Panowie, mam dobrą a nawet bardzo dobrą wiadomość.
Po odebraniu mandatu karnego, policemany nie stawiają oporu, co by uwiecznić zdjęciem nasz samochód, z ich 159tką . Pottwierdzone ;);)
Printable View
Panowie, mam dobrą a nawet bardzo dobrą wiadomość.
Po odebraniu mandatu karnego, policemany nie stawiają oporu, co by uwiecznić zdjęciem nasz samochód, z ich 159tką . Pottwierdzone ;);)
wrzuc fote;p
Wskazane przez Ciebie to alusy...
A tu... zimówki zażyczyli sobie stalowe i byłoby ok, gdyby kupili lub ktoś by zrobił felgi o szerokości 7", właściwym ET, rozstawie śrub itp.
Pewnie chcieli oszukać system. Jakie felgi są właściwe do 159 każdy może sobie wyguglować.
Podejrzewam, że problem nie tylko dystansów, którymi próbują otumanić w oficjalnych komunikatach.
Pytania są proste:
- jaka jest szerokość niededykowanych felg zimowych w policyjnych AR 159?
- jakie opony i o jakim rozmiarze zamontowano na niededykowane felgi w policyjnych AR 159?
- jakie są rozstawy śrub w niededykowanych felgach zamontowanych do policyjnych AR 159?
- jakie są otwory centrujące w niededykowanych felgach zamontowanych w AR 159?
- jakiego typu zamontowano dystanse kół?
- jaka jest grubość dystansów kół zastosowanych w policyjnych AR 159?
- jaki jest kąt skrętu po modyfikacjach?
A przede wszystkim:
- czy samochody nie będą powodować zagrożenia w ruchu lądowym? Zarówno przez samowolę montażową jaką jest tuning z zastosowaniem niededykowanych elementów jak i z ograniczeniem właściwości skrętnych oraz bezpośredniego związku kąta skrętu z elektronicznymi systemami bezpieczeństwa...?
- czy systemy pomiarowe uwzględniają różnice odniesienia i kalibracji wynikające z zastosowanych niededykowanych elementów...?
Bla bla bla. Można pisać w nieskończoność.
W końcu jak to jest?
Felg 16' nie założysz na hamulce 330 mm. a takie są w TBi, chyba jest błąd w konfiguratorze.
Jeszcze jedno pytanie, albo nawet dwa
Czy wsiadłbyś do samochodu, jeżeli wiesz, że koła mogą odpaść, możesz w nim bez powodu zginąć?
Czy ktoś poniesie za to konsekwencję?? (na to pytanie akurat odpowiedź znam)
wczoraj minąłem Policyjną 159 w Poznaniu na Przybyszewskiego... na stalakach i kołpakach ... ale widziałem w aucie mieli koła na zmianę :D pewnie "Świeżynka" :D
"Policja: Problemów nie ma
Rzecznik komendanta głównego Mariusz Sokołowski w rozesłanym do mediów oświadczeniu odpiera zarzuty gazety. "Nie wadliwe mocowanie stalowych felg, jak sugerowano w dzisiejszym >>Dzienniku Gazecie Prawnej<<, a uszkodzenie felgi w wyniku niewłaściwej eksploatacji było przyczyną wymiany koła w samochodzie alfa romeo 159, użytkowanym przez policjantów w Starych Babicach" - czytamy. "Sprawę bardzo wnikliwie zbadano i nie ma podstaw, by nawet sugerować, iż użytkowanie aut alfa romeo 159 ze stalowymi felgami może zagrażać życiu funkcjonariuszy. Do tej pory policyjne alfy są użytkowane w 11 województwach i tylko w tym jednym, jedynym przypadku stwierdzono uszkodzenie felgi - co warto jeszcze raz podkreślić: na skutek uderzenia nią w przeszkodę" - pisze dalej rzecznik"
Dziennik Gazeta Prawna informuje, że odpadły by im koła a nie koło więc ciekawe jak była ta przeszkoda.. i jak uszkodzenie jednego koła miało spowodować że odpadną przynajmniej dwa. Czyżby aż tak gazeta prawna przekłamywała że z jednego koła robi przynajmniej dwa żeby tytuł brzmiał lepiej?Cytat:
O dużym szczęściu mogą mówić policjanci z „drogówki”, którzy podczas patrolu jednej z tras wylotowych z Warszawy wyczuli, że coś dziwnego dzieje się z przednimi kołami radiowozu i w porę zatrzymali pojazd, w przeciwnym razie odpadłyby im koła.
Polak potrafi :p
Nie wiem, kit nie kit ale znowu pojawią się głosy: że włosi nie potrafią budowa samochdów, Alfa to Alfa tamto, Alfa sie psuje...
A tak naprawde to co AR ma do tego, że dieler kombinował i wsadził zamiast dedykowanych alusów, jakieś stalówki z Citroena?
Wiesz.. pojawiają się głosy, a jak ktoś się zna na rzeczy to będzie wiedział i tak swoje.
Glovash a ja dzisiaj minąłem jedną na Warszawskiej za wiaduktem (w stronę Swarzędza). I Bella ta alusach była... To co? Na letnich latała, czy zima na alusy na ciągnięte? Jeden pies... Ważne, że teraz jakoś ta nasza policja się prezentuje. :)
slyszalem ze w rzeszowie tez na alu ale nie widzialem na wlasne oczy
W RZE na alu śmigają chopoki :D
Przynajmniej końcowi użytkownicy, jak wynika z poprzednich postów, mają łeb na karku i wiedzą co robią:)
A za rok się okaże, że z Alfami nie ma większych niż zazwyczaj problemów.
