no ja bede na pewno :P
pozdro
Printable View
no ja bede na pewno :P
pozdro
GO SPORT jak najbardziej odpowiada.... :)
to tylko godzinkę musimy ustalić jakąś ( po 18 )
ja sie również piszę. Godzina na pewno po 18 bo ja do 17 pracuje w Krakowie biorąc pod uwagę spakowanie sie dnia poprzedniego i małą bajerkę szefów abym wyszedł wcześniej to uda mi sie tak koło 16 wyjść więc tak koło 18 w Katowicach jest najlepszą porą:):)
no jak mamy być w cieszynie o 24 to mysle ze raczej coś ok.23 no chyba że się będziemy poznawać na trzech stawach... :)
Trochę na wyrost, wg mnie, jest umawianie się dokładne na ponad dwa tygodnie przed.. :)
Jeżeli już to proponuję przed nocną jazdą te kilka godzin poświęcić na jakąś drzemkę albo inny odpoczynek (dla własnego bezpieczeństwa), a spotkać się np. 21:30. Wtedy jakaś mała kawa, wyjazd 22:20 i na 23:30 spokojnie jesteśmy w Cieszynie..
Padła wcześniej propozycja zebrania się w Czeladzi i wyruszenia stamtąd. Na pewno kawa zrobiona przez Kate będzie lepsza niż ta z Mac'a..
Cytat:
Napisał Piotr_Z
Flagi będą do nabycia w Cieszynie na miejscu spotkania po 42 zł sztuka :)Cytat:
Napisał robak#21
Dla chętnych dostępne będą jeszcze smycze klubowe :P
No to fajnie 8)Cytat:
Napisał AR_33
pozdro
ilość będzie wystarczająca czy trzeba wcześniej wyrazić chęć nabycia flagiCytat:
Napisał AR_33
podobno tak a jak bedzie zobaczymy:)Cytat:
Napisał AR_33
punisher, nie pisz posta pod postem :evil: ( patrz Regulamin pkt.4 )
Dla bardzo niecierpliwych, oferta prawdziwego Alfaholika :PCytat:
Napisał punisher
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...8710.htm#95020
Panowie testosteron na wiosnę szaleje ???
Wydaje mi się, że Wasze rozważania nie dotyczą tematu wątku więc gdybyście mogli przenieść swoje wypociny w inne miejsce forum :P
Wracając do tematu, można u Was kupić forinty ??? Bo w mojej mieścinie gość z kantoru zrobił wielkie oczy popatrzył jak na wariata i zajął się dalszą lekturą gazety :D
nie martw sie o forinty, mam ten sam problem z nimi ale na granicy polsko-słowackiejCytat:
Napisał Piotr_Z
na pewno dostaniemy i w rozsądnej cenie :)
pozdrawiam
Andrzej
Dokładnie tak jak napisał amser_sl, na granicy będzie można kupić bez problemu, jeśli ktoś chce to mogę kupić w Poznaniu.Cytat:
Napisał amser_sl
Wychodzi 10 000 forintów za 155 zł.
Jak ktoś chce to proszę pisać na PW.
AR_33 bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy :D Podaj na PW namiary na Twoje konto chyba, że to samo co na nocleg. Prześlę Ci kaskę na te 10 tyś forintów :D Resztę jakby co pobiorę na miejscu z bankomatu, w końcu w mBanku bez prowizji wypłacać można :D
AERKU... a mozesz i mnie zakupic 10 tysiaczkow ? (moze przy wiekszej kwocie wynegocjujesz lepszą cene :D) Jesli tak to oczywiscie wysle CI przelew.
Grzegorz83, musze Cie zmartwic ale troszke nadinterpretowales nasze slowa co do spotkania w Czeladzi. :shock: Oczywiscie zapraszalismy wszystkich SPOZA sląska do nas zeby sie nie tułali samotnie ( i przybedzie do nas Piotr_Z z załogą oraz moninika - co daje juz 6 osob) ale niestety nie bedziemy w stanie ugoscic tych ktorzy mieszkają blisko bo nie mamy takich mozliwosci parkingowo-kwaterunkowych ;//
W konsekwencji mysle ze spotkanie po 22.00 kolo GO SPORT wszystkich z okolicy bedize dobrym pomyslem.
