Napisz maila z zapytaniem bezpośrednio na sklep@autosklep24.pl. Podaj nr VIN auta i hasło Alfaholicy. Dostaniesz ofertę najszybciej jak to możliwe.
Printable View
Napisz maila z zapytaniem bezpośrednio na sklep@autosklep24.pl. Podaj nr VIN auta i hasło Alfaholicy. Dostaniesz ofertę najszybciej jak to możliwe.
Nowy Vernet wstawiony
Załącznik 52333
Po pierwszych testach sprawuje się tak jak powinien, temp na zegarze dochodzi do 90* po czym momentalnie spada trochę poniżej i tak w kółko. No i wreszcie w kabinie szybciej robi się ciepło (a dziś rano okazało się to luksusem;) Męczyłem się ze śrubami jak nie wiem, bo chyba od wyjazdu z fabryki nikt ich nie ruszał, ale było warto:)
Jakby kto pytał to odpowietrznik na chłodnicy znajduje się u góry po lewej stronie (patrząc na przód auta) w postaci korka na płaski śrubokręt.
Załącznik 52334
Witam a ja mam taki problem. Otóż w czasie jazdy ciężko nagrzewa się silnik. Tylko jadąc na wsokich obrotach silnik zaczyna sie nagrzewać ale powoli i jeżeli temp nie osiągnie 90 pare stopni to w czasie postoju opada w dół a jeżeli osiągnie tą granicę 90 paru stopni wczasie postoju pozostaje w miejscu. Dodam że termostat był wymieniany w styczniu i po wymianie było identycznie. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?
Koledzy, a u mnie jest problem z wysoką temperatura i juz mnie to zaczyna denerwować bo nie można spokojnie jechac i szkoda silnika, a mianowicie silnik szybko łapie temperature 88*C i w czasie jazdy jest wporządku ale gdy tylko zatrzymam sie na światłach lub w korku to po około 3-4 minutach temperatura wzrasta do 92-94*C i jezeli nie ruszę tylko nadal będe stać to temperatura idzie dalej az do załączenia 1 biegu wentylatora, wentylator obniży temp do okolo 92 i tak w koło:/ natomiast gdy rusze dalej to po okolo 200metrach normalnej jazdy temperatura wraca do 88*C.
Termostat wymieniłem ponad poł roku temu na Vernet, chłodnice wymieniłem tydzien temu na Nissens bo moja oryginalna miała powypadane lamelki od dołu i myslałem ze to własnie przez te nieszczesne lamelki takie cyrki. Pompa wody wymieniona była jakies 70tys.km temu-ponoc wymienia sie ja co dwie wymiany rozrządu. Juz brakuje mi pomysłów co może być przyczyną takiego zachowania.
Zrobiłem dzisiaj mały test, przejechalem około 10km z predkoscia około 90-120km/h i po zatrzymaniu sprawdziłem pod maską że górny wąż od chłodnicy jest gorący i trudno go dłuzej trzymać, a dolny od bloku sinika była gorący a im bliżej chłodnicy robił sie chłodniejszy ze można było go smiało trzymac. Chłodnica tez od góry do połowy była gorąca a dołem letnia. Wsiadłem w auto odpaliłem ponownie ruszyłem troche dynamiczniej na 2 biegu do 5 tyś.obrotów temperatura na wskazniku podniosła sie z 88 na równe 90*C zatrzymalem sie sprawdzić węże od chłodnicy i oba na całej długości były gorące i chłodnica również na całej powieżchni... no i zbaraniałem... czy to aby nie czasem zacinający się termostat??
koledzy wszyscy pisza o tych termostatach. ja mam taka sytuacje. wsiadam rano w swoja belle. jade do pracy i patrze na temperature rosnie ciagle az do 96stopni. po chwili sie otwiera termostat. spada do 88. jade i temperatura sie trzyma mi 91 stopni. dodam ze termostat wymienilem w lutym na verneta. doradzi ktos co to moZe byc
Silniki 1.8 i 2.0 TS
samochody bez klimatyzacji:
98C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 98C
II bieg 101C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C
powiedz co ci sie nie podoba w pracy termostatu, bo ja nie wiem
Cubus00 poprostu nie chce sobie silnika zjebac, za to sie pytam
Qlimax125 u mnie jest podobnie z ta różnicą ze jak postoje chwilę w korku to temp idzie az do załączenia 1 biegu wentylatora, również mam termostat Vernet.
