Podobno? Masz jakies wykresy?
Printable View
Niestety wykres widzialem tylko na monitorze laptopa
Niestety aby dostac wykres w savali trzeba doplacic 100euro ,wiec nie.skorzystalem z tej okazji
Co za zdzierstwo! Tyle za kartke papieru i troche tuszu z drukarki?! Gdzie w tym sens?
Nie za kartkę, a za potwierdzenie wykonanej pracy - można by powiedzieć, a to różnica.
tym bardziej. Jak płacisz za tuning silnika i za konkretny wynik ( zazwyczaj firmy deklarują przyrosty na danym stage ) to jeśli robota była zrobiona rzetelnie potwierdzenie czyli wykres powinno być gratis. Jak ktoś nie chce dać wykresu albo daje za niego zaporową cenę to tak jakby czegoś się wstydził albo nie był zadowolony z efektu swojej pracy.
Dlatego ja wolę nasze polskie sprawdzone marki tuningowe gdzie nie dość, że ceny niższe to jeszcze często efekty lepsze, hamownie przed, po no i wykres bez dopłat.
Gdybym mieszkal w Polsce to pewnie pojechalbym do Cinka ,gdyz dwa moje poprzednie fiaty byly przez niego robione i bylo ok,ale mieszkam w Belgi i mam troche za daleko do Gliwic to zrobile program u savali jedna z najbadziej polecanych firm robiacych Alfe i Fiata,i jestem zadowolony a to ze nie mam wykresu trudno,jezeli bede w PL to podjade sobie na hamownie i bede mial
Trzeba było zrobić zdjęcie monitora :)
To pewnie za 99 euro ;)
Ktoś testował w 1.4 MA ?
RaceChip
https://www.racechip.com/shop/alfa-r...5kw-250nm.html
Trzy poziomy
..203 HP300 Nm
+129 EUR
210 HP313 Nm
+249 EUR
218 HP325 Nm
+479 EUR
W sumie 1 by mi wystarczyła, zabezpieczenie przed przeciążeniem silnika, gwarancja na rok na silnik do 5000euro, ( warunek poniżej 100.000km).
Dziecinnie łatwy montaż - bo wpina się pod czujnik doładowania i ciśnienia atmosferycznego z tego co widziałem.
Cena bardzo przystępna - po wykresach z hamowni widać, że procentowo odbija serię w górę, w sumie w sprawnie działającym silniku nic w tym złego.
30 dni na zwrot, darmowa wysyłka, w sumie wygodniejsze jak program, bo przy sprzedaży auta wypina się box czy nawet na co dzień można mieć serię.
Ciekawe! Tylko gwarancji na silnik nie ma w PL.
No nie ma w Polsce, ale tak czy siak to nie jest coś co wpływa na ogląd tego box-a, bo i tak mam ponad 100kkm .
Wątpię, aby to było coś lipnego, bo wtedy nikt by gwarancji nie dawał dodatkowo jest zabezpieczenie elektroniczne przed przeciążeniem silnika, monitoruje jakieś parametry i po ich przekroczeniu wyłącza box-a i auto wraca do serii.
Zdało by się pojechać na hamownie i zrobić testy serii i po podpięciu box-a - jak to w realu wygląda, ale tak jak pisałem, odbija procentowo serię do góry, więc moc końcowa zależy od wyjściowej serii.
Całkiem ciekawie wygląda ta propozycja. Za 6-7 stówek masz 20% więcej. Ja się zastanawiam nad Box Magneti Marelli. Jest to firma, która produkuje sterownik do tego silnika wiec powinno to jakoś działać.
Jest to o tyle ciekawe, że po kupieniu boxa ściągasz program podpinasz boxa i ściągasz mapę pod konkretny silnik. Masz tam też możliwość dodatkowej regulacji mocy i momentu na kompie regulując ustawienia własne jak i pilot jest do tego z dwoma programami jak i wyłącznikiem boxa i powrotem do fabrycznej mapy.
Jakby ktoś miał już z tym styczność proszę o jakieś info.
