wymienilem chlodnice ;p, filtry, oleje itd...no i smigaaaaaalem, ze az milo :D
Printable View
wymienilem chlodnice ;p, filtry, oleje itd...no i smigaaaaaalem, ze az milo :D
Dzisiaj wraz z moim kuzynem "Albert1991" rozebralismy:
-silnik
-układ kierowniczy
-układ paliwowy
i wszystko związane z wyjmowaniem silnika 1.4 Boxer
Bardzo szkoda mi tej alfinki no ale co... i tak właściciel ja kocha :dance3:
dodam jeszczez ze bylem na myjni, poodkurzalem z robilem sobie z nia zdjecia ;p
a ja do swojej zakupilem nową pokrywę kluczyka czerwonego zrobilem cenralkę zdalnie a teraz myślę jak uzbroić alarm gdy się ma tylko go włączonego na of :( pisałem w tematach 147,156.166,GT
świeżusieńki rozrusznik wstawiony i śmiga jak trzeba:)
Jasne Rafal:) tylko czekam na nowy czytnik kart sd do telefonu....zeby skopiowac te zdjecia ;) pozdrawiam
dzis przeglądzik. na szczęście bez uwag (mimo braku kata, lekko pękniętej szyby) a koleś był pod wrażeniem alfinki :)
sprawdziłem odrazu amorki i po 3 latach użytkowania z przodu amorki ponad 70% :| :D z tyłu niestety nieco ponad 50% i 60% więc za rok wymiana...
tera na wypłate będą opony zimowe, gumowe dywaniki, lusterko i w koncu wahacz musze wymienić...
Zmieniłem opony. Kupiłem Continental ContiSportContact 2 w rozmiarze 205/45/17 Już kiedyś jeździłem na takich oponach i moim zdaniem są jednymi z najlepszych.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja sobie wypoczywałem, a moją Bellę dostał w ręce sąsiad, mechanik-lakiernik:
- przesmarowanie linek skrzyni (nadal nie bardzo chce wracać, ale już lżej),
- zaprawki na błotnikach przednich,
- poprawienie mocowania tylnej lampy,
- pełny bak i STP,
- przyklejenie napisu T.Spark na tylną klapę ;)
Zaraz idę ją umyć, poodkurzać i nawoskować oraz założyć filtr kabinowy :)
zaślepiłem EGR xD
Od momentu zakupu w kwietniu wymieniłem:
Łożysko oporowe,docisk sprzęgła,silnik krokowy,klocki hamulcowe,świeczki,kabelki WN,olej,filterek paliwa, powietrza.
Wczoraj odebrałem od maciek_czer moją Niunie, wymienione:
Sonda lambda,świece,tarcze hamulcowe przód z klockami,cylinderki,płyn hamulcowy,płyn wspomagania,olej w skrzyni biegów,amortyzatory przód(Monroe) z łożyskami dolnymi,osłony amortyzatorów,naprawione gniazdo zapalniczki(ktoś odciął kable;/),po odcięciu zapłonu radio się wyłącza,licznik naprawiony już prawidłową prędkość pokazuje,obroty nie bardzo ale taka przypadłość 33-ek:)
Na dzień dzisiejszy śmiga super,lepiej się kieruje,skręca,hamuje, do wymienienia uszczelka ta pod tylną klapą,leży w bagażniku i czeka na wymianę:D teraz mam nadzieje że spalanie spadnie ale ten pedał gazu jakoś za lekko w podłogę wchodzi:lol:
Kupiłem Telefony 16'' na zimę
to ja tylko dolałem plyn do spryskiwaczy ;)
ale przed wczoraj była kąpiel i tankowanie pod kurek
Co prawda wczoraj, zabrałem się za wymianę termostatu z czujnikami cieczy, cały płyn chłodniczy, opaski zaciskowe, wycieraczki przednie.
Jestem z siebie dumny :).
Pozdrawiam!
Ja się wczoraj uczyłem się polerować. Moja Alfa posłużyła jako królik doświadczalny no i przyznam, że wyszło mi idealnie. Czuje sie jakbym sobie nowe auto kupił ;)
Alfa została oddana na 2 dni na polerowanie - efekt niesamowity :)
a ja pomeczylem ja na plazy a potem pucowalem 1,5 godziny
http://img504.imageshack.us/img504/8555/img6913.th.jpg
U mnie zakup kompletu świec (platynki) i kabli NGK do 145.
