Zaaplikowałem już ceramizer do swojego silnika i zrobiłem po tym już ponad 100 km. Niestety nie mam możliwości dokonania pomiarów, zobaczymy co z tego wyniknie :)
Printable View
Zaaplikowałem już ceramizer do swojego silnika i zrobiłem po tym już ponad 100 km. Niestety nie mam możliwości dokonania pomiarów, zobaczymy co z tego wyniknie :)
3-ci bieg ciężko wchodził.
Wymieniłem olej w skrzyni i od razu ceramizer (200kkm)
Biegi można zmieniać 1 palcem (po ok. 5000 km, obecnie 275kkm). Może to olej a może ceramizer. Ogólnie polecam.
Do silnika nie wlałem bo się bałem :) - no i nie było takiej potrzeby.
pzdr,
ap2
Jestem świeżo po wymianie oleju w przekładni, też zauważyłem sporą poprawę w działaniu mechanizmu i jak najbardziej polecam ten zabieg, ale w sprawdzonym serwisie (raczej nie ASO). Ceramizer dodam niedługo :)
Ja zaaplikowałem ceramizer 2 tysiące km temu, może wyczuwalnej poprawy nie ma, ale wydawałoby się, że silnik zaczął pracować gładziej, równiej ;) . 70zł to nie jest majątek, a spróbować można ;)
Ja też nie zauważyłem nic nadzwyczajnego w dodatku do silnika, przejechane ok. 1000 km.
Dla mnie ceramizer to taki środek, który nie pomoże i nie zaszkodzi. Przetestowane w poprzedniej AR.
Zaszkodzi to na bank nie zaszkodzi, więc bać się właściwie nie ma czego. W sumie przestrzec można tylko tych, co myślą, że nagle wszystkie problemy znikną. U mnie zadziałało. Zużycie paliwa jakby mniejsze, rozruch tez jakby lepszy, no ale poczekam jeszcze chwilę z ostateczną opinią do tych 1,5 tys. km, które każą zaczekać. Bardzo jestem ciekaw tego o czym ktoś wcześniej napisał o tej tworzącej się „porcelanie”, ale nie miałem niestety okazji zobaczyć z bliska J
To ja też się podzielę. Miałem taką sytuację, że 2 zawsze wchodziła ze sporym zgrzytem, 3 z nieco mniejszym ale jednak. postanowiłem zaryzykować i zaaplikować ceramizer do skrzyni wraz z nowym olejem. O dziwo objawy ustały całkowicie już po 100km, a z każdym następnym kilometrem jest coraz lepiej. Także polecam na podobne problemy ze skrzynią. A i jeszcze coś. Za wysłanie opinii o produkcie do producenta dostałem ceramizer do silnika za darmoche :cool:
A musiałeś im udowodnić jakoś że kupiłeś i zaaplikowałeś?
Dla mnie ceramizer to rewelacja, sprawdza się w Alfie a wcześniej a V40 ! MEGAAAAAAA
A ja już przesądziłem o zakupie ceramizera do mojego TSa (mam nadzieję, że zmniejszy jego apetyt na olej). Nie wiem tylko jakiej firmy ceramizer kupić? Co polecacie?
Ja,mam ten sam problem,zalać TSa,czy,nie,bo do skrzyni wleję.I, jakiej firmy?
Ja zalewałem do mojego starego wytyranego mitsubishi. Ładniej odpalał, wyciszał się, przestawały na jakiś czas chałasować popychacze zaworowe. Zdecydowanie polecam polski ceramizer w tubce 3g, działa bardzo dobrze i nie zwiększa stanu oleju oraz nie zmienia jego właściwości. Jeśli komuś auto bierze duże ilości oleju to ceramizer mu raczej nie pomoże, ja to stosuję raczej jako zabezpieczenie silnika przed zużyciem. W alfie zalałem profilaktycznie do wspomagania bo w duże upały zdażyło się, że pompa się grzała i wyła.
Acha stosowałem też w mitsubishi do skrzyni ale efektów żadnych nie było, więcej dał dobry olej.
