Mniej więcej tyle z robotą.
Printable View
mam takie pytanie, jeżeli sami zakładacie instalacje LPG to co z homologacją i wbiciem w dowód?
Homologację na butlę dostajesz przy zakupie butli.
a fakturę na montaż, trzeba zorganizować u gazownika :)
Z tym już coraz częściej nie ma problemu, dzwonisz po gazownikach i zawsze znajdzie się taki, który robi przegląd czy jest to zamontowane zgodnie z przepisami, czy wszystko OK i dostajesz kwit.
zalozylem gaz u niezlego szpenia w lodzkiem i powiem Wam szczerze ze jest problem. Wszystko dziala znakomicie, nie odcina, az do 7800 ciagnie jak tak lala (zmrozilem kilka razy parownik przy dluzsze jezdzie autostradowej przy przelotowej 230-250 ale to sie moze zdarzyc), co do samej instalacji brak zastrzerzen. jest jednak jedno ale. Smieerdzi w srodku gazem. Zalozylem u niego dwie isntalacje, moich dowch kumpli rowniez i w polowie przypadkow smierdzi w srodku gazem. Nie caly czas ale od czasu do czasu i nie ma na to reguly, czy przy dynamicznej jezdzie czy eco (jesli takowa wogole jest mozliwa w przypadku tego auta). Robilismy proby szczelnosciowe i nigdzie gaz sie nie wydostaje. Macie moze pomysl gdzie szukac przyczyny? Auto generalnie stoi 28 dni w miesiacu w garazu ale jak juz wyprowadze to strasznie mnie to wk...ia.
Spróbuj włączyć opróżnianie - jest szansa ze sie gold pompuje i gdzieś jednak wybija przy nadciśnieniu.
No bez fotek albo bez szczegółowego opisu wykorzystanych części trudno będzie. U mnie śmierdziało z plastikowych rozdzielaczy i rozluźnionej opaski zaciskowej na wężu fazy lotnej na nich.
Załącznik 117477
- - - Updated - - -
Panowie co powiecie na ten zestaw ? gazownik przekonywal mnie ze jeden reduktor AC do 250km spokojnie starczy dla tej mocy , mowi ze zawsze tez mozna dac 2 po 150km kazdy . Co do szyny mowi ze 2 x po 3 mm lub jedna 7mm. Na wtryski hanny ma mieszane zdanie , a magic jety powiedzial ze mi nie zalozy ;/
Ac red nie daje rady cisnieniowo. Dwie sztuki owszem ale to bez sensu. Pomysl o kme gold - sprawdzony i działa bez problemów z tym silnikiem.
Witam wszystkich :) po zakupie Alfy przymierzam się do założenia instalacji gazowej. Poczytałem trochę postów, po czym udałem się do gazowników. W tej samej cenie mogę mieć:
- STAG 300-6 ISA2 / KME (Silver lub Gold) / HANA H2000
lub
- Tech 316 / KME (Silver lub Gold) / HANA H2000 lub Dragon
Wybrać zestaw STAGA czy Tech'a? Gazownicy przekonują mnie, że KME Silver wystarczy, upierać się że chcę Gold czy zostać przy Silverze? No i co myślicie o wtryskach Dragon? Druga stacja montażu poleca je nawet bardziej niż HANA i przekonuje mnie gwarancją - 100 tyś km na Dragony, 40 tys km na HANA.
Nie wystarczy.
Weż techa plus golda plus 8mm miedz wielozawór ekstra i hana albo barakudy jak mają
Zresztą kilka postów niżej Grześ dokładnie opisał co będzie najlepsze.
- - - Updated - - -
Ta wersja reduktora nie wystarczy. Musiałbyś założyć dwa
Witam,
Przeczytałem wątek i mam pytanie czy w Wawie jest jakiś gazownik którego ze spokojem możecie polecić? Nie koniecznie musi to być w Wawie jednak chciałbym jak już zakładam gaz mieć kogoś kto się na tym zna i zrobi mi gaz tak aby nie było wszędzie widać, że jeżdżę zagazowaną V6.
Pozdr
Z tego co słyszałem Nikodem Warszawa-Legionowo.
Czy ktoś testował w v'kach czarnego gurtnera albo romano - 1 sztuka.
Gurtner drogi. A o NIKO nie myślałeś? Też wystarcza jeden....
Około 280pln brutto wiec nie przesadzajmy że taki drogi, Romano około 345pln. Niko bez modyfikacji obrobi samotnie 3.0 i 226KM?
