pójdzie
Printable View
Panowie którym programem dam rade sprawdzic pokretła klimatronika bo niestety u mnie nie reaguja i ciagle mam 20 stopni i nie da sie ustawic siły nadmuchu
Witam
niestety aukcje które podawaliście już są zakończone. Czy może mi ktoś powiedzieć czy to jest ten kabelek o którym piszą na stronie programu FiatECUScan. I najważniejsze czy będzie działać
http://www.allegro.pl/item929228103_..._gw_fv_pl.html
Niby jest to samo ale piszą tylko o VW/Audi (VW, Aud, Skoda, Seat).
Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie, które ecu mam wybierać. Jak wybieram CF4 to błąd wyskakuje o niewłaściwym a jak wybieram CF3 jest wszystko ok tylko nie mogę robić testów.
156 SW 1.9 JTD 16v 150 KM 2005r.
Witam! Mam problem z podłączeniem się do tego programu, próbowałem 2h i nic :eek: Ustawienia portów takie jakie są na stronie FiatECUScan serowniki pobrane przez viste, kabel od Viakena. Moja Alfa ma silnik 1.9 JTD 105KM 98r. czyli według mojej wiedzy powinienem zaznaczyć opcję EDC15. Proszę o pomoc w podpięciu tego, pozdrawiam!
serial port wybrałeś odpowiedni w FiatECUScan?
Tak COM2 miałem tu i tu dodam, że mam najnowszą wersję 1.6
Spróbuj zmienć " latency timer (msec) na 1 w zaawansowanych opcjach portu COM. U mnie pomogło.
mam przerobiony kabelek, lacze sie z airbagiem i silnikiem ale nie moge polaczyc sie z ABS ;/ moze ktos mi podpowie jaka opcje wybrac w programie?moja alfa to 156 jtd 105koni 98 rok z gory dzieki za podpowiedzi
Chudy, nie ma szans - siadł mi ABS walczę z nim już 2 miesiące. Jak do tej pory zero nadziei. Mamy wersje 5,3 ABSu i nic się z nim nie łączy (nic taniego).
Skąd można pobrac najnowszą wersje tego programu?
Witam
Może ktoś o większej wiedzy zerknąć na wykres?
Na 2-biegu pełny gaz i do odcięcia, na 3-biegu pełen gaz ale przed odcięciem droga mi się skończyła :)
Wydaje mi się, że z ciśnieniem doładowania coś nie tak, ale może się mylę...
Kolejna sprawa, mam zaślepiony egr, a nonstop wywala mi błąd p0404.
Auto to 156 2.4 100kw
Załącznik 9607
- ABS wersja 5.3 ładnie działa z examinerem, x431, oraz z kwp71diag.
- alfadiag nie obsługuje tej wersji, dopiero działa z wersja 5.7 ABS.
Pytanie do tych co połączyli się z ecu auta:
1. czy podczas połączenia lepiej miec podłączony zasilacz do laptopa?
2. Jak zainstalowac ten kabel Vag kkl, gdy nie mam płyty ze sterownikami?
3. czy oprócz programy microsoft netfromework 3.5 trzeba miec jeszcze jakies inne programy, aby odpalic ten program?
laptop mam nowy.
1. obojętne byle by Ci wystarczyło baterii
2. Np. Vista sama sobie ściąga z neta
3.Cytat:
Wymagania:
- Każdy sprzęt z systemem Windows XP, Windows Vista, Windows 7
- Microsoft. NET Framework w wersji 2.0. Darmowy, dostępny www.microsoft.com.
- K-kabel połączeniowy line podłączonego do portu USB / PCMCIA / na płycie port szeregowy
- Procesor 1.5GHz i lepiej wymagane
Melduje, że udało mi sie połączyc z autem! Super sprawa. Sterowniki znalazłem. Zainstalowałem wszystko zgodnie z poleceniami na płycie. Zmieniłem latency na 1, port com na 2 i działa.
Teraz pare wyników : przebieg na liczniku to jakos 134850km, a na odometr 136120km wiec cyba raczej nie krecony?
Miałem jednego błęda związanego z EGR - P0404, czy ten błąd mógł wystąpic po czyszczeniu egr? Wykasowałem ten błąd.
Można wykonac test urządzeń i jakis wykres, posprawdzałem sobie wszystko - jeszcze jak by to było po polsku to było by super.
Próbowałem się wczesniej połączyc komputerem, ale nie poszło.
Specyfikacja laptopa Toshiba L500 z prockiem Inter dual core T4300 2,1GHz z 4Gb ramu, win XP, program net fromework 3.5 i działa:)
Teraz mam pytanko czy tym programem połącze sie z 156 1.6TS z 99r. ?
