Za ok 600zł są dolne TRW i Lemfordery.
Printable View
Za ok 600zł są dolne TRW i Lemfordery.
Ciekawe czy Magneti Marelli robi dolne. Może było by tak samo jak z górnymi, że byłby to ten sam co oryginał.
Dodano po 4 minutes:
http://autowanda.pl/?page=catalog/br...ffset=0&sort=1 coś tu mamy ale tani nie jest.
Panowie właśnie wymieniam dolne wahacze i ugrzazlem przy sworzniu! Wiedziałem ze bedzie problem wiec kupiłem sobie drogi i dobry ściągacz a gdy przyszło do rozpierania pękł w środku. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na zapieczone sworznie w dolnych wahaczach?
Pozdrawiam:)
dzięki alfisti za podpowiedzi
temat tych wahaczy mam taki że jeden sprzedawca w sklepie z klamotami do włoszczyzny strasznie namawia mnie na Veme,
a z kolei kumpel z ASO poleca TRW na które da dwa lata gwarancji , a wiem że u niego nie będę miał najmniejszych problemów z reklamacją (jeden warunek zero uszkodzeń gumowej osłony sworznia)
poza tym różnica w cenie Vema a TRW to TRW jest 20zł droższe o Vemy
marcingoleniow, MM robi dolne - już bez szlifowanych oznaczeń, ot taki oryginał, w worku MM ;)
jasio79, miałeś w ręku to MM? Ja miałem i stwierdzam, że to oryginał.
Szkoda że nie zrobiłem zdjęć - kilka stron wcześniej pokazywałem zdjęcia górnego, ze zeszlifowanym logo - na dolnym nikt nie szlifował, jest eleganckie, nienaruszone. Czy to błędne rozumowanie?
Jak jest z logo to 100 % oryginalny
Nie nie miałem, ale miałem w ręku orginał. Producentem jest a przynajmniej było TRW
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=152139&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=152140&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=152141&stc=1
U mnie dolny też jest jeszcze ori i jest to TRW
Szkoda że na fotkach nie ma znaczka oryginalności FAP.
Szczerze? Nie pamiętam czy to też nie było wybite na wahaczu TRW, w każdym bądź razie, opakowanie Magneti - jak wiadomo, takie historie to nie nowość, zresztą, interesuje nas co jest w środku, a nie na pudełku :)
hehe to teraz znowu pytanko ? co lepsze ? TRW z pudełka MM czy TRW z pudełka TRW ?
Z tym TRW i MM to jest trochę misz masz... np oryginalne górne wahacze robione przez MM mają sworznie TRW. Ciekawe jak jest z dolnymi.
Dziś właśnie wymieniłem dwa dolne przednie .Siedziały jeszcze oryginały tak jak wielu tu pisze TRW z fabrycznymi naklejkami przyporządkowania numerycznego na taśmie montażowej auta.Przebieg 195 tyś,w tym od roku na naszych drogach.W wyjętych wahaczach popekane tuleje tylne i spore luzy na sworzniach co skutkowało złym prowadzeniem i rozjechaniem geometrii.Teraz to inne auto.
moj dolny FAST przejechal juz 40 tys i wymienilem w nimtylko tylna tuleje czyli 400 zl+100 zl+ 40 zl robota. Z lewej strony mam jeszcze oryginal ktory przejechal juz 184 tys i wymienilem tez tylna tuleje w nim. czyli 100 zl+40 zl robota
Nie bardzo jest się czym chwalić ,święta za pasem ,syn cofnął tyłem w słupek więc następne koszta w dodatku innych pare spraw wyskoczyło.Z racji takiej że jeżdżę spokojnie i omijam co sie da (taka już ma natura i wiek) to poszedłem po kosztach i zakupiłem SIDEM-y,może trochę posiedza a może i nie trudno nie mogłem inaczej ):
dolne sa dosc solidne wiec mysle, ze pojezdzisz. Mnie tez Fastem straszyli
Dodano po 3 minutes:
ile taki wahacz?
nie wiem bo nie znam ale chyba wolalbym FASTA za ok.400 zl
Czasami warto zaryzykować i kupić coś mniej znanego. Na forum audi a4 polecają wahacze sidem lub mayle na które jest 5 lat gwarancji.
Podczas rozmowy z konsultantem z motointegrator.pl dowiedziałem się, że TRW w audi A4 też ma jakieś problemy z zawiasem i dużo osób kupuje mayle i zapomina o problemie ze stukaniem albo oddaje do regeneracji.
czyli bym sie nie obawial o tego Sidema
Grzebiąc na allegro znalazłem jak by był ktoś zainteresowany w dobrej cenie
http://allegro.pl/wahacz-gorny-alfa-...888029911.html
Ja z doświadczenia z innym autem mogę polecić MEYLE. Widziałem, że robią części do alf, zresztą jest ich coraz więcej więc może i producenci "gratów" dostrzegą rynek.
Z MEYLE polecam zwłaszcza ich produkty w serii HD - miałem całe tylne zawieszenie z tej serii w poprzednim aucie - nigdy nie sprawiało problemów a trochę km na nim zrobiłem.
Tylko Meyle nie ma produktów serii HD do Alfy(159)
a firma SRL?
jakieś doświadczenia z dolnymi wahaczami od nich ?
miałem kupować ale dwóch niezależnych kolegów zajmujących się naprawami aut odradzało nie wiem czy złe ale podobno lipa chińska ,może się mylę to przepraszam , ja nie ryzykowałem.
U mnie poprzedni właściciel wstawił co prawda nie dolne, a górne wahacze SRL. Od tamtej pory zrobiły na razie kilkanaście tyś km, ale póki nie ma żadnych luzów i wszystko sie trzyma kupy :)
A dolny fortune line ?
440pln wydaje się rozsądną ceną
P.S Ile mechanior powinien wziąć za wymianę dolnego lewego ?
Mi za wymianę krzyknął 80zł.
Mam lewy dolny Moto Equipment za ok 450 zł i też nie narzekam, a już ponad 10 000 km zrobione. Jedyne co to gumowa osłona sworznia pękła, ale chyba w porę to zauważyłem i wymieniłem gumkę ze starego, bo gumka w nowym to jakaś porażka w ogóle była. No i śruba sworznia trochę za krótka - gwint ledwo wystaje ponad nakrętkę. Ale trzyma się :)