PS
Gurtner czarny: http://www.phjacus.pl/R41-Reduktor-G...08KM-p648.html
Tylko 280? Mi się zdawało że gurtner 890... Niko chyba od 360pln. Ja mam tylko 190 km ale chodzi bez problemu bez przeróbek. Temperatura przełaczenia 25stopni - ciężko ma, hany się poddają....
Tu by się przydał Grzesiekk - oglądał logi z mojej alfy - predzej by coś mądrego napisał...
Nikodem jest przez wielu polecanych ale ma też sporo negatywów.
Same polecania ma za to Paweł dcauto.pl, mają warsztat w okolicy Nasielska albo samym Nasielsku z tego co kojarzę. Swego czasu mocno udzielał się na bmw-sport.
Gazowali u siebie v6 busso, także nie ma problemu wiedzą co i jak. Rozmawiałem z Pawłem w sprawie swojej v6 :)
Poleca ktoś jakiś warsztat w okolicy Bielska-Białej , Wadowic ??
Koledzy co myślicie o takim secie LPG w silniku 2.5 V6:
Reduktor- ACR01 250KM
Sterownik i instalacja AGIS
Wtryskiwacze Hana
Tutaj zdjęcie jak zostało to zamontowane:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=124538&stc=1
W moich testach reduktor miał spadki delta=0.7 bara, sprawdzales cisnienie przy pełnym bucie na 3-ce? Na zdjęciu nic nie widać, jakie Hany?
Trzeba było dodać jeszcze lornetkę do tego zdjęcia i stanąć trochę dalej od samochodu bo takie duże....
Ja tu ekspertem nie jestem ale co 10 postów piszą gdzie sobie można wsadzić ten ACR01 w V6 (i bynajmniej nie chodzi o miejsce w samochodzie...)
Kwestia tego, że to nie mój samochód i póki co nie mam jak tego sprawdzić. Jeśli chodzi o te spadki możesz trochę bardziej łopatologicznie? testowane przy 2.5 v6? Od właściciela wiem póki co tylko tyle, że nie ma spadków mocy, od roku na niej jeździ. Co do wtryskiwaczy postaram się dowiedzieć więcej.
To miało być tylko zdjęcie poglądowe, już po takim widać czy przynajmniej w miarę staranie założona. Gdybym miał sam możliwość wykonania zdjęcia to bym zrobił z bliska, specjalnie dla Ciebie.
Jestem na bieżąco w tym temacie i jakoś nie zauważyłem, że co 10 postów ludzie piszą o tym ACR 01 negatywne opinie.
Chociażby Sbenios polecał ten reduktor do 2.5, a GrzesiekK. 2xACR01 do Gt 3.2. Wiem, że 3.2 to już inny zakres mocy, a ACR01 red łapie max 250KM więc czy dp 2.5 v6 190 km nie styknie?
I jak w ogóle ten AGIS do 2.5?
Po Twoim zdjęciu to widać że masz silnik w komorze silnika - i przez lupę mozna wypatrzeć jeden grzebień rozdzielacza. Wybacz jak chcesz pokazać instalację to jak chcesz zobaczyć jak powinny wyglądać zdjęcia to post #181.
Marcin_M napisał Ci o spadkach ciśnienia - jak depniesz w pedał gazu to reduktor nie wyrabia i ciśnienie gazu na listwie wtryskiwaczy spada... A resztę sobie doczytaj.
Generalnie w tym temacie ludzie pytają "przed" jaką instalacje założyć. Skoro już masz - tzn. pytasz "po" czy dobrze i ew. co poprawić jak sądzę. Ale foty lepsze muszą być.
Ja sie nie nakręcam - fakt nie doczytałem - najpierw faktycznie pytał o instalację a potem pisał o niej jakby była (nie doczytałem że to u kolegi - fakt moja wina). No ale jak ta instalacja ma być na wzór i pokazuje nam zdjecie prawie jak znaczek pocztowy na którym widać że silnik jest - to jak ktoś ma ocenić sposób instalacji? Ja nie piszę o sobie bo się na tym nie znam. Poza tym - przecież w tym temacie są proponowane konfiguracje - wystarczy poszukać. Przez miesiąc lub dwa w technice na tyle się nie zmieniło żeby w kółko pisać to samo. To forum całe jest zalewane powtarzającymi sie pytaniami o podstawowe rzeczy - przez to "stara gwardia" coraz rzadziej tu zagląda - i jak naprawdę jest problem to nie ma komu odpisać.
Sorki - tak to widzę. Jak ktoś się poczuł dotknięty lub urażony to przepraszam.
To najpierw doczytaj, a później się wypowiadaj i nie musisz się tak unosić.
