Zabij mnie ale nie wiem, bo nie korzystam:D ale dzisiaj sprawdzę i dam znać:)
Printable View
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/02/208.jpg
No fakt... chyba się nie da :o
No to teraz wypowiem się o 156.
Zmieniłem 145 na 156 SW i co ... i tak jak w poprzednim, tak w tym brakuje najważniejszej rzeczy o której mało co się wspomina w tym temacie, czyli uchwytu na kubek :D :D :D, nie wspominając o tym że powinien być pod nawiewem klimy żebym w końcu mógł sobie chociaż jednego schłodzonego browarka do domu dowieźć ;).
Poza tym, kolejne wady: brak funkcji podjeżdżania po właściciela pod drzwi po naciśnięciu pilota, brak funkcji "odwieź do domu, ja nie prowadzę", paliwo ucieka ze zbiornika jak się jeździ itd... itp...
A tak na poważnie to:
- promień skrętu porównywalny do TIR'a
- najgorsze: nie chce się z niej wysiadać
- jeszcze gorsze: cały czas kombinuję co muszę załatwić, żebym jeszcze musiał gdzieś nią jechać.
Masakra z takim autem :D
hehe wady? alfa nie ma wad..tak samo jak ja :D ale serio, jedyna rzecz, ktora naprawde mnie wkurza, to wir w baku jak sobie pozwole na bardziej drapiezna jazde :) no i nieumiejetnosc zamykania drzwi pasazera przez innych...co w tej sytuacji wina samochodu nie jest...poza tym to idealne auto dla kobiety...odkad ja mam to juz wiem ile na baby sie wydaje :P
Teraz to co mi przeszkadza:
- brak konkretnych możliwości ustawienia nawiewów na ręce na kierownicy...
- brak możliwości jednoczesnego ustawienia nawiewów na twarz i na szybę
- zła izolacja niektórych kabli przed wilgocią
- nietrwałe zawieszenie
- słaba widoczność do tyłu
- za krótkie siedziska foteli (standardowych)
- wkurzające automatyczne wycieraczki
- non stop zmieniające się tryby pracy klimatyzacji
- mały otwór bagażnika
- słabe audio standardowe (nie bose)
- złe wyciszenie wnętrza
- mało schowków
- mało miejsca na nogi na tylnej kanapie
- delikatne alufelgi
- łuszczące się obudowy lusterek od spodu
- niska jakość materiałów z których wykonane są emblematy
- wymiana filtra kabinowego to katorga
- nie mówiąc o filtru oleju w MultiJet....
To tyle. Część wad wynika po prostu z zaje**** wyglądu i charakteru auta i w zasadzie idzie się przyzwyczaić...
Mi najbardziej dokucza brak podłokietnika. I nisko osadzony przedni zderzak.
wszystko to prawda, i potwierdzam z bulem!!
Ale kiedy wsiadamy i przekrecamy kluczyk...
male drobiazgi staja sie nie istotne!
pozdro koledzy!
Serio 156 i 166 mają słabą średnicę skrętu ? Wiem, że GTV ma ponad 12 m, ale np 166 ma 11,6 m więc jak na auto tej wielkości to chyba nie jest jakaś tragedia ?
No niby ten promień skrętu nie jest najgorszy na papierze... ale w praktyce jest tak, że są takie miejsca, w których po prostu nie parkuję :(
Moją poprzednią Astrą kombi parkowałem w tych miejscach... :D
Ale najbardziej denerwuje mnie:
[166] zbyt miękkie zawieszenie i skutkiem tego: nurkowanie przodu przy ostrym hamowaniu
trochę mniej denerwujące jest.. podpijanie oleju przez V6 ;)
pozdr,
~tomaz
156:
- mały schowek
- szkoda że nie można jeszcze bardziej opuścić fotela kierowcy
- matowiejące reflektory
jeżdżę nią dopiero 4 miesiące także na razie to tyle ;)
włączenie świateł postojowych przy zgaszonym silniku to tragedia. Jak Wy to włączacie?
Największą wadą mojej Alfy jest to że głęboko wkłada mi rękę do kieszeni, cały czas domaga się prezentów, czasu i uwagi. Dobitnie pokazuje mi, że przyjemność z jazdy jest wprost proporcjonalna do ilości spalonej benzyny, czyli do kasy jaką w nią włożę.
Ale na serio, uważam że 33-ka ma jedną uporczywą wadę - elektronika!
