Zajrzy na ta stronę(wpisz w google ,,alfa romeo giulietta navi update xda'' ) jak znasz angielski,albo przetłumacz sobie w google chrome
tam wgrasz sobie nowe oprogramowanie do fiata/alfy z najnowszymi mapami. Sprawdzone działa.
Printable View
Aktualizacja do UConnect 5 - wersja 13.00.74.00:
https://drive.google.com/file/d/1MDH...VKaTuxjVu/view
Wszystko poszło u mnie bez problemu - czas 22 minuty.
Witam,
Mam parę pytań dotyczących komputera w Julce.
Posiadam Guiliette z 2017 (dokładnie z maja jeśli to ma znaczenie) model 640, wersja super. Mam radio bez navi z ostatnim przyciskiem apps. Przy włączeniu pokazuje się logo uconnect (załączam fote) i zainstalowałem sobie na tel apke uconnect live i łączy się normalnie z Julka, ale nie pokazuje się nic w zakładce live status. Nie ładuje zupełnie żadnych danych. Dodatkowo pokazuje że mogę sparowac np tunelin ale jak to robię to w zasadzie nic to nie zmienia. Gdzieś na necie widziałem że pod apps powinienem mieć opcje uconnect ale tam jej nie ma. Nie wiem jaką mam wersję softu i nie wiem jak mogę to sprawdzić. Może to kwestia aktualizacji?
Proszę o pomoc
rzuc okiem tutaj to zobaczysz jak sprawdzic jaka masz wersje
https://www.youtube.com/watch?v=wFd519JlDw4&t=185s
- - - Updated - - -
jakies widoczne zmiany?
ja mam poprzednia wersje i zastanawiam sie,czy warto aktualizowac
Jeśli masz 13.00.57.05, to jedyne zmiany podobno są takie, jak w wersji 13.00.65.00 (wrzucałem kilka stron temu) - ta wersja poprawia podobno jedynie problemy z obsługą języka rosyjskiego. Z tego, co wyczytałem, szybciej aktualizuje kontakty, listę połączeń itp. po podłączeniu telefonu oraz szybciej indeksuje pliki na podłączonym USB.
Odkupiłem od kogoś, jestem 2 użytkownikiem, ale konto założyłem i nie miałem problemów z "przypięciem" samochodu do konta. Jest też napisane, że konto jest ważne do 31.12.2022.
Samochód jest na przedłużonej gwarancji do maja tego roku, powinienem zadzwonić do dealera (samochód został kupiony 2 km ode mnie), czy raczej będę musiał się tam udać? Mam konto na driveuconnect i owners.mopar. Problem też w tym, że ekran po przyciśnieciu APPS wyświetla jedynie temperaturę, do wyboru godzinę i info o trasie, nie ma uconnect.
Umówiłem się na dzisiaj w serwisie, zobaczymy co powiedzą i czy zaktualizują soft i czy zrobią to za free ;)
Wstępnie powiedzieli, że możliwe że trzeba zgłosić zmianę właściciela.
W salonie powiedzieli, że to pewnie wina tego że poprzedni właściciel używał tego konta. Ale polecili zadzwonić do niebieskiej linii. Zadzwoniłem i miła Pani poinformowała, że nie było wcześniej konta do tego pojazdu i że wyświetla im się tylko to moje konto, które założyłem. Jutro oddzwoni z informacją dlaczego mam taki problem jaki mam (brak danych o samochodzie w telefonie i brak ikonki uconnect po kliknięciu w przycisk APPS na komputerze samochodu). Przy okazji Sprawdzilem też że mam wersję oprogramowania o nr 12.00.08 27. I tu moje pytania:
czy jest sens aktualizować?
jakie zmiany zaszły od mojej wersji do np tej która kolega wysłał parę postów wyżej?
czy właśnie ta wersja wyzej ( 13.00.74.00) jest przeznaczona do komputera takiego jaki mam?
czy ktoś posiadający Julke, i kompa 5" bez navi ma ikonkę uconnect po kliknięciu apps?
Jeśli wersja nie jest przeznaczona do Twojego UConnecta, to po prostu aktualizacja się nie rozpocznie.