FRED
PS. a na dobre espresso to my CIe zawsze mozemy zaprosic :mrgreen:
Piotr_Z, Fred, OK dzisiaj pojadę i kupię :)
Kasa na to samo konto co za noclegi ;)
A ja mam pytanko nastepujacej natury jaka jeszcze walute bedziemy potzrebowac i mniej wiecej w jakiej ilosci co z opaltami za przejazdy itp :) :?:
winiety na słowacje kupimy na granicy w cieszynie za złotówki, jesli zatankujesz w Polsce na full, a przy granicy jest BP i Orlen to nie bedziesz mial raczej potrzeby tankowac-tak mi sie zdaje :) gdyby jednak, to zawsze mozna płacic kartą- bez opłat i wygodnie.Cytat:
Napisał DDEvil
Jesli ktos chce zrobic zapasy piwka na slowacji to korony sie przydadzą, piwo kosztuje koło 1.8zł z tego co pamietam
to dobrze ze Ci sie zdaje :mrgreen: bo czasmami zrobie na pelnym baku ponad 500 km a czasami ledwo ponad 400 :roll:Cytat:
Napisał Paweł156
ale i tak jak ja bede zmienial to tylko na nowszy model :D
ja nie wiem czy dobrze to policzyłem ale jadąc z Krakowa do Esztergom wychodzi 440 km w jedna stronę czyli z samych Katowic będzie to jakieś 340km w jedna stronęCytat:
Napisał DDEvil
to tak aby się zorientować gdzie leży to miasteczko
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2008/03/49.jpg
i kilka informacji o samym miejscu naszego pobytu:
Esztergom (wym. estergom), zwany po polsku Ostrzyhomiem, leży ok. 50 km od Budapesztu, na wysokiej skarpie ponad meandrem Dunaju. Nad 30-tysięcznym miastem symbolicznie góruje monumentalna bryła bazyliki, jako że Esztergom był kolebką katolicyzmu na Węgrzech i jego późniejszą opoką. Do dziś miasto jest siedzibą najwyższych władz Kościoła węgierskiego i ogólnonarodowym centrum życia katolickiego.
Wzgórze zamkowe, na którym stoi bazylika, można również uznać za kolebkę europejskich Węgier, tutaj bowiem urodził się książę Vajk, który na chrzcie swoim i Węgier otrzymał imię Stefan i koronę od papieża.
Dzisiejsze miasto – atrakcyjne, pełne odrestaurowanych zabytków – odwiedza prawie milion turystów i pątników rocznie. We wrześniu 2001 r. otwarto uroczyście stylowy most na Dunaju, łączący Esztergom z miasteczkiem Štúrovo (dawne Párkány) po stronie słowackiej.
Most został odbudowany po zniszczeniach z czasów II wojny światowej, stając się dobitnym symbolem ocieplenia stosunków słowacko-węgierskich.
Otrzymał również dawne imię – Marii Walerii, córki Sissi i Franciszka Józefa, urodzonej na Węgrzech. Pełni rolę nie tylko całodobowego międzynarodowego przejścia granicznego, lecz również areny przygranicznych imprez kulturalnych, na czele z wielką fiestą pod koniec września.
Miasto warto odwiedzić ze względu na największą na Węgrzech bazylikę, najbogatszy w kraju skarbiec katedralny, wspaniałe muzeum sztuki sakralnej, barokową starówkę u stóp bazyliki i widok z mostu Marii Walerii oraz jedno z najnowocześniejszych w kraju kąpielisko termalne z aquaparkiem. W mieście można też zwiedzić niecodzienne Duna Múzeum (Kölcsey u. 2; śr.–pn. 10.00–16.00, bezpł.), w którym zgromadzono rozmaite zabytkowe przedmioty związane z regulacją Dunaju i z gospodarką wodną.
(pobrane z onet.pl)
Przyznaj się, przestraszyłeś się sąsiadów.. Boisz się, że jak o 21 przyjedzie do Ciebie 15 Alf, to przestaną Ci mówić "dzień dobry", a dzieci będą uciekać z krzykiem.. :twisted: :mrgreen:Cytat:
Napisał Fred
Kibicuję wyprawie z całych sił ale do tej pory chyba nic nie było na temat - co dalej "po Cieszynie" ... jestem ciekawy jaki jest plan - najkrótsza droga ? tylko autostrady ? czy jeszcze cos innego ? bo rozumiem że plan juz jest i ktoś z nawigacją poprowadzi całą kawalkadę i po przekroczeniu granicy polsko - czeskiej w Cieszynie bez problemów ruszy na :
1. Brno - Bratysławę - Gyor (autostrada)
2. przez góry (Orawa , Mała Fatra) na przejście czesko - słowackie w Cadczy , potem Zilina - Trencin - Trnava - Nitra - Sturovo (zadupie - autostrada - zadupie)
3. modyfikacja trasy nr. 2 - Zilina - Martin - Zwolen - Sturovo (czyli cały czas zadupiami)
W przypadku punktu 2 i 3 żałować jedynie wypada że cała podróż ma odbyć sie nocą i nie będzie można podziwiać widoków ...
a co ja mam powiedzieć jak mam do Esztergom ponad 800 km ??
nie jest źle
na zbiorniku przelecę w jedną stronę :)
tylko zastanawiam się dlaczego o 24 jest zbiórka ??
qcze te 300 km będziemy jechać przez 8 godzin ??
no chyba że po drodze jakiś postój będzie ??
