Maszynka do budzenia sąsiadów w sam raz :D
Printable View
Maszynka do budzenia sąsiadów w sam raz :D
Chyba sprawdzę na galerii w podziemnym czy włącze alarmy w autach [emoji1787][emoji1787]
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
daję update o podwójnych końcówkach. Dzisiaj auto było w Ulterze na pewne pomiary pod ogarnięcie dymiących 4 końcówek, przy okazji wskoczyły tak jak miały oryginalnie końcówki 90mm, wrzucam fotki. dymiące 4 końcówki następnym razem.
Załącznik 270594Załącznik 270595Załącznik 270596
fajnie wyszło, bo końcówki są bardziej oddalone i mogły być ułożone bardziej skośnie - nie widać też tak rury wewnętrznej. jestem bardzo zadowolony z efektu wizualnego - myślę że Ulter zrobi fajną opcję z tego na rynek ogólny.
Tak to sobie własne wyobrażałem, jest tak jak powinno, gratulacje [emoji106]
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Nooo, panie drogi. Teraz to już tylko ochy i achy będą. Super :)
Ulter ma plan na zrobienie tych końcówek na rynek ogólny, czy tylko masz taką nadzieję? Ciągle mówią o montowaniu do zderzaka? Ja wciąż nie do końca nie rozumiem dlaczego nie zrobią jakiegoś trójnika. No ale ja się nie znam :D
Zdecydowanie lepiej z 9-tkami, jeszcze jak wszystkie beda dymily to juz w ogole bedzie ekstra :) gratulacje
Ja bym zewnętrzne rury troche schował wgłąb zderzaka. Ale dużo lepiej niż było.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
tak ma, ale coś piszą że tam miejsca nie ma a nie chcą kazać podcinać albo robić dedykowanej przystawki produkcyjnej żeby coś tam pokształtować tak żeby weszło. nie wiem, nie widziałem tego dokłądnie. Ja tam swoje im powtarzam że na forum 4 dymiące to must have. narazie wstępnie słyszałem o tym że wypuszczą chyba wersję tłumika z osobnymi rurami tak że 2 dymią jak klapy zamknięte a 4 jak otwarte (chyba jak w Q?), a same końcóki dla normalnych wydechów zrobią zaślepione.
- - - Updated - - -
no nie wiem, i tak względem linii górnej dokładki są bardziej schowane niż wewnętrzne. wydaje mi się że jest odpowiednio, pewnie kwestia gustu, albo porównania paru rozwiązańi oceny wizualnej. z resztą żeby to zmienić to zaś by trzeba było przerabiać to - w tej chwili są połączone (zespawane podstawami) już tak i nie da się ot tak tego przesunąć.
Nie to, żeby obecny tłumik (chybaa jako jedyny na rynku) wymagał podcinania hahahaha
Heh, to by było spoko, ale już się na to nie załapię bo czekam na dostawę tego co obecnie proponują. No cóż, ja się w takim razie pewnie obejdę smakiem na czterorurę póki co. Zatem Stealth Mode ON :P
chodzi o to że tam jest jakis fragment blachy wystający od strony wewnętrznej rury - oni przed tym zaślepiają a nie bardzo jak łatwo mają zrobić (bez droższego procesu gięcia) rozdzielacz z obecnego układu wydechowego - możliwe że jakos też by kolidował z jakąś obejmą. najlepiej byłoby to samemu dokładnie pooglądać.
Jak to jest z wydechem Ultera? Niby jest homologacja, ale jak się podłączy zawór klapowy to się ją traci... Dlaczegóż? Przymierzam się do tego wydechu, ale wolałbym wszystko cacy, legalnie a tu taki klops.
Widocznie nie spełnia norm jak się otworzy. Pewnie żaden głośny nie spełni. pamietaj że już zamknięty Ulter dodaje trochę charakteru.
Tak samo miałem w motorzy Hondy, miałem założony Leo Vince i miał homologację ale z założonym dB killerem, oczywiście ja jeździłem ze zdjętym - była uwaga że zdejmować można tylko na tor.
Dlatego klapy w q są tylko otwarte w race mode. Z zalozenia ten tryb tylko na tor.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Po lekturze na forum koniecznie chcę z klapami, bo na trasy z rodziną byłaby nie wyróbka z tego co piszecie. Z drugiej strony nie chcę żadnych problemów, czy to w kraju, czy zagranicą.
Ciekawe, czy da się założyć wersję bez klap (z homologacją) i do tego dołożyć zawór klapowy później?
Za niecałe dwa tygodnie zakładam tą wersję Ultera bez klap, czyli z pełną homologacją.
