Sterowanie to siłownik pneumatyczny, wężyki i właśnie ten zawór elektromagnetyczny Pierburga - potocznie nazywany też N75Cytat:
Napisał kamko25
Printable View
Sterowanie to siłownik pneumatyczny, wężyki i właśnie ten zawór elektromagnetyczny Pierburga - potocznie nazywany też N75Cytat:
Napisał kamko25
Tako85 ja mam alfe po lifcie w środku i nie ma u mnie żadnej marchewki. W razie jakiejś awarii pokazuje mi się ostrzeżenie na wyświetlaczu w środku.W tej chwili nie mam żadnego komunikatu.Po zapaleniu samochodu komputer pokazuje CHECK OK.
Apropos zaworu to nie wiem czy wiesz ale jest on nierozbieralny.Można jedynie go rozciąć przeczyszcic i potem skręcic jakąś opaską. Ale takich spartańskich metod nie będę uprawiał.
Pozatym nie po to napisałem ten temat żeby rozważać kwestie kompetencji mechaników u których byłem,więc daruj sobie odpowiedzi w stylu "do jakich mechaników jeździłeś" bo nie pomagają one w niczym rozwiązać problemu. :)
Witam moze tu się nie pisze o kompetencji mechanikow masz racje ale po to one są zeby naprawiać samochody a nie zgadywać moze to albo tamto.pozdrawiam i sie tak nie denerwuj na pewno opanujesz problem belli i bedziesz znowu zadowolony z jazdy alfąCytat:
Napisał kamko25
A czy ten zawór jest w każdym 2.4 JTD bo dzisiaj jade do kolegi przełożyć zawór z jego alfy i tak się zacząłem zastanawiać czy jego Bella (2.4JTD z 1999 r) będzie go miała?Cytat:
Napisał Maciek-156
Z roku 1999 będzie silnik CF2, Twoja wersja 150ps to silnik CF3, dwa różne motory......Raczej u kolegi tego zaworu nie znajdziesz.Cytat:
Napisał kamko25
Święta prawda u kolegi nie ma takiego zaworu jaki mam ja.A czy można ten zawór Pierburga można jakoś rozebrać ,sprawdzić czy jest dobry,bo niechciałbym w ślepo go wymieniaćCytat:
Napisał Matt21
Po włączeniu zapłonu słychać pykniecie z niego? To samo po zgaszeniu silnika czy pyka.
Kurcze u mni nic nie pyka, ani przed włączeniem ani po wyłączeniu silnika. a głośne ma być to pyknięcie?
Powinien sobie cichutko brzęczeć, a po ok 15sekundach od wyłączenia silnika "odpuścic" własnie z takim pyknięciem. Jak tak nie robi to jest uszkodzony
Holera to hyba to bo u mnie nic nie pyka i po wyłączeniu silnika nie brzęczy.