Niestety tylko 18 i 19
Printable View
Niestety tylko 18 i 19
Załącznik 238327
U mnie w Veloce wybór padł na Goodyear Ultra Grip Performance G1 (Przód 225/45 95V XL, tył 255/40 99V XL) chciałem Pirelli sottozero 3 ale jak wiadomo szkoda czasu aby je zdobyć tej zimy.
Ile masz luzu z przodu od opony do zawieszenia na tych 245?
Ogolnie zastanawiam sie czy do Giuli weszlyby OK obie felgi koniczynki 19" ale 8.5 szerokie z ET34 i na nie albo zalozyc na lato 225/40R19 z naciagiem (niby jeszcze w normie bo niby dla 225 max to 8.5) albo 235/40R19.
Jaki w razie czego dystans mozna zalozyc zeby korzystac z ori centrowania?
Zastanawiam sie czy nie kupic juz teraz koniczynek w tym rozmiarze, zalozyc do 159 a potem przeniesc sobie do Giuli (albo do Stelvio w zaleznosci co kupie).
Ktos doradzi?
Panowie, orientujecie się czy po zmianie opon w giuli ze standardowych 225/45/18 na 235/50/18 można stracić gwarancję? Ew. jakieś problemy z wypłaceniem ubezpieczenia? Zakładał ktoś taki rozmiar w ogóle? Chciałbym trochę zwiększyć prześwit. W tym przypadku to dodatkowe 1,5cm.
Nie wiem, czy Giulia ma identyczną budowę jak Stelvio, ale w przodzie te ok 1,5 cm może być dużo na tyen górny luz.
Poza tym to prawie 5% róznicy, w razie zdarzenia, jak to wyjdzie, to może być problem. Powiedzą, że np: poślizg był bo systemy nie zgrały się z wielkością koła itp bajka.
O ile to wyjdzie, bo nie wiem, czy przy takich zarzeniach ktoś chodzi z cm i analizuje wielkośc koła realnie. Pewno dopiero wtedy, gdy jeden póbuje zwalić na drugiego, to szuka się słabych punktów ;)
a nie lepiej pomajstrować przy wysokości zawieszenia - Giulia Veloce (wersje Q4) jest podniesiona o kilkanaście mm względem RWD, popatrz w ePerze czym to się różnią zawieszenia, może tanio da sie zmienić jakiś element? Albo może jakiś forumowicz który wolałby Veloce obniżyć, zamieni się z Tobą na elementy? Gwarancji to najwyżej nie uznają Ci jakby coś się z zawieszeniem działo, na resztę nie moga się wywinąć.
Panowie,
Nie mam opcji wrzucenia info na giełdę, a sam nie wiem czy taka informacja by tam pasowała w ogóle.
Przymierzam sie do zakupu felg z Giuli QV, 19cali i szerokości 2x 8.5" i 2x 10". Plan potencjalny to założenie do mojej 159tki.
Nie wiem jak to będzie u mnie wyglądać i czy mi sie spodoba więc być może byłyby na sprzedaż potem. Wręcz łątwiej będzie mi się zdecydować na ich ogarnięcie jeśli będę miał plan awaryjny, że ktoś inny też chciałby potem je przejąć.
Proszę o kontakt ew. osoby zainteresowane jeśli są gotowi na taką współpracę. Jeśli nie to rozumimem w 100% i trudno.
Cenę szacuję w granicach 5000-6000 zł za kompletne koła (felgi, opony, czujniki [w zasadzie zbędne do 159, ale na przyszłość by zostały], kapselki, itd.).
Pozdrawiam,
GH
Jakie opony i które felgi?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Wzór felg interesuje mnie tylko ten - http://www.forum.alfaholicy.org/zala...150625_001.jpg
Kwestia stanu i rodzaju opon zależeć będzie od tego jaką konkretną ofertę znajdę. Obecnie jestem na etpapie poszukiwania i jeśli bym się zdecydował na zakup itp. to decyzja czy sprzedaję dalej zapadłaby zapewne na wiosnę przyszłego roku.
Jak by co panowie, mam na sprzedaż 4 felgi 19x9 wzoru koniczynki/podkowy od QV i Veloce, już z czujnikami.
Podsumowując u mnie padło na dodatkowe felgi (orginały z all..) i Nokiany WR D4
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...-ar_veloce.jpg
z lewej zima z prawej lato
w porównaniu do letnich -1''
oponki ciche i tyle co wytestowane to dobrze radzą sobie na błocie pośniegowym
czuniki zamienniki - bez problemu współpracują (nawet jak wiozłem letnie w środku nic nie wariowało) - dałem 700 zeta - orginały w ASO wychodziły w sumie 800 zl
Ja kupiłem zimówki Nokiany WR A4 225/50/17 (run flat). Na razie nie było okazji przetestować w warunkach zimowych, ale za to mogę napisać że strasznie pływają przy wysokich temperaturach 10 0C.