Przydało by się jeszcze lepsze audio, co prawda wolę jechać pustą drogą i słuchać boksera przy 4000obr/min, ale w Warszawie bywają korki (dzisiaj rano 80 min z Tarchomina na Ursynów:mad:), w których lubię posłuchać dobrej muzyki.
Hehe ja mam porównanie z Mietkiem W124 - wiem, napęd na tył, ale katalogowo średnica zawracania jest taka sama, co do 10 cm. Tyle na papierze - w praktyce w garażu u siebie parkowałem na swoim miejscu za 1 razem, teraz robię to za 3-ma, ale:
1. może jeszcze Belli nie "wyczułem" - mało prawdopodobne,
2. bardziej się o nią boję - naturalnie! (Mesio miał na środku zderzaka pancerną listwę - z czegoś pośredniego między gumą a plastikiem - mam od tego ślady na ścianie garażu :P
3. Widoczność jest ciut gorsza :)
Ale ja tam wad żadnych nie widzę :D O średnicy zawracania pisałem dla komentarza :P
I nawet Bella mniej pali :D Tu przynajmniej wiadomo dlaczego, bo Mietka się butowało, on nie jechał tylko więcej pił, hehe :)
hehe... widzę, że masz 156SW... jak będziesz miał okazję popróbuj manewrów na 166 :D
ja już się przyzwyczaiłem do tego parkowania...
tylko ten nurkujący przód.. naprawdę czasami po paru poprzecznych nierównościach + hamowanie mam serce w gardle: zawsze mam wrażenie że zaryję przodem :|
wiem, wiem... za szybko jeżdżę ;)
pozdr,
~tomaz
Fotele za wysoko - fiatowskie stolki :mad: Powiedzcie, ze w 156 siedzi sie nizej.
No a mi jednak najbardziej przeszkadza szum wiatru powyzej setki wczesniej mialem lagune i tam bylo jednak ciszej a pozatym jest wporzadku i przykuwa uwage choc w moim miescie a nie jest wielkie w takim samym kolorze cosmo blue jest juz conajmniej 4 sztuki a tak pozatym wszystkich juz pewno z 10 przestaje sie wyrozniac
Aha... wada Alfy 33
Pedały trochę z prawej bardzo blisko siebie, spora kierownica, ciężo znalezć odpowiednią pozycję ;)
alfa [156] sedan
Mnie najbardziej irytuje zawieszenie w mojej belli i brak uchwytu na kubek:):):).
ahaa no i ostatnio wymieniałem zarówke w reflektorze odziwo zajeło mi to 15 min tylko :D:D ale po 2 dniach reflektor zaparował cały !! :(:(:(:(
Krótko odnośnie moich egzemplarzy :
156 - nietrwałe zawieszenie
159 - usterkowość ( osprzęt silnika , układ kierowniczy )
33 - rdza
156 - delikatna zawiecha, w TSach wariator i walka z obrotami, wkurzające bąble w drzwiach pod czarnym pasem w słupku
166 - wypatrzają sie uszczelki szyb (tył), cholera wie dlaczego, klamki chromowane pokrywają sie nalotem (do doczyszczenia), fabryczne zawieszenie nie jest dobrze dobrane, odrobinkę obniżyć na dobrych podzespołach i jest gitara:)
145- jak narazie n ie widze problemów, silnik chodzi jak przecinak, blacha dobra...
Miażdżą mnie te uwagi nt. miejsca na kubek... Gdyby ktoś wlazł z jakimś piciem do Alfki, dostałby z miejsca w pysk :). Z poważniejszych wad wskazałbym wykończenie wnętrza (trzeszczenie, skrzypienie, szybkie wycieranie się klawiszy, wykładzin, skór itp.), skrzypienie, zgrzyty itp. z zawieszenia (mam porównanie z BMW, zupełnie inna klasa pod tym względem) i stosunkowo miękki lakier - łatwo się rysuje, matuje itp. No i jeszcze parowanie szyb. Jest też trochę za głośna...
