Widziałem że wrzucaleś. Sam włączasz ręcznie odbiornik? . Ps ten twój na allegro jest za 10 zł. Wolałbym coś lepszego...
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Printable View
Hej,
159 z 2010 r. radio MP3, jest przycisk mute w rogu itd. Producent Bosch. Od kolegi na test dostałem kabalex z AUX, nie działa. Gdy nie ma płyty i naciskami przycisk CD pokazuje komunikat, że źródło niedostępne. Czy ktoś przerabiał temat tego radia?
Z tego co wyczytałem pozostaje mi tylko Xiaomi Roidmi 2S. - ktoś testował?
masz kabel z zolta wtyczka mini iso? miales b&m? czytales caly watek?moze trzeba zmienic ustawienia proxi?
Panowie mam pytanie jak podłączyć aux tzn kabel do kostki z tylu radia
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
włożyć żółtą wtyczkę do gniazda o ile masz piny w swoim radiu (e.w spiąć ją z innymi wtyczkami jeśli coś jeszcze masz podłączone) i przełączyć na aux?
Zobacz zakupiłem takie coś jak włożyć w tą wtyczkę przewodyhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/423.jpg
wetknąć piny, one się blokuję we wtyczce. tyle ze masz się podłączyć do zółtej wtyczki - niebieska jest na zmieniarkę, a ją tylko aktywuje radio jak sobie z nią pogada przez interfejs (są 2 linie in i out danych).
Twoje radio przełącza się na aux? masz w ogóle piny pod żółtą wtyczkę - niektóre radia starsze nie mają.
sugeruję też przeczytać wątek od początku, bo mam wrażenie że kolega zielony.
W której miejsce w żółtej kostce wpiac piny
np opisu złączą z naklejki radia? trochę samodzielności, please
a w proxi jak masz ustawione wejscie audio, moze tu jest problem?
czy jest możliwość rozgałęzienia kabla tak, żeby mieć b&m i aux ?
Witam czy posty dotyczące podłączenia Aux i mogę nic znaleźć z moim przypadkiem. Mam radio blaukpunkt 939 cd i z tyłu oprócz podłączonych 2 kostek i anteny nie więc żadnych kostek, a chciałbym podłączyć Aux. Czytałem wcześniej jest potrzebny kabel z żółtą kostką żeby podłączyć zakupiłem podłączyłem i nic , później wyczytałem że jeszcze może też pasować kabel z niebieską kostką ze z mostkowanym data in - data out Ale to też nic nie dało. Proszę więc o pomoc co mam zrobić żeby Aux w moim radiu działał.
P.s mam AR159 z 2005 i nie mam przycisku cd
Upewnij się że masz dobrze podpiętą kostkę. Ja kupiłem i była źle wykonana. W załączeniu zdjęcia prawidłowej. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/559.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/560.jpg
Kupiłem taką kostkę która jest właśnie prawidłowo podłączona jak na zdjęciu numer 2
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A mam takie radiohttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/561.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/562.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/563.jpg
Oj to masz stare radio. Nie wiem czy na nim pójdzie. Poczytaj post bo już nie pamiętam.
Ok dzięki, mam nadzieję że ktoś inny kto przeczyta mój post będzie wiedział co z tym fantem zrobić :/
do czego Ty się chcesz żółtą kostką podłączyć jak w swoim radiu nie masz nawet pinów dla tej kostki? na niebieską też nie podłączysz się, to zapętlanie data out/in to działało w jakiś starszych modelach,ale w 159 musi już dostać prawidłową odpowiedź od zmieniarki.
masz parę opcji:
1.wymienić radio na takie z aux (podobno działają), możliwe też że trzeba będzie w proxi zmienić ustawienia i zrobić osiowanie. tylko jeśli masz obecnie B&M (to na zielonej wtyczce), to nie wiem czy z nowym radiem się zosiuje, jak również nie wiem czy nie zniknie Ci opcja AUX jeśli nawet (bo w radiach nowszych B&M było na żółtej wtyczce i wtedy znikała opcja AUX). no chyba ze nie masz B&M to OK.
2.kupić symulator zmieniarki, cos typu Yatour czy inne. są różne na rynku z USB/SD/jack/BT.
No to szkoda że w moim radiu nie da się podłączyć samej kostki żeby był aux :( . Ale dziękuję za radę .
Witam, mam pytanie czy da się zrobić, żeby muzyka z USB w schowku działała bez włączonego zapłonu? A dwa czy da się puszczać muzykę z komórki w jakikolwiek sposób?
Nie i bez wywalenia B&M i zastąpienia innym urządzeniem nie.