W tygodniu wymianka i zobaczymy róznicę:)
Pzdr
Ja zregenerowałem we własnym zakresie stalówki. Czyli zeskrobałem rdze i pomalowałem na czarno. W końcu czas zacząć przygotowania do zimy
W końcu wymieniłem chłodnicę:D a przy okazji tylko jeden wahacz przedni bo brakło kasy na 2;p ale teraz śmiga aż miło :D
a ja po małemu zabezpieczam podwozie ,oczyszczam z rdzy jaka sie zdążyła gdzieś tam nagromadzić, zamontowałem osłonę w prawym nadkolu której nie było, i na te długie wieczory które się zaczynają robić ,trzeba będzie zainwestować w leprze żarówki, bo na xenon oryg. nie stać mnie na razie :| a na tych co sa to można kogoś na ulicy nie zauważyć
a ja dziś wyczyściłem bak w swoim wozie:D było tyle syfu że sie pompka paliwowa zatykała a ja głupi myślalem ze mi wtryski padły bo mi auto gasło:D
wymiana termostatu oraz nowego płynu, polecam przepłukanie układu chłodzenia bo syfu tam co nie miara
Upiększyłem tylny wydech, wymieniłem wew. osłony lusterek i przegoniłem moje koniki w silniku :)
ja przesmarowałem cale drzwi od wewnątrz, głównie zamki. efekt - drzwi można otwierać małym paluszkiem.
pytanie - otwieranie drzwi kluczykiem działa dość ciężko, głównie przez centralny zamek. idzie to jakoś zrobić żeby chodziło lekko. zamek w moich drzwiach i tak już ma luzy i sie rusza :(
kupiłem jej cały zestaw do rozrządu, paski, rolki, pompę wody, olej, płyn chłodniczy, filtr oleju a w sobotę oddaje na 4 godzinki na leczenie
poza nowiutka pompa paliwa, zafundowalam mojej dziewuszce 6 litrow Paraflu oraz kosmetyke kabli od wentylatorow bo byly troche bee i nie dzialaly jak nalezy :D zostaje jeszcze jedna rzecz ktora mam nadzieje uleczy moja belle :D
a ja dzisiaj oddalem przedni zderzak do lakierki :)
Do mnie dzisiaj zjechały kabelki zapłonowe NGK i świeczki NGK platynki dla boxerka:)
Polecam ten kontakt, szybko i sprawnie.
http://www.e-ngk.pl/rcar204-przewody...523-p-432.html
http://www.e-ngk.pl/pfr6b-swieca-pla...500-p-341.html
Teraz to pewnie nie to autko będzie:)
Pzdr
Dziś przegoniłem moją bellę na A4 i powiem, że jestem miło zaskoczony:D Było prawie 200km/h i jeszcze by trochę poszła:D, ale musiałem hamować. Ale też są złe strony dzisiejszego wypadu do KRK, na "parkingu" połamałem osłonę silnika:( Jak się później okazało jeden krawężnik strasznie wystawał i to on jest wszystkiemu winien. Później podczas jazdy kilka kawałków odpadło, jutro trzeba się za nową rozejrzeć.
[QUOTE=kamien007;219353]witam
ja wczoraj swojej pomalowałem szczeki na Niebiesko
i dzisaj zamontowałem neony pod nogi kierowy i pasażera w dalszych planach wymiana paska alternatora, (chyba rozrządu tez) i umycie z woskowaniem :D
ja mam neony juz od jakiegos czasu, tez zielone, swietnie komponuja sie z zegarami, a wplanach zelone diody(zamowione czekam na listonosza)pod drzwiami jak otworze drzwi to pdswietla glebe (pomysl z audi jak dla mnie qll) a i do rozrzadu sie przymierzam tylko troszke skaleczy....
Lustereczko powiedz przecie, która bella jest naj.... :)
Po 2 dniach bez Belli odebrałem lusterka - jutro montaż. Mam nadzieje, że będzie to jakoś wyglądało w świetle dziennym...
Trójkąty: mat
Obudowy lusterek: czarny-chrom
Fotki przed lakierowaniem:
http://img96.imageshack.us/img96/238/14763248.jpg
http://img190.imageshack.us/img190/7167/33533932.jpg
Oraz fotki po lakierowaniu:
http://img190.imageshack.us/img190/2190/82524197.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/3168/55632893.jpg
uuu wypaśne
Wymieniłem rozrząd, wysprzęglik, koło pasowe i pasek wielorowkowy. Efekt? Lekko chodzący pedał sprzęgła i cichsza praca silnika, żadnego brzęczenia i popiskiwania.
Jak umyję samochód to wrzucę foty :)Cytat:
Napisał AlfaClub.pl
wymiana kompletnego rozrządu począwszy od pasków, rolek skończywczy na wariatorze, pompie wody i oczywiście Mobilek