Oj nie doczytałem jestem w robocie i nie doczytałem dokładnie. Nawet nie widziałem że takie coś jest o ile jest.
Wysłane Huawei P9 przy użyciu Taptalk
Printable View
Oj nie doczytałem jestem w robocie i nie doczytałem dokładnie. Nawet nie widziałem że takie coś jest o ile jest.
Jest jest bo widziałem uszczelki z wtyczkami a to są podgrzewane uszczelki. Dobry patent w zimie. Ciekawe tylko czy każda 159 ma pod boczkiem gdzie gdzieś tą wtyczkę. Dwa lata temu rozbierałem drzwi ale nie pamiętam tej wtyczki.
awj1 wystarczy dobry silikon spray lub co innego do uszczelek i nie ma problemu. Nawet po myciu i temperaturze -20 nie musiałem się martwić ze drzwi nie otworze. I sprawdź czy napewno tamtędy woda się dostaje a nie taj jak bywa od uszczelki sparcianej w drzwiach
Napisane na Commodore C64..;)
Silikonu oczywiście używam ale do uszczelek drzwi. Tu chodzi mi o uszczelki TYLNYCH SZYB.
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...ez_tytu_u2.jpg
Dokładnie to miejsce. Woda pod wpływem ciśnienia (podczas deszczu nie przecieka) dostaje się do środka. Przecieka na samym środku wysokości słupka.
Problem przeciekających drzwi już dawno rozwiązałem.
To nie są podgrzewane uszczelki. To jest wtyczka do czujnika przeciw zgnieceniu paluchów. I mają je wszystkie alfy.
A gdzieś wyczytałem że to podgrzewanie. Np tu jest napisane
http://allegro.pl/alfa-159-uszczelka...706284385.html
Chyba system "antygilotynowy palców" powinien być gdzieś w programie komputera? Tzn nie czujnik tylko jeśli komputer wyczuje że silnik napotyka na opór i automatycznie odpuszcza. No ale ja się nie znam. Zaciekawiłeś mnie. Chyba zaraz pójdę i sprawdzę te zabezpieczenie przed zgnieceniem palców. Myślałem że takie rzeczy są tylko w erze i autach z klasy prestige :cool:
Awj lepiej nagraj filmik:)czy zadziała na twoich palcach:)
Może od razu paluchów tam nie pchaj.
Odłącz przewód , kostka jest pod boczkiem i zobacz jak szyba pracuje.
A sprzedawcy na allegro często nie mają pojęcia co sprzedają. I piszą takie cuda.
A wiec fajnie:)czyli delikatnie zamyka a potem idzie na dół czy zatrzymuje się?
Szyba dochodzi do przeszkody a potem idzie w dół na maxa. Sprawdziłem wszystkie przód i tył. Gdy szyba przycinała palce nie czułem jakiegoś mocnego nacisku. Nie próbuje na siłę się domknąć tylko od razu opada. Aaa dziś ma myjni woda nie dostał się do środka przez te tylne szyby więc nie wiem o co chodzi.
hej
na razie jeszcze woda mi się nie wlewa do środka, ale po deszczu gdy otworzę drzwi wylewa się woda
Gdzie znaleźć i przeczyścić odpływy - zdjęcie drzwi od dołu?
Czy one są w miejscu wycięcia uszczelki?
Załącznik 223085
Jak otworzysz drzwi to nad tą właśnie uszczelką ze zdjęcia są niewielkie szczeliny. Schyl się i je zobaczysz.
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...ch_drzwi-6.jpg
Woda do środka dostaje się ze środka drzwi przez ta aluminiową blachę.
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...h_drzwi-12.jpg
Woda do środka dostaje się ze środka drzwi przez ta aluminiową blachę.
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...h_drzwi-12.jpg[/QUOTE]
dzięki, a czy pamiętasz czy demontując tą blachę do założenia uszczelki , ingeruje się w prowadnicę i ten zatrzask plastikowy szyby, czy ona pozostaję w swoim położeniu?
Nie musisz tej blachy nawet ściągać całkiem tylko odkręcasz dół górę popuszczeasz odchylasz i ściągasz dparciala uszczelkę i zakładasz nową. W nic nie ingerujesz.
Tak jak kolega wyżej możesz zrobić. Ja zrobiłem jeszcze prościej. Zamiast uszczelki zaopatrzyłem się w silikon bezoctowy (nie wchodzi w reakcję w metalem i nie powoduje rdzy, dostępny w każdym sklepie budowlanym - bezocotowy, do uszczelnień między metalowymi częściami). Zdjąłem tylko boczek i poluzowałem tą blachę i pomiędzy tą blachę i drzwi dałem ten sylikon. Ładnie palcem rozprowadziłem. Pociągnąłem aż 10-15 cm w górę. Woda już mi się nie leje.
No i mnie dopadł ten problem z tą cholerną woda! a że leje teraz dzien w dzień to normalnie powodź w aucie.... no wiec przeczytałem cały temat i zakleiłem drzwi tylne lewe sylikonem Neutralnym tą blache, na tydzień był spokoj a wczoraj tak lało ze niestety w jednym miejscu gdzieś puściło.... ale ok teraz leje mi się drzwiami kierowcy więc czeka mnie ta sama operacja ale jest cos dziwnego ponieważ znajduje dużo wody w jednym miejscu mianowicie pod pedałami (zaznaczone na zdjeciu) i teraz nie wiem skąd to się tam bierze skoro po drodze z progu do tego miejsca nie jest tak mokro... z góry też nie więc skad ? od dołu jest jakis korek ?
Załącznik 224281
to chociaz niech ktoś podpowie jak zdemontowac wykladzine kierowcy czy da się to wymontować bez demontazu tunelu srodkowego ?