Mam pytanie Ile waży felga wzór giulia Q 19" - w salonie usłyszałem że 8,8" przód i 10" tył są kute i dlatego droższe od veloce o takim samym wzorze!
Macie jakieś info ?
U mnie koła z giuliiQ 10" tył i 8,5 przód rewelka w prowadzeniu.
nieźle pojechałeś z tym tyłem 10" do Giulietty. auto nie straciło swojej dynamiki/zwinności przy szerokich kapciach? tył Ci nie obetrze o nadkole?
Rafal piekne sa te kola i pasuja do giulettki:-)
Ja mam 19x9 z Veloce i ważą ok 12 kg z tego co pamietam (będę sprzedawał). Te 9-10 kg to bardzo mało, to nie jest czasem waga tych felg tzw. ultralekkich:
http://www.mondoalfa.pl/wp-content/u...adrifoglio.jpg
http://www.mondoalfa.pl/wp-content/u...si-tylnej.jpeg
Bo to one są najlżejsze z Giuli QV, a nie wyobrażam sobie :) by mogły ważyć jeszcze mniej w rozmiarze 19 (przeciętne felgi w tym rozmiarze ważą ok 14 kg).
Lepsza trakcja i prowadzenie - tył na dedykowanych dystansach 14mm - opony tył na naciągu 245/30/19 hankook ventus prime 3 nie jezdze w 4 osoby więc nie wiem czy dobije :) Jakby się komuś chciało kiedy zważyć taką felgę o wzorze jak u mnie , czy to 8" , 8,5" , 10" czy jakikolwiek inny rozmiar ale o tym wzorze ! , to stawiam browara.
- - - Updated - - -
Dzięki są mega i takie zamiwrzam również ząłożyc do projektu AR który składam :)
- - - Updated - - -
a jakiej szerokości masz 8" ? Dzieki za info :)
ale [MENTION=76254]Firste[/MENTION] ma 9", kupil do Stelvio 4 szt takie jak daja na tyl w giuli gdy wybierze sie opcje opony extra series (czyli tyl 255 zamiast 225), ale teraz sprzedaje bo sie rozmyslil i chce 20" ze Stelvio QFCytat:
a jakiej szerokości masz 8" ? Dzieki za info :)
o wage innych moze podpytaj kolege [MENTION=67999]michal35[/MENTION] bo on pare roznych kompletow sprowadzil dla siebie i na sprzedaz i moze jest w stanie Ci podac masy?
Pierwszy raz w życiu byłem na torze :) i się ucze jeżdzić :) Podsterowność wręcz spadła raz szpera a dwa ran flat z przodu Pirelli trzyma jak diabli. na mokrym nie testowałem maksymalnych najazdów jeszcze ale po nowym roku potrenuje :) typowo na tor bedzie coś ciekawego niebawem heheheh albo bawem bo juz 3 lata składam :)
- - - Updated - - -
Dzięki :)
Felgi veloce są inne niż Q. W Q przód ma 8.5” a tył 10” szerokości. W veloce są te same szerokości. Możesz założyć od Q ale wtedy będziesz miał z tył naciąg, bo 225 na 10” felgę to będzie słabo. A nie polecam zakładać szerszego tyłu, bo to jednak Q4.
[MENTION=14063]Dzixon[/MENTION] przerabiał temat.
Ale 225 do veloce to chyba znowu za wąsko
Ale 225 do veloce to chyba znowu za wąsko[/QUOTE]
Dzięki za odpowiedź, za wąsko? może... w takiej konfiguracji kupiłem w Euromobil. Zobaczymy jak odbiorę i polatam chwilę...
Dlaczego nie polecasz szerszego tyłu do Q4? Przecież z fabryki wyjeżdża taka opcja też. Szerokość ogumienia nie koliguje z napędem Q4, natomiast ważne jest, aby dobrać tak rozmiary, aby przednia i tylna oś była na takiej samej lub minimalnie rozbieżnej średnicy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Dzięki za odpowiedź, za wąsko? może... w takiej konfiguracji kupiłem w Euromobil. Zobaczymy jak odbiorę i polatam chwilę...[/QUOTE]
W veloce dostałem 225/40 na 8” szerokości i wyglądały jak z naciągiem. Myślę, że na 8” optymalna opona to 235/40 19 a 225/40 na 9” to już lekka przesada. Natomiast na zimę zapodałem 245/40 19 i jest bardzo OK. Popatrz sobie na fotach jak to wygląda.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/12/251.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/12/252.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Tzn wydaje mi się, ze przy napędzie na obie osie powinny być takie same koła, ale w sumie teraz napędy są inteligentne i w większości idzie tył a przód się dołącza. Dziwi mnie ten rozmiar opon, bo przy tej mocy to 245 to minimum, a rozmiary sa takie jak dla wersji 200KM. W accordzie dla 180KM miałem w serii 235, kolega w lexusie na tyle ma 255 przy 245KM.