Z tego co się zorientowałem to już ta wersja poprawia brzmienie, ale przy tym powinna być do wytrzymania w trasie.
Jak spojrzysz na wersję bez klap (https://ulter.com.pl/pl/offer/dedica...6kw/m/753/3035) to tam idzie tylko jedna rura do pierwszej puchy (i dalej do drugiej i wylot).
Wersja z klapą ma to samo, ale jest rozdział jeszcze przed pierwszą puchą i idzie taki "bypass" do jednego wylotu. https://shop.alfisti.net/images/prod...ges/9609_1.jpg
O ile sobie nie wyciągniesz tłumika i nie dospawasz tego bypassu to nie będzie się dało "dołożyć" ot tak.
Inna opcja to kupić od razu z klapą i nie podłączać mechanizmu.
Klapa jest po to, żeby zrobić głośniej a nie wyciszyć - czyli jeśli nie chcesz mieć ewentualnych problemów i mieć cicho w trasie z rodziną to klapa nie jest potrzebna.
A kto na drodze sprawdza czy masz wydech zmieniony
?bez przesady z tymi papierami i homologacją...
Tutaj macie moje przygazówki z otwartą a potem do końca zamkniętą klapą: https://www.youtube.com/watch?v=KRwjEB-4z5M
Nie musisz się martwić ubezpieczalnią. Miałem na wiosnę stłuczkę i całą sprawę się teraz załatwia elektronicznie. Dostajesz wzór wg. którego wysyłasz zdjęcie szkody, później ew. współpracujący zakład doszacowuje szkodę i załatwia to z ubezpieczycielem. Nikt o wydech nie pyta, chociaż nie wiem co by było, gdyby doszło do uszkodzenia tego właśnie elementu.
Jak wielu z Was pewnie kojarzy, mam przedprodukcyjny Ulter z klapami. Parę tygodni temu zostały wycięte oryginalne końcówki pojedyncze z dyfuzora a wstawione podwójne, ale to nie było skończone bo dymiły tylko zewnętrzne. Dzisiaj autem znów Ulter się zajmował, teraz po otwarciu klap dymią też wewnętrzne. No i super. A to nie wszystko - wcześniej obie rury z tłumika i bypassu łączyły się w jedną, teraz rury zostały przerobione i mam od tłumika/klap osobne i okazuje się że taka mała różnica a jest duża różnica w dźwięku. Przy zamkniętych klapach auto ciut ucichło - dobrze bo na trasie będzie bardziej komfortowo, natomiast przy otwartych teraz jest jeszcze głośniej i bardziej basowo niz było. Narazie tylko tyle co pogazowałem na podwórku i wjechałem do garażu, potestuje jeszcze może wieczorem jak uda mi się wyrwać na jakąś przejażdżkę, żeby posłuchać w całym zakresie obrotów/obciążeń/redukcji/strzałów itp. zdam relację.
[MENTION=839]bartas82[/MENTION] przesadzasz IMHO. Jak chcesz głośniej to raczej nie spełnisz wymagań homologacyjnych bo pewnie te 2-3 dB przekraczasz normę (zgaduję)
to kiedy będziesz jechał na mierzeję? :)
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
8.8-15.8 Jantar :)
dzisiaj udało mi się przejechać dosłownie wyskoczyłem na 5km przejażdżkę. faktycznie na zamkniętych jest ciszej, natomiast na otwartych przy przyciśnięciu gazu słyszę dodatkowo taki syk przepływającego powietrza - coś co wcześniej tylko słyszałem jak miałem rozłożoną kanapę. muszę więcej potestować, akurat ten efekt średnio mi się podoba.
Epsonix czekamy na film z dźwiękiem :D
Podejrzewam efekt pacebo [emoji16] też tak mam jak długo nie jeżdżę to wydaje mi się że jest głośno i szybko [emoji16][emoji16]
firmik z rejestratora wystarczy wewnątrz? bo go-pro ani czegoś do zamocowania na zderzaku to nie mam niestety. no chyba że przykleje stary telefon do zderzaka (stary na wypadek gdyby miał odpaść to nie bedzie szkoda).
serio, jest inaczej, cichszy na zamkniętych, inny na otwartych - już jestem zgłuptaczony czy głośniejszy czy tylk owiększa różnica od zamkniętych, natomiast na pewno jest teraz słyszalne syczenie które wcześniej było tylko jak miałem rozłożone oparcie tylnej kanapy i pusty bagażnik. Będę testował jeszcze, ale nie ma okazji i czasu wyrwać się z chaty.
za to zyskałem nowe możliowści serwisowe - wiem to takie proste rozwiązanie, ale mi wystarczy żeby podpiąć się choćby pod jakąś wtyczkę (kupione pod montaż prototypu sterowania zaworami w Q z DNA):
Załącznik 271381
Na przód najazdy pasują, czy zderzak za niski?