Miałem w Mito 1,4 135 KM zrobił 163KM na pilocie miałem trzy tryby. Można samemu ustawiać ( najlepiej na hamowni) pilotem zmieniasz parametry, polecam moduł do zwiększania czułości przepustnicy współdziała jednocześnie z boxem i pilotem.
Nie chciałem jakoś dyskredytować boxa, nie mam nic do niego, tylko chciałem zwrócić uwagę na brak gwarancji w PL, jakbyś tego nie dostrzegł na stronie sprzedawcy i byłoby to dla Ciebie istotne. :)
Mi akurat najbardziej spodobała się wersja 2. Z tego co zrozumiałem działa to w ten sposób, że modyfikuje odczyt ciśnienia doładowania (i atmosferycznego), więc turbina więcej dmucha. No i można więcej paliwa zapodać.
Niestety już nie.
u @sdero będzie jeszcze taniej chip :) jego polecam do takich rzeczy a nie jakieś boxy oszukujące tylko sterownik.
Lechtak a robiłeś pomiary afr na hamowni?
Ile km zrobiłeś na tym boxe ?
Producent podaje zwiększenie zużycia paliwa jak było naprawdę?
Pozdrawiam
P9
Używałem MM w Mito 1,4 135 KM był przyrost mocy około 30KM, niestety nie mam wydruku. Przy użyciu pilota ustawiałem trzy tryby. Nie zauważyłem zwiększenia zużycia paliwa.
Na alfaowner.com kilka osób zapakowało racechipa do 1.4 Ma i do QV. Ogólne piszą, że różnica bardzo odczuwalna, jeden gość wziął do 1.4 Ma ten mocniejszy niby na 210KM i pisał, że wydaje się, że jest nawet więcej :) ale oczywiście wykresu nikt nie ma... Skoro jest 14 dni na zwrot to zawsze można zmierzyć auto przed i po a jak zamiast 210KM będzie 180 to zwrócić :)
Ogólnie nie znalazłem tam nikogo kto miałby z tym race chipem problemy tylko ze oni mają przebiegi po 20-50kkm. Ja do swojej z 4x większym to raczej wolałbym bezpieczne strojenie na hamowni.
Trudno mieć problemy kiedy racebox jest wykonany przez profesjonalną firmę i ma zabezpieczenie przed przeciążeniem silnika i to nie dziwne, że ma zabezpieczenie kiedy ktoś daje gwarancje na silnik na dwa lata do 5000euro oczywiście dla auta poniżej 100.000km - jest to moim zdaniem i tak spora furtka, gdyż żaden tuner w Polsce nie daje gwarancji na silnik nawet na czas wykonywania softu, że nie mówiąc o dalszej eksploatacji - no chyba, że się mylę ? ktoś daje ?
Soft zrobiony przez tunera takiego zabezpieczenia nie oferuje, nie wyłączy się kiedy parametry pracy silnika zostaną przekroczone i jest to zawsze wypadkowa wiedzy i umiejętności tunera i "głowy" osoby kierującej autem.
Poza tym czy uważasz, że silnik po 100.000km już nie jest wstanie przenieść takich obciążeń jak ten który ma 30 czy 50.000km, to jakiś absurd - idę o zakład, że 70% aut tuningowanych jak nie więcej w Polsce ma ponad 100.000km na liczniku.
Zrobienie pomiaru na hamowni kosztuje i nie wszędzie jak w Pl dostaje się za darmo wykres, często do wydruku trzeba dopłacać i to wcale nie mało.
A odnosząc się do wykresu z hamowni, faktycznie był by to jakiś dowód, a czy hamownia jest jedynym miarodajnym rodzajem pomiaru ?
A co z testami drogowymi, choćby pomiar przyspieszenia - elastyczności, prędkości maksymalnej - chyba właśnie po to robi się tuning żeby polepszyć te parametry, co mi z auta które ma 200Ps kiedy nie przekłada się to realnie na osiągi .
Poza tym hamownia mierzy max moc i moment oraz ich przebiegi w warunkach określonych, dany bieg - sandał na 100% i jazda, a co z warunkami nie określonymi, redukcja, przyspieszanie z określonej prędkości na danym biegu, tu już zostają tylko testy drogowe.