Cubus00 Rozumie te wszystkie temperatury i momenty otwarcia termostatu ale nie rozumie dlaczego temperatura wzrasta mimo że nie powinna...
[QUOTE=Jacek1515;876142]Koledzy, a u mnie jest problem z wysoką temperatura i juz mnie to zaczyna denerwować bo nie można spokojnie jechac i szkoda silnika, a mianowicie silnik szybko łapie temperature 88*C i w czasie jazdy jest wporządku ale gdy tylko zatrzymam sie na światłach lub w korku to po około 3-4 minutach temperatura wzrasta do 92-94*C i jezeli nie ruszę tylko nadal będe stać to temperatura idzie dalej az do załączenia 1 biegu wentylatora, wentylator obniży temp do okolo 92 i tak w koło:/ natomiast gdy rusze dalej to po okolo 200metrach normalnej jazdy temperatura wraca do 88*C.
Ale co w tym zachowaniu cię denerwuje to jest jak najbardziej normalne zachowanie. Termostat się otwiera idzie płyn na chłodnicę a za razem silnik dostaje zaszczyk chłodnego płynu do tej pory zamkniętego w chłodnicy, jak staniesz na światłach to nie ma pędu powietrza które by ostudziło płyn i włącza się wentylator, jak byś postał jeszcze dwie minuty to też byś zobaczył że temperatura spada na postoju. Ruszasz to pęd powietrza schładza płyn i stąd wahania temperatury. We wszystkich samochodach tak jest tylko nie we wszystkich zegar pokazuje 3 lub 4 stopniowe wahania temperatury.
Ok, zgadza się ale w wiekszości samochodów nawet stojąc przez dłuższy czas w korku wskazówka mało co sie ruszy poza 90 i dlatego zastanawiała mnie ta podwyższona temperatura w przypadku mojej alfy.
No nic, będe obserwować co będzie się działo w dużo cieplejsze dni i przy włączonej klimie i jak cuś będzie nie tak to na pewno ponowie wątek (chociaż oby było ok;D)
Panikujecie trochę, bo wszystko u Was jest normalne. Proste zasady fizyki, jeżeli stoicie w korku to brakuje pędu powietrza, który normalnie chłodzi wodę, dlatego wymyślili wentylator na chłodnicy, a jeżeli ten jest u was sprawny na wszystkich swoich prędkościach obrotowych i potrafi utrzymać temperaturę wody poniżej 100*C to wszystko jest ok. Lepiej mieć dobrze rozgrzany, niż niedogrzany blok silnika.
Jak temperatura zacznie dochodzić do 120-130* to wtedy zacznijcie się naprawdę martwić.
Prawie dwa lata nic poważnego w mojej czarnulce się nie działo a teraz zaczyna kaprysić ;/ Do wahacza, stabilizatrów i chyba przegubu wewnętrznego doszedł mi termostat :( Przy obecnych temperaturach wskazówka dochodzi do ok 65 st i ani drgnie dalej podczas jazdy. Myslałem że to może wskaźnik w kabinie ale kiedy na postoju podgrzałem silnik to dmuchawa właczyła się przy ok.90st.
Jest jedno małe ale...znajomy mi powiedział, że może tylko czujnik temperatury a nie termostat. Jest taka opcja? Jak ją sprawdzić? Tylko komp? Jeśli tak to jak ktoś zna kumatego fachowca w rejonie Żary - Lubsko (lubuskie) to bardzo proszę o info :)
zasrany Vernet - 6 mis. i działa :) ale swoja drogą czujnik temp. mam nówka ze sklepu!
Witam wszystkich z problemami termostatów!!! po przeczytaniu 26 stron chyba juz wszytko wiem aczkolwiek zdania sa podzielone. Jestem właśnie po wymianie termostatu w AR 156 JTD MJet 2004 SW i tak na zewnątrz temperatura ok 10st po jeździe po mieście około 20min temperatura (na tym pokazywaczu kabinowym:)) dochodzi do 90c po czym po 2sekundach raptownie spada na troszkę ponad 70c i znowu polowi rośnie do 85c i znowu raptownie spada i tak cały czas. Przed wymianą termostatu temperatura nigdy nie doszła do 90c tylko do 70c i tak się utrzymywała dlatego postanowiłem po konsultacji z mechanikiem na wymianę termos. Rozumiem, że teraz jest wszystko OK mimo tego, że nie mam stałej tak bardzo chcianej 90tki na moim liczniku! PROSZĘ NIECH KTOŚ MNIE POTWIERDZI. Pozdrawiam
tak żeś czytał, że nie wiesz o tym że druga kreska to 80 stopni...
no chyba że to odczyty z kompa, w co wątpię...
behr? czy nie wiesz co Ci wsadził?