Nie wiem nie znam się i tego nie robiłem w tym aucie ale wydaje mi się, ze można było by zacząć od demontażu progu i podwinac sobie wykładzinę
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Wykładzinę wyciągniesz, bez demontażu tunela. Musisz wyciągnąć fotel(2 śruby z tyłu), nakładkę progową i kilka klipsów.
dzieki za odpowiedź, o to chodzilo bo jutro się do tego zabieram bo wody nabieram i to nie jest przez uszczelke w drzwiach bo od strony drzwi jest sucho a pod nogami kałuża
Uszczelka nie musi być szeroka, na łukach żle ją będzie formować. Dodatkowo mozesz zdjąć podszybie, dokładnie sprwadzić i ewentualnie uszczelnić silikonem miejsce, gdzie wiązka przewodów elektr. wchodzi do kabiny (strona od kierowcy).
Panowie pomocy! Jakiś czas temu miałem basen pod nogami pasażera z tyłu. Za radami z tego wątku wymieniłem uszczelki, faktycznie już były w kiepskim stanie. Teraz drzwi suche. Był jakiś czas spokój, może przez to że słabo padało. Od wczoraj bella stała na polu, rano poszedłem zobaczyć jak podłoga i wszędzie sucho, ale wydaje mi się do czasu, ponieważ sprawdziłem ręką pod kablami fotela, tam jest takie zagłębienie. Woda! Ktoś miał jeszcze inny przypadek, że w innym miejscu może podciekać ? Wilgoć też zauważyłem pod pedałami. Dziś ma padać cały dzień, a ja w pracy :/
Udało Ci się rozwiązać problem z wodą pod dywanikiem z tyłu od strony pasażera? Dziś wymienialem linki z recznego i z prawej strony basen z lewej lekko mokro z drzwi nie widać żeby ciekło tym bardziej ze z prawej strony uszczelniaLem w zeszłym roku przy okazji wymiany podnośnika na myjni byłem to zero śladów przeciekow i brak pomyslow
Problem już rozwiązałem jakiś czas temu.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ierowcy-2.html
Zbieg okoliczności, ale główną przyczyną była wypadnieta uszczelka od wężyka, który wchodzi przez nadkole do środka (prawdopodobnie jest to wężyk od spryszkiwacza tył).
Dobra ja też już sytuacje opanowałem, a przynajmniej znalazłem przyczynę. U mnie z lewej strony pod pedałami było sucho. Natomiast lało się z prawej strony.
Odpływy miałem drożne i nie zdeformowane. Woda przeciekała przez blachy, za sprawą kiepskich uszczelnień tych blach. Woda spływała po słupku pod dywan z przody od pasażera a nastepnie przelewała się pod tylny prawy dywan.
Po wybebeszeniu auta z wszystkich wykładzin, schowka, podszybia, i odsunięciu wygluszenia sciany grodziowej wew. ujawinił się problem,oczywiście przed tym porządne lanie karcherem na myjni w okoliach prawego rogu szyby - wiedzialem że leje od tej strony ale nie wiedziałem skąd dokładnie.
Załącznik 227669Załącznik 227670
Na zdjęciach widać skąd sie leje.
A tak to wygląda od góry na podszybiu
Załącznik 227671
Jutro nakładam na te blachy mase uszczelniająca z bolla i powinien być spokój.
P.S. dywany schną już 3 dzień a jeszcze nie są do końca suche.
może ktoś podpowiedzieć jak zdemontować podszybie bo chce zobaczyć czy kanały odpływowe są czyste,jak ostatnio lało( a nie padało) prawie non stop to na gumowym dywaniku z rantami miałem kałuże wody( centralnie pod kierownicą) i dywanik pod pedałami wilgotny ale tylko pod pedałami.
Demontujesz całe ramiona wycieraczek, pod zaślepkami plastikowymi masz nakrętki. Po lewej i prawej stronie szyby na jej dole w rogach jest taki plastik z zaślepkami, tam są śrubki do odkręcenia. Otwierasz maskę ściągasz gumową uszczelkę. Mniej więcej na środku podszybia plastikowego jest kolejna śrubka widoczna. Wyciągasz podszybie.
dzięki
Też mam ten problem będę zdejmował tapicerkę poluzuję blachę pod tapicerką i dam silikon dekarski starą uszczelkę zerwę
- - - Updated - - -
czy można je jakoś udrożnić od dołu te odpływy w tylnych drzwiach
i znowu o tej porze roku powóź, to już 3 rok z rzędu, w pierwszym uszczelniłem drzwi, pomogło, rok temu rozbierałem podszybie i udrażniałem odpływy, co zrobić w tym??? mam sedana więc wężyk od sprysków tylnej szyby nie występuje.... ktoś coś poradzi bo już mnie szlag trafia... :/
Mnie dopadło zatkanie kanałów podszybia i sparciane uszczelki wewnątrz drzwi naraz.
Kończę walczyć z drzwiami i mam nadzieję, że już będzie sucho.
paweltbu, sprawdzałeś odpływy wewnątrz drzwi czy są drożne?
Tak, również takie szerokie szczeliny na ok. 3cm. Odciągnij lekko uszczelkę, nawet nie zdejmując jej.
Widok od otworu głośnika;
Załącznik 235263
Dzięki, wezmę drucik i przepcham na szybkości bo pada 3 dzień i powódź.
Spoko, ja miałem wiadro wody... Musiałem zdemontować całą podłogę... Tydzień te szwamki suszyłem. U mnie leciało z boczków drzwi. Uporałem się z problemem uszczelniając je silikonem i czyszcząc kanały w drzwiach.