Postawić seryjne auto na przeciw takiego z boxe-m potem to z boxem sprawdzić z takim po sofcie u dobrego tunera i to będzie jakieś realne porównanie.
O jakich zabezpieczeniach Ty piszesz? Przecież ten moduł nie ma połáczenia z ECU.
To moduł oszust i tyle.
Zabezpieczenia sá w ECU .
Mnie bardziej interesuje jakie wartości afr sá przy pętli otwartej . Cena jest dość atrakcyjna nawet z dopłatą za gwarancję .
Ale czy to bezpieczne i prawdziwe to cholercia wie
P9
Przeczytaj opis produktu proszę, trudno nie wierzyć, że box ulega dezaktywacji podczas przeciążenia silnika, ma dostęp do map sensora i czujnika ciśnienia atmosferycznego - więc i temperatury w układzie doładowania, przepałujesz i zagotujesz układ doładowania - box się wyłączy i jedziesz na serii.
Trzeba testować inaczej nie da rady, sam pomiar w nl to 75 euro - godzina na rolkach 150 euro + do tego opłata za sprzęt - aha jeszcze trzeba wiedzieć jak z niego korzystać.
Ok, można to zrobić w pl, tylko czy uda ci się namówić do tego jakiegoś tunera- idę o zakład, że się zgodzi za stawkę która cię do tego zniechęci.
Zresztą sprawdziłem w Nl oferują trzy poziomy edycji softu,. eco 177Ps 260Nm. normal 203/300 i extrime 211/320 - ceny to 300/400/500 euro.
Który tuner w pl robi z 1.4 Ma 211Ps/320Nm - ja widziałem jeden taki wykres - reszta to okolice 190/200Ps i 290-305Nm mowa o sofcie oczywiście.
Racebox ma za zadanie podnieść moc w aucie procentowo do serii i poprawić dynamikę auta, przecież przynajmniej mi chodzi o wygodę i komfort jazdy a nie ucieranie Alfy w zakresie 4.000/6.000obr/min . A cena, nawet w pośredniej opcji to i tak 600/700zł taniej jak soft - a mi pewnie starczy opcja za 130 euro.
Wrzuciłem na forum zapytanie, bo może ktoś już instalował i jeździł, bo z for zagranicznych płyną same pozytywne wrażenie nigdzie nie spotkałem wpisów typu, wali błędami, nie daje mocy, czy coś podobnego.
Natomiast trylion porad jedź na soft bo ten box to zło i silnik rozpadnie się na pół, tunerzy mają jedną wpadkę i jest jazda w internecie, a tu z box-em miało by być inaczej ?
Tuner robiąc złą mapę bardzo szybko może coś sknocić zwłaszcza w benzynie. Box wpinany jest bezpieczniejszy, bo stosunek paliwa do powietrza jest nadal mierzona przez sondy. Jakby coś to check wyskoczy.
A przy chipie to nie jest mierzone?
P9
Z tych miejsc w Warszawie, o których wiem, to AFR badają obserwując odczyty seryjnej sondy (czytaj - jeśli komp nie wyrzuci check'a to jest ok), a o mierzeniu EGT w kolektorze nikt nie chce słyszeć - bo dla nich chip tuning to tylko interakcja z samochodem przez złącze diagnostyczne/ECU, bez grzebania w kolektorze... Inna sprawa, że nie słychać o padach 1.4 MA wystrojonych na 200 KM "na oko", ale to dobrze - głowica solidna, i pewnie można troszkę więcej z niej wycisnąć.
Cinek zawsze mierzy AFR sondą włożoną do wydechu, natomiast EGT z tego co mi się wydaje jest szacowane przez program, chyba na podstawie też sondy w wydechu i pewnie jakiegoś modelu dla danego auta. Odnośnie EGT na 100% nie wiem w razie czego dopytajcie Cinka.
Tu dowód - z dłubanki w żonki Giulietce - jest sonda w wydechu (fotka ściągnięta z Cinkowego facebooka):
Załącznik 223089