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
nie próbowałem ale myślę że spaszą mimo że mam obniżony zawias. najazdy są dla aut obniżonych, przez co są na 30cm (normalne u tego producenta na 35) i mają dłuższy najazd (160cm całość).
pracownik zrobił research na allegro, kilka wybrał, ja dokończyłem. zadzwoniłem coś zapytać, gość mnie przekonał że są z pełnych profili zamkniętych gr 4mm a nie jak u konkurencji i mają łączenia na dole i wzmocnienia. dokleiłem od spodu piankę wygłuszającą od spodu (Akurat mi zostało trochę z przed paru lat z roboty z audio w 159 i Giulietcie) żeby się nie ślizgały na płytkach i jest git. no mogłyby mieć sam początek zrobiony do szpica a nie zaślepki - przy zjeździe jedna już wyszła i się pomasakrowała, ale wydają się dobrze zrobione i jak narazie pełne zadowolenie. kupiłem bezpośrednio na ich stronie bo tak zasugerował gość z którym rozmawiałem, tu:
https://podjazdysamochodowe.pl/produ...ami-160x30x30/
w wersji malowanej na czarno farbą
Mam podobne i na płytkach nie wjadę ślizgają sie.
ja poprosiłem pracownika żeby je przytrzymał, natomiast plan docelowy jest przyciąć sobie jakiś płaskownik na szerokość garażu i zrobic gniazda i na nim blokować
co do filmiku to zaraz jadę to coś nagram i wrzucę.
To czekamy na filmik :)
Mam takie same podjazdy, ale w takim razie chyba te wyższe jak są dwa rodzaje. Wjeżdżać przodem trzeba powoli i zjeżdżać również, żeby nie obetrzeć. Praktycznie na styk. Tylko ja mam wersję Q4 i ta podobno jest trochę wyższa niż RWD.
Ja mam też Q4 ale ją obiżyłem Eibachem, przód poszedł w dół 45mm a tył 30mm. spróbujemy wjechać przodem przy okazji, dam znać, ale na oko wydawało mi się że będzie OK.
Filmik coś nie chiał sie wuploadować na google photos, wrzuca się właśnie do tego folderu na google drive:
https://drive.google.com/drive/folde...kT?usp=sharing
W pierwszym początek otwarte, potem przełączam na zamknięte, w 2 i tak i tak, jest komentarz to się zorientujecie co i jak.
gwizdanie przy większych prędkościach to efekt założonego bagażnika Thule z belkami wingbar i 2 bagażników rowerowych - urlop za pasem :)
Wydaje się grać fajnie. Muszę jeszcze posłuchać na głośnikach :)
Ciekawe jaki efekt jest na zewnątrz w czasie jazdy. Z tymi wydechami co nie jeden pomyśli, że to Quadrifoglio :D
tym bardziej że mam założone ori progi z karbonem z Q, kierownicę alkatntra/czerwony przycisk a koła to koniczyny 19" srebrne które w Q też występują (ale inne szerokości). ale nie o to mi chodziło żeby fejkować Q, po prostu progi mi się podobały szersze (a okazyjnie kupiłem używki), kierę chciałem ze smaczkami. żeby było wiadomo o co chodzi jest napis Veloce a dużej koniczyny czy spoilera nie dawałem.
co do dźwięku na zewnątrz podczas jazdy - nie mam pojęcia - zawsze za kierownicą - muszę kogoś poprosić z kumpli i zrobić jakiś filmik. jedyny jaki mam to od Ultera ich promo z przed roku.
Pytanko do osób z wydechem końcowym od Ultera w Giulii: czy po zmianie zauważyliście u siebie większe nagrzewanie okolic progu bagażnika?
Ja już po zmianie auta na Giulię zauważyłem że ma tendencję do nagrzewania tej okolicy od wydechu, a teraz po zmianie wydechu na Ulter (bez klap), górna część zderzaka (ta płaska "półka") jest wręcz gorąca po ok 20 kilometrowej dynamiczniejszej przejażdżce. Zastanawiam się na ile się tym przejmować (np pod kątem dłuższych tras).
Dobre pytanie, ponieważ moje auto jest z USA i było naprawiane z tyłu zacząłem się zastanawiać czy nie zapomniałem o jakiejś osłonie termicznej nad wydechem.
Mam seryjny wydech a w bagażniku bardzo się wszystko grzeje, jak jest zapakowany po klapę to już w ogóle masakra
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Kazdy się nagrzewa.nie tylko przy ulterze. Ragazon czy ten od q tak samo daje.