Myślę nad dodaniem kompletu ceramizerów, widzę dużo dobrych opinii ;)
Czy ceramizer do wspomagania kierownicy można dodać na podnośniku? Trochę mi się nie podoba kręcenie w miejscu przez 10minut, jeżdżąc powoli jeszcze do zniesienia ale wolałbym to na podnośniku zrobić...
Mnie też się nie podobało to kręcenie na postoju, więc poprostu olałem ten etap. Całą dawkę dodałem na jeden raz i trochę pojeździłem zygzakami. Chodzi jedynie o rozmieszanie się tego z olejem. Zważywszy, że ma to konsystencję oleju i rozpuszcza się w ułamkach sekund nie widzę potrzeby katowania układu. Może i wolniej (w co wątpię) ale i tak się wszystko zmiesza i będzie spełniało swoją rolę.
- - - Updated - - -
Acha, zapomniałem dopisać, że nie odczułem żadnych efektów działania tego specyfiku, wspomaganie nie chodzi ani lżej ani ciężej. Wlałem to profilaktycznie bo wcześniej jak już pisałem w te najgorętsze dni zdażyło się, że pompa zaczęła wyć. Coprawda od wlania ceramizera nie zawyła ani razu ale też już nie było takich ekstremalnych warunków atmosferycznych.
Dostałem odpowiedź od producenta ;)
Cytat:
Napisał info@ceramizer.pl
To dobrze, bo mi kręcenie w miejscu też się nie podobało ;)
Poza ceramizerami polecam pro-tec rewelacyjna firma na targach goście udowodnili że jak zaleje się to do silnika to potem auto bez oleju może śmigać :) szkoda że do alfy nie zdążyłem wlać;/
Ja dodaje co zmianę oleju. Poprzednio do fiata Coupe - pomogło i dymienie na niebiesko ustało. Teraz dodaje co zmianę do mojej 156 razem z olejem motoul xces 8100. A co do tej warstwy ceramicznej / porcelanie. To przy zmianie głowicy na cylindrach nie odkryłem niczego nadzwyczajnego
zastosowałem ceramizer do ukł. wspomagania. Mam koła 17" i na postoju dość ciężko kręci się kierownicą. Dodałem ceramizer żeby pomóc pompie. Żadnej większej różnicy nie zauważyłem. Może trochę lżej się kręci kierownicą. No ale to zależy od podłoża, ciężko powiedzieć.
Z ciekawości dodałem też rewitalizant XADO do motocykla z silnikiem 2-suwowym. Zobaczymy jak długo wytrzyma tłok.
Czy w skrzyni biegów wiadać jakąś zauważalną różnice po zastosowaniu ceramizera?
ja wyczułem. Biegi wchodzą łatwiej i nie mam zgrzytu który występował przy szybkim przerzuceniu z II na III
Ceramizer marki Ceramizer :) Są różne do silników diesel, benzynowych, lpg, cng, do skrzyń biegów, reduktorów itp. Naprawdę świetne środki - polecam.
Ja stosowałem ceramizer tylko kilka razy do silnika i tak jak za pierwszym razem efekt był na prawdę piorunujący, silniczek nagle się wyciszył jak by mu odjąć 200tys km ale za każdym kolejnym razem (mówię o innych samochodach) ten efekt jakby był mniej zauważalny, albo marka się popsuła albo to moje wygórowane oczekiwania. W każdym razie na delikatne stuki i głośną pracę silnika polecam.
Czy po wlaniu ceramizera do skrzyni biegów przez te 10km trzeba mieszać biegami czy wystarczy wrzucić 5 i jechać?
Najlepiej wachlować biegami,.
W sumie to wahlowanie biegami to pic na wodę. Przecież cała "choinka" z biegami i tak jest cały czas w kąpieli olejowej...Generalnie chodzi jedynie o rozmieszanie ceramizera w oleju, aby nie osiadł gdzieś na dnie. Potem ceramizacja i tak sobie zachodzi.
Pytanie do kolegów jakie są różnice miedzy tymi ceramizerami do silników?? Są w ogóle jakieś?? Zastanawiam się nad zakupem Ceramizera do silnika Diesla i nie wiem który wybrać: Ceramizer, Ceramizator lub Cera Tec od LQ.
Co do ceramizerów.