Rozumiem, pytanie czy na telefonie normalnie zaciąga Ci dane o samochodzie i jaka masz wersję oprogramowania?
EDIT: Pytanie może wydać się głupie, ale czy język polski pozostanie po aktualizacji? i 2 pytanie lepiej robić aktualizację na zapłonie, czy lepiej na odpalonym (czytałem o przypadkach wyładowania się aku podczas aktualizacji).
1. Język powinien zostać - ja robiłem 3 albo 4 aktualizacje UConnecta i nigdy nie było problemów. Raz mi się B&M jeszcze zaktualizował na włoski, ale po powtórnej aktualizacji było OK.
2. Ja robiłem zawsze na zapłonie i nie zdarzyło mi się, żeby się rozładował. Wyłączam wszystkie odbiorniki prądu - światła, wentylacja i tyle.
Można robić aktualizacje przy wyłączonym zapłonie, radio nie wyłączy się w trakcie.
Tak więc zrobiłemrest doustawien fabrycznych, pozniej update, (nie dało się z 12 przeskoczyć na najnowszy, więc trzeba było zrobić aktualizacja pośrednią i dopiero najnowsza). Później Zresetowalem ustawienia aplikacji w menu komputera Julki i ponownie się polaczylem i wszystko działa jak należy :)
PS: czy da się dodać Facebook do aplikacji? W telefonie się nie wyświetla. Dodatkowo są tam też informacje ze świata, niestety po angielsku.
Jakiej aplikacji używacie na smartfonie? Alfa connect?
Giulietta potrzebuje aplikacji Uconnect live
Zainstalowałem uconnect live ale jest napisane że nie obsługuje mojego samochodu, mam giuliette 2016, ktoś pomoże?
Zauważyłem że Julka w ogóle mnie nie słucha. Jak chce napisać. (podyktowac) SMS to za nic nie może mnie zrozumieć, próbowałem na postoju itd. To nie wina mikrofonu bo jak ktoś do mnie dzwoni to słyszy mnie idealnie. Muszę jakoś nauczyć jej swojego głosu jak w asystencie Google?
Ps: mówię wyraźnie :D
asystent Google nie ma nic do Uconnect, sprawdź ustawienie języka - Polska.
Masz rację, wszystko pięknie śmiga.
Jedna ważna uwaga - po instalacji map i naciśnięciu "NIE" trzeba chwilę zaczekać. Naciśnięcie "NIE" i zaraz wyłączenie zapłonu i wyjęcie pamięci Flash kończy się tym, że Navi się nie uruchamia. Trzeba wtedy procedurę powtórzyć i stracić kolejne 2h.
Sprawdziłem to kilka dni temu osobiście ;-)
Giulietta z końcówki 2015 roku, uconnect 5 - wg vinu opcja wyposażenia 6q2 VP2 - RADIO 5" DOTYKOWE z BLUETOOTH (BEZ DAB)
Czy jeśli wymienię na uzywanego z innego auta uconnect 6.5 live to bedzie działa zakładka perfomence? Najbardziej zależy mi na podglądzie temp oleju
Jeżeli masz funkcję live w opcjach Julki, tzn. oryginalne radio z przyciskiem APPS to Alfa Performance będzie działać. Jeżeli masz radio z przyciskiem MORE to wg mojej wiedzy nie ma na to szans.
Kolega [MENTION=81370]Karelin[/MENTION] w wątku https://www.forum.alfaholicy.org/mit...lizacja-8.html post#71 szczegółowo opisał wszystkie konfiguracje.
Dzięki za sugestie, muszę się za to zabrać. Sam BT w zasadzie wystarcza, ale tak to temat będzie załatwiony do końca. Z samych aplikacji live w zasadzie nie wiem czy coś to wniesie w moje życie przy 5" ;)
Panowie a jak jest z funkcją Alfa performance? Caly czas mi działała i nagle przestała... Wygasła jakaś licencja? Zawiesiło się coś?
Auto mam od miesiąca i dzisiaj zauważyłem że żadnych parametrów nie wyświetla, nawet temperatury oleju
Napisz coś więcej, jaka wersja softu, przycisk APPS czy MORE, czy zarejestrowałeś się na www.driveuconnect.eu ?