Chyba jednak da sie słuchać bez zapłonu, ale na 100% nie będzie możliwości wyboru utworu.
nie trzeba wywalac b&m.moznaby sie wpiac pod kabel audio z b&m do aux albo z jakims modulem bluetooth albo besposrednio, tylko zrobic przelacznik badz prosty sumator sygnałów. inna opcja to symulator zmieniarki z we jack i lub bluetooth.
jak kiedys mnie najdzie wena to chce w ten sposob (sumator, badz moze automatyczny przelacznik z priorytetem i jakims timeutem) dodac streaming bt z komorki
Jak ktoś ma pomysł schemat cokolwiek zeby b&m zostało i dało się z niego wypuścić aux to proszę o info jak :) nie chce rezygnować z B&M ale jednak przydałoby się posiadać aux:)
najprosciej to przelacznik mechaniczny podwojny spdt (ale z 1 dzwigienka czy przelacznikiem)wrzucic pomiedzy b&m a radio (zolta wtyczka mini iso) - przelaczasz radio na b&m i wybierasz recznie pomiedzy b&m albo zewnetrznym źródłem. przelacznik zabudowac sobie w wygodnym i dyskretnym miejscu.kable ekranowane oczywiscie. tyle, szkoda schematu rysowac.
wyedy przelaczysz przelacznik z powrotem. coz takie najprostsze rozwiazanie.
lepszy bylby sumator, telefon powinien zatrzymac muzyke a rozmowe pusci po bt do bm a nie po jack-u, wiec powinno byc tez ok.
lepsze rozwiazania to juz setki wydane na radio 2din + zestaw do obslugi sterowania z kierownicy do obslugi telefonu i muzy.
Panowie przeczytałem kilkanaście stron i do końca tego nie rozumiem, niektórzy kombinują nad przełączaniem między AUX a B&Me, mi by wystarczyło samo AUX bo to całe Blue Me jest tragiczne i w dodatku nie reaguje na większość poleceń gdy chcę posłuchać muzyki z pendrive. Wyciągnąłem radio, odpiąłem kostkę i wpiąłem tam kostkę z Jackiem tyle że nie mam w radiu funkcji Scan czy też SRC jest po prostu Mute w lewym górnym rogu, dodam że auto z 2008r więc radio powinno już obsługiwać takie rzeczy
Musisz dwukrotnie nacisnąć CD.
Wydaje mi się, że musisz zrobić proxy, aby komputer wykrył brak aktywnego B&M.
potwieredzam - u mnie pojawiło się AUX jak odpiąłem B&M i zrobiłem proxi
mowa o osiowaniu w MES ?
lub czymkolwiek innym
Witajcie, dzisiaj również podłączyłem aux z tyłu radia i mam jeden problem, są bardzo mocne szumy. Dźwięk idzie bardzo cicho, a przy podgłośnieniu słychać wyraźne szumy. Czy to kwestia kabla, czy jakiegoś błędu z mojej strony?
na telefonie musisz dać maksymalnie mocny sygnał (lub bliski maksymalnemu). To będzie odpowiadało poziomowi liniowego sygnału audio - a taki powinien docierać do AUX. Jeśli w telefonie masz przyciszone na minimum, a radio w samochodzie podgłaszasz wysoko ponad średnią, to oczywiście szumy się pojawią.
Jeśli telefon masz na max -> a na odtwarzaczu w samochodzie ten sam poziom, co normalnie przy słuchaniu radia lub CD, to duże prawdopodobieństwo, że kabel ma jakąś usterkę (lub jest źle podpięty -> lub zły kabel).
- - - Updated - - -
Podpinałem kabel AUX kumplowi do jego brery i dźwięk jest na prawdę czysty a głośność odpowiednia (porównywalna do radia, może delikatnie cichsza -> testowane z iPhonem kolegi).
AUX jest nieco cichszy niż radio z BOSE u mnie. Radia słucham na 10-12 a muzykę z telefonu 16-18 przy głośności w tel. na max. Przy 26 na AUX to już cała buda się trzęsie.
Trochę zmienię pytanie. Kabel jest dość długi, gdzie wyprowadzaliście kabel w swoich alfach? :)
Ja kumplowi przeciągnąłem pod konsolą (bez wykręcania konsoli - wyciągałem jedynie radio) -> pod mieszkiem od lewarka -> aż do zapalniczki (w zapalniczka jest w zamykanej popielniczce) -> więc wystarczy otworzyć popielniczkę, wpiąć kabelek do iPhona który idealnie mieści się w pojemniku na monety (w brerze).
W 159 chyba lepiej pociągnąć kawałek dalej, do schowka, no chyba że tam gdzie jest roletka zasuwana, telefon się mieści.