennika firmy Vernet do JTD to lepiej nie kupuj.
simeone poczytaj sobie o rozbieżnościach między tym co pokazuje kabinowy wskaźnik temperatury wody, a tym co widzi ECU. Z punktu widzenia kierowcy to tego wskaźnika mogłoby nie być (o wiele ważniejszy byłby taki pokazujący rzeczywistą temperaturę oleju) - wystarczyłaby prosta lampka kontrolna sygnalizujące ewentualne przegrzanie (ten wskaźnik zreszta tak jest wyskalowany - nie jest liniowy - że temperatury 90-100C pokazuje bardzo precyzyjnie
Cytat:
Napisał Maciek-156
Mój błąd. ;)Cytat:
Napisał piter34
TO byłoby bardzo pochopne rozumowanie.Cytat:
Napisał simeone