U mnie w aplikacji Uconnect LIVE pojawił się kilka dni temu komunikat o wygaśnięciu licencji 09.06.2021. Będę dzwonił do FCA z pytaniem o możliwość przedłużenia.
Jeśli masz możliwość odczytania konfiguracji serwera proxy przy pomocy AlfaOBD lub MES to też byłoby pomocne przy poszukiwaniu rozwiązania.
W razie pytań pisz na priv.
Softu nie sprawdzałem, przycisk APPS, dzwoniłem na infolinię żeby przepisać na siebie, to pani mnie poinformowala, ze usluga live wygasla 17 kwietnia i nie ma mozliwosci przedluzenia... Czy to dlatego nie dziala?
Komunikatu o wygasnieciu nie widziałem, chyba ze żonie sie kiedys wyświetlił...
Sprawdź proszę w takim razie wersję softu. Usługi, w tym aplikacje są zapisane w konfiguracji serwera proxy. Moglibyśmy porównać Twoją konfigurację z niedziałającymi już aplikacjami z moją gdzie one jeszcze działają.
Niedługo też doświadczę co się zadzieje po wygaśnięciu licencji.
Komunikat o wygaśnięciu licencji pojawia się w aplikacji UconnectLIVE na telefonie.
Aha... To w takim razie sprawdzę. Które konkretnie wersje Cię interesują?
Aplikaci Uconnect nie moglem sparowac z autem, bo na moj nr VIN jest ktos inny zarejestrowany. Dzwoniac na infolinię pani mi powiedziala ze mozna to zrobic, po czym sprawdzila, ze usluga wygasla 17 kwietnia i nie ma mozliwosci na tym urzadzeniu przedluzenia. Alfa performance dzialalo jeszcze jakis czas, po czym dzisiaj zauwazylem ze nie dziala.
Sprawdź proszę w menu serwisowym "Hardware part number" i "Wersja software"
W menu serwisowe wejdziesz przytrzymując kilka sekund przyciski: radio+media+enter/browse.
Ścieżka dostępu: Tryb serwisu -> System information -> Radio Part Information ->
Ponawiam pytanie czy masz możliwość skopiowania konfiguracji proxy przy pomocy AlfaOBD lub MES. Odczytanie tej konfiguracji pozwoli zweryfikować czy w BC są wpisane prawidłowe parametry uruchamiania aplikacji.
Dzisiaj jechałem w trasę i o dziwo zaczęło mi pokazywać parametry (na tym mi zależało), nie wiem dlaczego wcześniej był z tym problem.
Jak pójdę do samochodu to sprawdzę to w menu serwisowym.
Jeśli chodzi o parametry to mam MESa i ELM327, ale bez żadnych kolorowych przejściówek (miałem 4 lata przerwy od alfy i wypadłem z "obiegu" :p)
BTW co takiego straciłem nie mając aktywnej aplikacji uconnect? Jest za czym płakać? :p
Serwisy LIVE to: Twitter, Deezer, Reuters, TuneIn, Efficient Drive, my:Car, można bez tego żyć.
Co do przejściówki to żółta udostępnia wszystkie opcje.
Mam zdjęcia
Z MESem nie pomoge, bo nie mam przejsciowki :)
Witam.
Panowie ( i Panie, jeśli jakieś tutaj są ). Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem giulietty z uconnect 5 w wersji bez navi. System działa, telefon się paruje, tylko występuje jeden problem. Radio co jakiś czas się samo wyłącza, a po chwili (maks. 20s) samo się włącza. Na postoju po wyłączeniu radia z przycisku, przy załączonej stacyjce radio potrafi się nagle samo załączyć. Oczywiście jest do spora niedogodność, np. szczególnie w trakcie prowadzenia rozmowy telefonicznej. Czasem w ciągu 20 minut jazdy radio restartuje się tak nawet 4 razy. A czasem na dłuższych trasach i nic takiego się nie dzieje. Nie zauważyłem żeby działo się to przy określonych okolicznościach (wstrząsy, używanie innych urządzeń, itp.). Podejrzewam że to wina samego radia. Macie może jakieś pomysły co z tym zrobić?