"Wady" które akceptuję - wielkość bagażnika, widoczność do tyłu (bo jest śliczna), tandetne oświetlenie nad konsolą środkową (bo w sumie drobiazg), kontrolowanie stanu oleju, spalanie w mieście.
ewidentnie plastiki w starszych autach, czasem złe spasowanie elementów w kabinie. To drażni, świadczy o olewackim montażu. Jeszcze znaczek firmowy: przepiękne logo, nie ma ładniejszego żadne auto! ale to logo blaknie, wyciera się, staje się badziewiackie. Nie można do cholery ZROBIĆ PORZĄDNIE I TRWALE LOGA MARKI????? Zawsze w myjni muszę zrobic z siebie idiotę, kiedy mówie: panowie, omijajcie znaczek firmowy. I tak oba są już mocno wyjechane.
Od samego początku zona mi odradzała zakup tego autka.Ale ja twardo postawiłem na swoim.Zawieszenie masakryczne.We Francji 166-ka zwana jest pod nazwa,,pożeracz ogumienia" i to jest całkowita prawda.Mając Renaulta 13 letniego tak się nie denerwowałem jak przy tym samochodzie.Jednym słowem te autko to jedna wielka porażka.
Hmmm...
"... Francuzi przeprowadzili badania, z których wynika, że do zbyt szybkiego zużywania się wszystkich czterech opon dochodzi w BMW serii 5 (diesel), Citroenie C8, Peugeotach 307 i 307 SW, Renault Scenic 2, Vel Satisie i Espace 5 oraz w Toyotach Avensis i Corolli Verso.
Zbyt szybkie ubytki i zdzieranie się bieżnika opon przednich dotyczyć ma Fiata Stilo, Peugeota 607, Renault Clio 2 (1998-2006) i Volkswagena Tourana.
Na tylne opony powinni zaś uważać posiadacze Citroena C5 i Renault Megane 2...."
Źródło:http://www.autokrata.pl/artykul/poeracze-gumy-2563
O Alfie ani słowa:)
Pzdr
To jakiś troll, pewnie ma 16 letnie bmw, z głosnikami basowymi wielkości głowy hipopotama.
166- nietrwałe zawieszenie
- korodujące klamki ,chrom odłażi jak łupież
- słaby promień skrętu
- wlew płynu spryskiwaczy szyb mógłby być ciut większy , albo powinni dawać na wyposażenie obok lewarka , lejek.
- Gimnastyka z wymianą wycieraczek , nie można odgiąć ramienia do takiej pozycji by było to wygodne.
No tak o tym też zapomniałem, aczkolwiek u mnie nie odłazi tylko są bąble. Na szczęście dotyczy to części mało widocznej.
Ale za to jaki fajny bajer z tym mechanizmem, wycieraczki pięknie "parkują" pod maską i nie zakłócają pięknej linii 166tki :)
---------- Post dodany o godzinie 09:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:41 ----------
We wszystkich skomplikowanych wielowahaczowych zawieszeniach jest tendencja do nadmiernego zdzierania ogumienia. Tylko, że nie każdy wie dlaczego, a no dlatego, że o takie zawieszenie trzeba dbać i na bieżąco wymieniać zużyte elementy. Odwdzięczy nam się za to świetnym prowadzeniem.
dokładnie, a jak fajnie "chodzi" lewa - kończy równolegle do szyby z lewej strony :)
taka "pierdólka" a robi wrażenie - diabeł tkwi w szczegółach!
nic dodać, nic ująć! niedługo po zakupie zrobiłem zawieszenie i jakoś nie zauważyłem ździerania opon?Cytat:
We wszystkich skomplikowanych wielowahaczowych zawieszeniach jest tendencja do nadmiernego zdzierania ogumienia. Tylko, że nie każdy wie dlaczego, a no dlatego, że o takie zawieszenie trzeba dbać i na bieżąco wymieniać zużyte elementy. Odwdzięczy nam się za to świetnym prowadzeniem.
szczerze mówiąc działają mi na nerwy ludzie, którzy kupują samochód w stanie "jeszcze działa" tudzież "bity, ale nie widać" (zapewne "okazyjnie"), po czym nic w niego nie inwestując wieszają psy na modelu/marce, czy czym tam jeszcze...
pozdr,
~tomaz
[166] - największą wadą jest to, że jeszcze jej nie mam;)
Godzinka roboty i siedzi się elegancko nisko w 145/ 146- polecam!
http://forum.alfa145.com/index.php?s...=12002&hl=seat
moja 166 ma jedną ale poważną wade - nie chce chodzić za mnie do roboty
Silnik R4 :P Od czasu jak dostałem po d... od Corolli TSport :) Wcześniej było super :) Tak, zę jak kiedyś uzbieram na GT w końcu, to nie będzie już kompromisów :P