Witam serdecznie. Gdyby ktoś chciał to mam na sprzedaż termostat BEHR. Nówka sztuka, kupiłem do swojej Alfy 147 1.9jtd 16v, ale jednak okazało się, że nie pasuje. Sprzedawca źle mnie poinformował. Cena 250zł z wysyłką na mój koszt. Kontakt PW lub gg 5453333.
Moje zdjęcie:
http://luke.datanet.pl/termostat.JPG
Tutaj przykładowa aukcja: http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-la...617661704.html
Można przeczytać do jakich silników pasuje.
Przy okazji prośba o namiary na termostat BEHR w dobrej cenie, który będzie pasował do Alfy 147 1.9 JTD 16V 140KM 2004r.
mac!ek zlituje się za Ciebie ... wskaźnik temp ma 5 kresek - |__|__|__|__| druga to 80st, 3cia to 90st, 4ta to 100st, mi na sprawnym termostatcie zazwyczaj wskaźnik zatrzymuje się 2 mm za 2gą kreską i jedynie jak jest ciepło i będę przez chwilę gnać silnik to podejdzie na 1mm przed 3cią.
Rozumiesz już kolego ? :O
- - - Updated - - -
Ja mam na sprzedaż oryginalny Behr używka, mogę negocjować cenę: http://allegro.pl/termostat-alfa-156...666522320.html
Nie interesuje mnie uzywka :)
Zgodnie z tym co jest napisane na tej aukcji:
http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-la...617661704.html
To pasuje do 156 i 166. Musialbys zobaczyc jaki masz u siebie w aucie i porownac z moim zdjeciem.
Wcale sie nie dziwie Mackowi, że dostałes taką odpowiedź, bo albo sie doinformowałes czytając te wszystkie strony, w których jest jedno i to samo w kółko, albo sam prubujesz wyciągnąc jakieś ciekawe, nowe wnioski po konsulatcji ze swym mechanikiem od polonezów, gdyż podejrzewam iż on nawet nie wiedział że druga kreska na wyświetlaczu kabinowym to ok. 80st.C temp. cieczy chłodzącej, a nie 70st. C jak to sie przyjęło z innych aut. Środkowa kreska to równe 90st.C.
Jak zafundowałes sobie termostat firmy vernet to jesteś w gronie osób, które chciały zaoszczędzic 50zł i zamontowały "to coś", a teraz temperatura płyny chłodzacego ma dziwne skoki - niestety czasami vernety tak własnie świrują....
Mało tego podejrzewam iż stary, fabryczny termostat (o ile tam był taki), mógł byc jeszcze sprawny...
ja też nie żałuję :-)
Witam no dzięki za chęci ale tak jak pisałem wcześniej juz mam nie wiem tylko czy wszystko jest tak jak powinno ale po tym co przeczytałem raczej tak. jakby ktoś potwierdził byłbym wdzięczny. pozdrawiam
- - - Updated - - -
Panowie nie lubie się powtarzać ale raz jeszcze napisze - JA NIE POWIEDZIAŁEM ZE DRUGA KRESKA TO 70ST. No teraz już na pewno wiem po odpisaniu Macka i Majstra ze ok 80st czyli trochę nad nią nie jest zle - zgadza sie. Jeżeli chodzi o sam termostat Vernet to zdania są podzielone na pewno nie jest to smietnik za 120 zl wiec pisanie ze chciałem zaoszczędzić 50zł jest co najmniej nie na miejscu a ja bym nawet powiedział wkur... ...jace. Wiec darujcie sobie takie teksty. Po drugie komu mam zaufać jeżeli nie mechanikowi który prowadzi fiat servis to może sobie?
Termostat często się nie wymienia i dlatego wolałem kupić Behr numer 55202883. Termperatura w końcu dochodzi do 90st. a zazwyczaj jest pomiędzy 2 a 3 kreską. Na starym termostacie nigdy nie dochodziła do 2 kreski.
Udało mi się go kupić za 306zł w Auto-Dap z Pabianic.
Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??Co radzicie,jak sprawdzić czujnik temperatury??
Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk
No ja żałuje, że nie byłem doinformowany i nie dołozyłem 50 czy 100 do tego Behr. Mam Vernet i jest odrobine nad druga kreska ale denerwuje mnie to, że cały czas ta wskazówka skacze między 90 a 80. Moze dlatego, że całe zycie niemcami jeździłem a tam jak wskoczyło 90 to do wylaczenia silnika - nic trzeba sie przyzwyczaić.
Jeszcze nie doczytałeś, że należy podpiąć komputer?
Jeżeli chodzi o te zostawienie na 5min to z tego co wyczytalem na 26stronach - raczej nie wystarczy a zwlaszcza na wolnych obrotach. Proponowałbym poczytac te strony a moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie sypiac tekstem ze chcialem zarobic 50zl. tak czy siak powodzenia
nie przejmuj się - z czasem nauczysz się "olewania" :lol:trzeba tylko umieć wybrać z forum to co nam potrzebne i tyle- - - Updated - - -to pisałem ja :posiadacz drugiego verneta w drugiej AR nie znający problemu skoków wskazańp.s.mieniałem też termo na verneta w innej AR i też było ok( ale zawsze mieniane było wraz z czujnikiem . behr ma czujnik , vernet sprzedaje osobno , celem wykluczenia zawsze kupowałem nowy czujnik za 33zł i było ok )
niecałe 30-40zł kosztuje
ja zawsze mieniałem kpl ( termo + czujnik ) żeby właśnie mieć pewność
jak byś potrzebował graty to pisz do "puotek" i powołaj się na mnie - ma sklep i ceny ma ok
Masz jakies problemy ze sobą? Poczytaj raz jeszcze te kilka poprzednich stron, tam jest wszystko napisane jak zdiagnozowac termostat, ale lepiej napisac następny post, bo po co czytac ww. rady? Czyż nie? Raz już pytałeś i odpowiedź dostałes... wiec w czym masz jeszcze problem?
- - - Updated - - -
Tu nie ma co żałowac... jak już pisałem na nowym termostacie nie powinno byc takich cyrków. Jtd ja uzyska temp. roboczą - np. stary, fabryczny termostat oryginalnie zamontowany ma początek otwarcia przy 78-82*C i taką temperature utrzymuje czy zima, czy lato bez zadnych większych skoków temperatury, przerabiałem to juz kilka razy w jtd. Z resztą kiedyś wklejałem wykres z przebiegiem otwarcia termostatu i jego utrzymywania temperatury względem czasu.... Było widac jak byk iż najwyższa różnica temp. w tym przypadku to było całe. 5*C.
P.S. Nagrzewanie Jtd na postoju to nie 5, a ze 20 minut do temp ok. 80*C - ale jak ktoś ma dużo ON i czasu to może czekac:)
Z resztą Maciek już kiedyś wklejał tabelke temperatur do jtd/ts/v6 w 156 i tam wszystkie info. zostało zamieszczone. Ne wiem z czym masz dalej problemy?
- - - Updated - - -
szkoda kasy na ON, bo w ciągu 5 minut to nawet 50st.C nie osiągnie przy temperaturach jakie teraz panują:) Najprosciej i najdokładniej - podpinasz fesa i w droge, aż silnik załapie temp., bądz kiedy zacznie przepuszczac termostat niesprawny. Możesz zrobic sobie nawet wykres z pracy termostatu i jego otwarcia przy konkretnej temp. - w tedy masz 100% pewnosci czy jest sprawny, czy nie.
Mam pytanie odnośnie termostatu Gates-a wyczytałem że jest to dobry produkt ale czy ktoś to zakładał i czy nie ma z nim żadnych problemów?bo prawdopodobnie czeka mnie wymiana i znalazłem takowy w całkiem przystępnej cenie więc prosiłbym o jakieś info na temat tego produktu
Jaki termostat polecicie do GT 1.8ts? Firmy Wahler czy moze o połowe tańszy z Verneta można śmiało założyc????
Z góry dzięki!!!
Plemek - na VErneta to wszyscy kwiczą
ja jednak nie
miałem taki w 156
założyłem taki do gt
w obu było ok
w obu przypadkach zmieniałem od razu czujnik temp. ( koszt ok 30-40 zł )
behr sprzedaje termostaty wraz z czujnikiem a vernet bez
wolałem machnąć kpl i z głowy
koledze też mieniałem na verneta - też miał ok
więc --- decyzja należy do ciebie
nie wiem - może moje przypadki tylko potwierdzają zdania innych że vernet jest beee
ja wiem , że gdybym znowu miał mieniać termo. to znowu kupiłbym verneta ( który był tani i sprawdził się u mnie )