ale, ale. bardziej mnie interesuje ile whisky kosztuje na słowacji ??
a może w niemczech jest taniej teraz przy takim kursie :)
pozdrawiam
Andrzej
ps.
czekam z niecierpliwością na spotkanie w Cieszynie :)
Trasę przyjąłem taką jak w pkt. 2 , nigdzie nam się nie spieszy, a trochę widoków mam nadzieję zobaczymy bo od piątej jest już jasno :)Cytat:
Napisał Łukasz K
Andrzej, zbiórka jest o godz. 24 bo jak znam życie, za nim wszyscy się zjadą, pogadamy, kupimy winiety zrobi sie 1 jak nie lepiej.Cytat:
Napisał amser_sl
Biorąc pod uwagę że będziemy jechać kolumną, liczę że średnia prędkość wyjdzie nam w okolicach 70 km/h. Przy odległości 340 km. wychodzi prawie 5 godz. jazdy do tego jakiś postój na siusiu i na miejscu będziemy około 7.30 - 8.00. :)
Oczywiście jeśli są sugestie co do innej godziny spotkania bardzo chętnie ich wysłucham :)
eeee, no ja tam nie mam nic przeciwko temu, tylko tak sie troszkę zdziwiłem
mnie tam pasuje, raczej mam problem jak tu wypocząć, no Ja mam kawałek
do jazdy, muszę to przemyśleć :)
Pozdrawiam Was i czekam na spotkanie w Cieszynie
Andrzej
co do godziny to jestem jak najbardziej za natomiast co do drogi to mysle ze bratyslawa-gyor-esztergom heh..... to troche na około choć droga pieknaCytat:
Napisał AR_33
wg mnie to bedzie najlepsza trasaCytat:
Napisał Łukasz K.
moga byc zadupia byle droga była przejezdna dla wszystkich :wink:Cytat:
Napisał Paweł156
pozdro
robak#21, święte słowa! świete slowa! Przeciez drugiej miski ze sobą zabierać nie bede :P
fred
Paweł156, a dla czego uważasz, że ta trasa będzie najlepsza :?:Cytat:
Napisał Paweł156
najkrótsza i nie powinna byc zła, tą trasa wychodzi nam kolo 275km z cieszyna
ta trasa np wychodzi 520km z cieszynaCytat:
Napisał Łukasz K.
trasa 2 pewnie wyjdzie koło 400km
Prawie 65 km mniej, to jest warte rozważenia :D
Dzięki za podpowiedz :wink:
Trasa którą przewidywałem:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Cie...,10.217285&z=7
Wychodzi 337 km.
Mnie moj GPS przy trasie krotkiej pokazal 360 km :mrgreen:
bo start pewni masz z Żor a nie z Cieszyna :)Cytat:
Napisał DDEvil
proponuje nie wybierac trasy ani najkrotszej ani najdluzszej.wybierzmy posrednia abysmy nie jechali przez osiedla :mrgreen: .pozdro i juz nie moge sie doczekac.
No pewnie ze z Żor :mrgreen:Cytat:
Napisał Paweł156
Widzę że niechcący wywołałem lekką burzę ;|/ ale może lepiej zaradzić temu wcześniej niż doprowadzić do sytuacji kiedy to na granicy każdy będzie chciał jechać inną trasą ...
o świcie powinniście zjeżdżać z autostrady (trasa 2) a w okolicy Trnavy ze smutkiem muszę stwierdzić - nie ma co oglądać :( (vide :zdjęcie)Cytat:
a trochę widoków mam nadzieję zobaczymy bo od piątej jest już jasno
to ważne - chociaż należy przyjąć zasadniczą różnicę pomiędzy polską a słowacką wiochą (niestety na korzyść Słowaków) :? po prostu mają lepsze drogiCytat:
moga byc zadupia byle droga była przejezdna dla wszystkich
(trasa 3) znowu powtórzę że szkoda że nie w dzień bo widoki od Cadczy do Levic są przednieCytat:
najkrótsza i nie powinna byc zła, tą trasa wychodzi nam kolo 275km z cieszyna
- głos rozsądkuCytat:
proponuje nie wybierac trasy ani najkrotszej ani najdluzszej.wybierzmy posrednia abysmy nie jechali przez osiedla
Tak czy inaczej załączam cel podróży - most na Dunaju o którym tak pięknie napisał mrutyna - a na drugim brzegu moi drodzy pątnicy to już tylko AlfaCity !
Łukasz widze ze dobrze znasz trasy słowacji, jaki kilka razy jezdzilem do Jasnej na narty, wichami od korbielowa wiec jak dla mnie było ok, a którą trase Ty bys wybrał?
No i czy juz wiesz czy jedziesz z nami?
Acha, kto bierze kamere??
my bierzemy kamerę, mam nadzieję, że uda się zmontować jakiś fajny filmik wspólnymi siłami.