Sent from my iPhone using Tapatalk
przypomne niektorym kolegom, do veloce z q4 standardowo daja felgi 8" a opony 225 na obu osiach, nstomiast jak ktos ma auto brane z opcja opony extra series to wtedy tyl felga jest 9" a opona 255, przod zostaje 8" 225. tej opcji obecnie nie ma w konfiguratorze (byla na poczatku roku), w cenniku pdf nigdy jej nie bylo, mozliwe jednak ze da sie zamawac bo dealerzy korzystajacz z innego konfiguratora tzw siatki.
W veloce dostałem 225/40 na 8” szerokości i wyglądały jak z naciągiem. Myślę, że na 8” optymalna opona to 235/40 19 a 225/40 na 9” to już lekka przesada. Natomiast na zimę zapodałem 245/40 19 i jest bardzo OK. Popatrz sobie na fotach jak to wygląda.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/12/251.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/12/252.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro[/QUOTE]
Dzięki, wyglądają super ale niestety już kupiłem zimówki 225/40/19 :( teraz szukam do nich felg, najlepiej koniczynki alfy :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Niekoniecznie, najwięcej zależy jakiego typu jest to 4x4. W Alfie jest przecież tył 50-100% mocy, przód 0-50 (choć widziałem tez gdzieś, gdzie mówieli tył 40-100, przód 0-60).
Tak czy inaczej, prawie zawsze wiećej idzie z tyłu, więc śmiało może być szersza.
Jak ktoś ma 4x4, ale główny napęd daje na przód, wtedy faktycznie szerszy tył to nieporozumienie.
W Porsche Macan fajnie widac, jaki jest chwilowy przydział niutków na koła:
https://youtu.be/t37iH78sAJc?t=15m22s - od 15:30
i tam też głównie daje tył.
No i Macan ma właśnie tył o 30 mm szerszy, też przy 4x4, zresztą Stelvio Q też.
Jak by co panowie, to mam 4szt 19x9 cali, wzór V/Q.
Czy orientuje się ktoś czy do Stelvio będą pasować ori felgi 18" z Alfy 159?
Parametry felgi:
Szerokość 8"
ET 41.
Chodzi o Stelvio o mocy 200KM.
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam.
Rafał
Na opone 235 tak, przy 255 i ET41 z przodu nie da rady.
Generalnie przy takim ET i 235 będzie to wyglądało słabo, chowasz koła do środka.
Piękne fele:) jednak na polskie drogi, szczególnie na ulice miast, opona '19 to przegięcie. Kręgosłup Ci podziękuje po kilku latach takiej jazdy bo tutaj nie ma cudów. Suma mikrowstrząsów odbije się na Twoich plecach.
No ale dziś pokozaczyć można. Tylko po co? '19 to opona na drogi równe jak stół.
Nie musi jeździć codziennie, może ma inny na co dzień, a ten tylko od święta? Nie oceniaj:)
Felgi są super!
Chiba będą nowe felgi do wyboru,Cytat:
Napisał https://www.facebook.com/alfatipo949
tylko że kurcze niewiele się różnią od giuliettowych,
niemniej byłyby to najładniejsze 18tki (w mojej opinii)
Czemu nie zrobią czegoś ala niegdysiejsze GTA (tylko,że w rozmiarze 18)
Załącznik 240975
??
może ma ktoś z Was linka albo fotkę jak wygląda Giulia z Misano Blue ze standardową turbiną 18" z wersji Veloce i może wrzucić tu? googlowałem ale nic nie znalazłem. Pytam bo zastanawiam się czy nie skonifgurować Veloce na 18" turbinie pojeździć lato, potem zostawić na zimę, a na kolejne lato kupić sobie 19" i niekoniecznie z runflatem. za cenę dopłaty do 19" w konfiguratorze z której bym zrezygnował zostanie mi na kupienie nowych felg z czujnikami w ASO (bo zaproponowali mi 15% rabatu jak bierze się komplet), i tylko dołożę opony. Kupując od razu 19" nie mam żadnych 18" na zimę a opony letnie możliwe że i tak wymienię nie nie runflaty.
TYlko jeśli turbina wygląda niebardzo z misano, to ten wariant jest średnio udany. Dopłaty do innych 18" nie biorę pod uwagę, bo jedyna felga jaka jest dla mnie interesująca to 5 otworowa, ale ona moim zdaniem źle wygląda z misano blue; a poza tym cennik AR karze tych co chcą zmienić na ten sam rozmiar dopłatą ok 2tyś (czego nie ma już przy zmianie na większą felgę)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/02/129.jpg
Gesendet von iPhone mit Tapatalk