Zdjęcie dałem tylko dodatkowo, póki co tylko takim dysponuje, jeśli będę miał lepsze to je dodam. Nie miało ono być żadnym wzorem, itp.
Nie chodziło mi także o zaproponowanie konkretnego setu - bo akurat polecane klamoty do LPG znam. Dużo opinii jest o Stag300 czy nowym Tech'u, wtryskach hana lub Barracuda, reduktorze KME - ok są to dobre podzespoły ale ja pyta o poniższy set: reduktor ACR01, a instalacja na sterowniku AGIS. Wśród 30 stron za wiele informacji na ich temat nie znalazłem. Pytam bo może ktoś na takim secie jeździ. I powtarzam nie chce takiej instalki montować u siebie - taki set jest zamontowany w V6, która jest na sprzedaż i z racji tego, że nie jest to standardowo stag/kme/ to postanowiłem zapytać.
DODANO 16.03:
Wtryski zamontowane w tej fałce to Hana zielone pojedyncze zamontowane zaraz pod baranami, sterownik dokładniej to AGIS OBD/CAN, a reduktor tak jak mówiłem: ACR01 250km czyli Red.
ZDJĘCIE "z lupą"
TUTAJ: http://i.imgur.com/X8Z2MPG.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=124644&stc=1
Jeśli możesz się przejechać tym autem z lapem podłączonym do agisa to w drogę i poproś kolegę by przyłożył w palnik kilka razy i obserwuj wykres i wartości ciśnienia przy max bucie. Podaj wartości nominalny i przy spadku, wtedy będzie można ocenić czy zestaw godny rekomendacji czy nie. Co do komputera to jedna chwała jak to mówią, każdy ma swoje lepsze i gorsze strony.
Reduktory niestety trzeba dobierać do silnika, a nie tylko po suchych danych na papierze. W jednym obrobi bo jest mniejsze zapotrzebowanie chwilowe na paliwo, a w innym nie choć jest tyle samo koni mechanicznych.
Ja właśnie odstawiłem auto do warsztatu: STAG300 ISA2 + Barracudy + 2 x AC R01 (czarny) + wielozawór super/extra i faro 13. Zobaczymy jak to będzie jeździło.
Panowie a znacie, polecacie kogos dobrego do zagazowania mojej v6 TB.najlepiej z okolic Nowego Targu(malopolska) i ewentualnie poleccie jakis zestawik sprawdzony w Turbo.na co zwrocic uwage itd.z gory dzieki za pomoc.
W Tarnowie podobno dobry gaziarz jest... za daleko?
nie tak daleko jak tylko dobry i sprawdzony.nie chce mojej Ali gazowac ale musze;) a skoro juz to zrobie to tak zeby jej niezaszkodzic.prosze o namiary.
To polecany warsztat na lpg-forum, rozeznaj jeszce we własnym zakresie: Auto-Elektro-Serwis ul Wiadukt 3 w Tarnowie.
U mnie w warsztacie w Katowicach tak zrobiono:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=128582&stc=1
A tak z ciekawości gdzie w Katowicach zakładałeś gaz? :)
Interauto w Katowicach - trzeba liczyć od 3500-4000 za montaż.
Powiem jak więcej przejadę i będziemy po ostatecznym strojeniu - za małe dysze jeszcze są i musimy puścić bez dysz bo pętli na samej górze - to zapotrzebowanie na paliwo :) Na razie kazałem podpierać się benzyną na samej górze żeby nie było ubogo na lpg - ale poprawimy to jeszcze w tym tygodniu.
Jedyne co na razie mogę powiedzieć, to że wtryskiwacze Barracuda są super, przejście na gaz tak płynne że nie wiesz kiedy następuje zmiana na lpg rano, a także są bardzo ciche. Nie wiesz, że masz lpg po prostu. Dodam, że nie jest to moje pierwsze auto z lpg :)
Co wybrać do założenia w 3.2 żeby było bezproblemowe? W polecanym zakładzie montują zestaw:
sterownik NEVO PRO OBD wtryskiwacze HANA lub Matrix HS. Jestem zielony w temacie.
Co wybrać było już kilka razy, ważne jak założyć i jak obsłużyć moc i zapotrzebowanie na paliwo. Proponuje od razu celować w reduktor PRINSa VSI (8mm) jest trwały i ma zestawy naprawcze by po latach znowu śmigał jak nowy. Hana niebieska ma ostatnio co raz gorsze opinie więc proponuje polskie Napoleony, ja mam baracudy tego samego producenta czyli ALEX i uważam że są świetne, zbierają od początku świetne opinie i wspierasz polskiego producenta.