- ten program jednym sie łaczy , innym tak jak mnie, nie.
- można użyć Alfadiaga.
A może ktoś wie, dlaczego po ściągnięciu FiatECUScan13, w trakci próby uruchomienia, wyświetla się: /Aplikacja nie została właściwie zainicjowana(0x0000135)./ ???
polaczylem sie a zbs 5.3 za pomoca KWP71 sprawdzilem błedy i oto co mi sie pokazalo:
Read diagnostic faultcodes :
Bytes received: 0D 00 00 2C 14
DTC: 0x0D = 13
state : 0
type : 0x00 unknown
condition1 : 0x00
condition2 : 0x2C
counter : 0x14
Clear diagnostic faultcodes :
OK
mam rozumiec ze numer błedu to DTC: 0x0D = 13 czyli z tego co znalazłem na forum X=0x0D Rear LH speed sensor in O.C. czyli uszkodzony tylny lewy sensor?
A masz zainstalowane NET Framework?
http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
co oznaczają te błędy w 1.6t.s
p0170 fuel trim - signal high - stored
p0655 engine overheat light cct - no signal - fatal
Bubu321 - udało mi się połączyc z benzynową wersją 156, a dokładnie 1.6T.S z 99r.
do połączenia wybrałem to: bosch motronic M1.5.5 injection TS 98
bo na tym: bosch motronic Me7.3.1. eobd injection też się połączył, ale po jakimś czasie zerwał połączenie i pokazywał jakies herezje....
przebieg wg. licznika to 92654km
wg. odometer w bosch motronic M1.5.5 injection TS 98 - 87207,2km
a wg. odometer w bosch motronic Me7.3.1. eobd injection - 30 793,5km, jeszcze w innym parametrze odometer at last programming - 23936,1km
Wie ktokolwiek jak jest z błędem:
-P0404 - Układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem/wydajność*?
EGR jest zaślepiony, błąd jest ciągły, silnik to 2.4 CF2
Błąd powinien być w moim przypadku czy nie? Jeżeli nie to czy to, że jest ma jakieś konsekwencje?
Nie czyściłem, jak kupiłem auto, EGR był już zaślepiony.
Połączenia elektrycznego tam nie widziałem, wydaje mi się, że w CF2 zawór jest sterowany podciśnieniem, ale pewien nie jestem.
byc moze jest sterowany podcisnieniowo,tego nie jestem pewien bo mam nowszy silnik.W takim razie rozbierz go i zobacz co sie dzieje w srodku
Ale wrócę do pierwszego pytania:
Jeżeli jest zaślepiony to powinien być błąd?
w CF2 nie bedzie błedu,tylko jak on jest sterowany podcisnieniowo to moze być też uszkodzony zawór który steruje podcisnieniem
Ale u mnie jest, znaczy,że coś nie tak.
Więc kolejne pytanie:
-czy to, że ECu widzi taki błąd niesie za sobą jakieś konsekwencje??
---------- Post dodany o godzinie 20:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:57 ----------
Ale ze mnie lamer :D
Wszystko na temat mojego problemu było tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/147_...42-egr-26.html :eek: sorki
W mojej alfie też mam zaślepiony EGR.Błąd jest także ciągły.
Może ktoś z forumowiczów powie mi jak mam zabrać się za rozwiązanie problemu z AIRBAG, czy boczne poduszki mają już w sobie jakiś sensor, czy osobno jest poducha i sensor?
Pod fotelem kierowcy widać że jakiś magik próbował coś robić z kostkami, ale jest to zrobione bardzo nieudolnie izolacja ;/ czy te błędy mogą być spowodowane przez te kostki? ewentualnie gdzie mam szukać tych sensorów?
Może to chodzi o sensor co jest w słupku nr 3 z drugiego zdjęcia?
Mogą być spowodowane źle dociśniętymi kostkami. Mogą byc też przewody porozrywane jeśli faktycznie masz tam taki bajzel pod fotelem. U mnie tez się zaświeciło ale podociskałem kostki i do dzisiaj wszystko gra.
Nie wiem jednak jakie były wtedy błędy bo nie miałem jeszcze kabelka :/
Witam
Czy moja 145 99 JTD 105km również połączy się z tym programem?? I jaki kabel ewentualnie mam zakupić bo u mnie jest wtyczka która znajduje się na kielichu amorka wejscie 3-pinowe a nie jak u was Szesnastopinowe złącze OBDII :(
Pzodrawiam Seba
program ma wyszczególniony twój model więc teoretycznie powinno się połączyć oczywiście potrzebujesz innego kabelka czyli OBD I