Temat konsultowałem z kilkoma inżynierami zatrudnionymi w polskim przedstawicielstwie jednego z producentów samochodów + z kilkoma serwisantami ASO i generalnie, tak jak kilka dodatkowych doświadczonych w temacie osób, większość twierdzi że tego typu wynalazki jeśli miałyby mieć jakikolwiek sens, to najlepiej od początku użytkowania samochodu albo chociaż przez wiele lat/km zrobionych. Działania ceramizerów praktycznie nie da sie udowodnić. Wszyscy byli jednak zgodni co do tego, że przynajmniej nie szkodzą.
Moja historia dot. ceramizerów.
Zalałem cały zestaw (skrzynia, silnik, do paliwa), mówiąc pokolei:
Ceramizer w skrzyni: zalałem razem z nowym olejem więc nie wiem w jakim stopniu pracę skrzyni zmienił ceramizer, w jakim olej. Jak w wielu naszych skrzyniach, 1 i 2 na zimnym wchodziła ciężko. Po przejechaniu 700km widać zdecydowaną poprawę w działaniu dwóch pierwszych biegów, nie wchodzą idealnie ale wchodzą zdecydowanie lepiej. Trójka wchodzi inaczej (nie wiem gorzej czy lepiej - na pewno inaczej). 4 i 5 bez zmian. Z ciekawostek zauważalne jest zdecydowanie mniejsze przenoszenie drgań do środka - co ma piernik do wiatraka nie wiem, ale to nawet moja piękna potwierdziła więc coś jest na rzeczy.
Ceramizer do silnika: wlany razem z nowym olejem, po 700km silnik zdecydowanie mniej klekocze, równiej i ciszej pracuje. Mniejszego spalania nie zauważyłem, odpala tak samo jak odpalał, żadnych innych efektów, ale trzeba przyznać efekt "audio" jest spory.
Ceramizer do paliwa: nie zauważyłem żadnych zmian.
Panowie, ktoś jeszcze ma jakies info na temat tych wynalazków? Ostatnio znajomy przekonywał mnie do ceramizera przez dwie godziny i powoli się skłaniam ku niemu, tym bardziej, że tak jak napisał viader nie zaszkodzi na pewno. U niego pomogło, a moja strzała już nie jest pierwszej świeżości więc możę ceramizer ją odświeży :]
Każdy kto stosował ten szajs mówi tylko o odczuciach. Wrażeniu lepszego działania. Panowie mierniki, stopery w dłoń i pomiar przed i po użyciu tego szajsu. Liczą się fakty. Moim zdaniem możesz się pomodlić się, zawiesić różaniec i też będziesz miał ten sam efekt za mniejsze pieniądze. Wiara czyni cuda. Magnetyzery też czynią cuda.
Ja do ceramizerów podchodzę z dystansem i to dużym mimo tego że sam je zastosowałem do silnika i do skrzyni biegów.
W silniku nie zauważyłem żadnej różnicy, w skrzyni 3 przestała haczyć przy wysokich obrotach.
Wracając jednak do ich działania to chyba coś tam dają skoro ludziom ( nawet na naszym forum) wyrównuje się kompresja w cylindrach. Poza tym co i rusz chodzą jakieś bajki że po zastosowaniu ceramizera nie ma już możliwości wykonania szlifów itp przyjmując że to prawda) więc niby jakąś warstwę budują.
Myslę że najrozsądniejszym podejściem jest tu zasada chciejstwa. Chcesz to kup i zalej, może dzięki temu poczujesz się lepiej. Nie chcesz nie kupuj. Tak czy siak nie spodziewaj się nie wiadomo jakich efektów. Zepsutego nie naprawi
Szef a Ty używałeś?
Trochę Cie posłucham i przed użyciem postanowilem zmierzyć kompresję. Mam nadzieję, że uda mi isię to zrobić w tym rtygodniu
masz w poscie wyzej. uzylem dwoch do silnika i jednego do skrzyni
kompresja
1 cylinder: 11.5 bara
2 cylinder: 11.2 bara
3 cylinder: 10.2 bara
4 cylinder: 12.5 bara
Zobacyzmy jak po uzyciu bedzie :] Ktos ma jeszcze jakies ciekawe nowiny?:]kompresja