Trzeba "przeczekać" ten idiotyczny szum.
Ehhh...ci dziennikarze, dzisiaj już co innego piszą..
http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...-felge,1604874
Czyli tak jak pisałem wczoraj - dziennikarze podkolorowują rzeczywistość żeby się sprzedać.
nom mogli by sie zajac czyms pozytecznym
np.rosnaca cena paliwa
Żenujące. Wystarczyło wziąć metrówkę i zmierzyć rozstaw kół.Cytat:
Sprawę bardzo wnikliwie zbadano
Ciekawe co zrobią ze znikającym od wewnątrz bieżnikiem, bo chyba nikt nie powie, że te "dziwolągi" mają kąty kół w normie.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/03/32.jpg
Felga trzaśnięta od wewnątrz jest tego idealnym DOWODEM!
Mataczą i tyle! Wybrali teraz dwóch głąbów i rzucają ich na pożarcie za przysłowiową paczkę fajek...
zbliza sie wiosne zaloza alu i moze temat ucichnie
w Piotrkowie mamy dwie 159 -tki i na alu śmigają ... panowie wewnątrz uśmiechnięci i nawet jak migam światełkami to nic nie robią a nawet raz od migali ale całym zestawem .. było na co popatrzeć
Ta.. na Koluszki to raczej nie dotarła bo codziennie 2 razy mijam komendę to bym zauważył ;)
No ale ponoć jest w planach:
Jak dotrze to dam znać ;) Będzie to najbardziej wypasiona fura w mieście. Tylko kogo oni chcą tym ścigać ja u nas piratów drogowych jak na lekarstwo. Taką furą to już chyba po krzakach nie będą się chować...Cytat:
Po jednym samochodzie otrzymają komendy w Łęczycy, Zgierzu, Kutnie i Koluszkach oraz w Łodzi i Piotrkowie, trzy pojazdy dotrą do komisariatu autostradowego w Parzęczewie (powiat zgierski), natomiast jeden radiowóz trafi do Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.
dziewczyny wozić będą.
Dziś znów trafiłem na policyjną Alfę.. tym razem na... Niestachowskiej, więc 200m wcześniej niż wczoraj ..
Jednak ta była na alu.. nr boczny UU 021...
Koniecznie daj znać, ja tam jestem codziennie i raz nawet przespacerowałem się w poszukiwaniu komendy ale ciężko było wyrobić się w 20min z powrotem na PKP i musiałem wracać - niewiele straciłem jak widać ;)
Intryguje mnie ten dobór jednostek dla Alf i Koluszki nie są tutaj wyjątkiem. Np. Świętokrzyskie dostało raptem 4 Alfy, z których 2 szt upchnęli w dziurach takich jak Końskie i Staszów przez który też przechodzą tylko drogi wojewódzkie! A wydawałoby się, że lepiej obstawić DK8/S8, DK7/S7, DK9.. Już pomijam brak możliwości wykorzystania osiągów ale na co bardziej dziurawych drogach te Alfy wobec przeciętnej fury są po prostu bez szans :D
Koluszki to komenda powiatowa więc jak na policję to nie taka dziura. Już wiem czemu prostą przy komendzie właśnie zaczęli łatać, pewnie ze względu na tą nową alfę żeby się nie rozjechało zawieszenie :) Naustawiali dziś pachołków w wyciętych dziurach tak, że gość je omijający (było ciemno) prawie we mnie wjechał.
Ma ktoś może info ile ich jeździ po Poznaniu? Bo dzisiaj jadać po mieście migneły mi... 3 :)
W Koluszkach jest napewno jedna bo dzisiaj jak jechalem do Lodzi i wracalem z Lodzi to stali na wylocie z Brzezin w strone Jezowa
O to skubancy, zasadzili sie pod brzezinami a pewnie ukrywaja sie i na baze wracaja noca ze ich nie widzialem. Szkoda ze dzis ich nie przyuwazylem jadac do Łowicza.
A mnie wczoraj capnęła Vectra na 8 pkt i 4 stówy i wcale nie byłbym szczęśliwszy gdyby to była Alfa:P hmmm... a w sumie to byłbym, bo Alfa jest oznakowana i nie dałbym się zaskoczyć;)
Dziura pod względem możliwości tych 159. Tak jak pisałeś wcześniej - gdzie i kogo oni będą tam ścigać, miejscowych? ;) Stawiam, że albo skończą na suszeniu z krzaków, albo będą latać po sąsiednich powiatach(jak choćby te wspomniane Brzeziny) w poszukiwaniu szybkich i równych przelotówek ;)
Dokładnie. Jeśli rzeczywiście już ją dostali i to właśnie ta polowała w okolicach Brzezin to w samych Koluszkach jeszcze jej nie widziałem. No ale czas pokaże. Jeśli chodzi o Koluszki to nie ma miejsca by się rozpędzić a co za tym idzie by kogoś przesuszyć i dać mandat z górnej półki. Chyba jednak kupię kamerkę do samochodu i sam będę im materiał dowodowy podrzucał ;).
Pewnie będą nią jeździć na odcinku Koluszki - Łódź, Koluszki - Tomaszów itp.
Udało mi się akurat 6 sztuk złapać w kompleksie KWP Olsztyn po uprzednio ustawionej sesji fotograficznej :)
Akurat jestem dziennikarzem, a pomyślałem, że warto właśnie zaprezentować parę świeżych zdjęć dla miłośników tejże marki samochodów.
Więcej oryginalnych fotek wrzucę niebawem ;) Pozdrawiam!