I oto w tym wszystkim chodzi:) Myjecie auta rekawicą czy gąbkami? ja mam z sonaxa czerwoną z frędzeklami...
Printable View
I oto w tym wszystkim chodzi:) Myjecie auta rekawicą czy gąbkami? ja mam z sonaxa czerwoną z frędzeklami...
Ja tylko dodam, że dziś sobie porównaliśmy Megsowego Endurance z Sonus Tire & Bumper dressing gel, i Sonus wg. zgromadzonych miał zdecydowanie lepszy efekt :)
Opony są bardzo ciemne, a jednocześnie nie świecą - taka satyna.
Tak jak obiecywałem sprawdziłem działanie Jet-Black na oponach i efekt fatalny :/ nakładałem w sobotę wieczorem, niestety był już półmrok wiec nie pokaże jak wyglądała opona. Wyruszyłem w mała trasę zrobiłem jakieś 400 km troszkę w deszczu i wygląd opony w niedziele popołudniu.Załącznik 99777Załącznik 99778
Moja bella jest już u mnie 2 lata, ale dopiero teraz mogę pozwolić sobie na kosmetykę zewnętrzną. Do tej pory bella kąpała się na bezdotyku i nie zawsze wszystko schodziło, więc trzeba ją porządnie odszczurzyć. Po lekturze tego wątku i forum KA opracowałem sobie taki plan:
1. Opłukanie
2. Aktywna piana (VP Snow Foam Combo)
3. Opłukanie
4. Osuszenie ręcznikiem (VP Large Blue Fluffer)
5. Mycie APC całego samochodu, a nie tylko zakamarki (Nielsen Cyclone APC)
6. Opłukanie
7.Osuszenie ręcznikiem (użyć tu drugiego, suchego ręcznika, czy po wyciśnięciu pierwszego da on jeszcze radę wytrzeć odpowiednio i ten etap?)
8. Glinka (VP żółta)
9.Mycie szamponem (Megs Gold Class)
10.Opłukanie
11. Osuszenie (3-ci ręcznik?)
12. Cleaner
13. Wosk
14. Polerka ścierką z MF
15. QD po kolejnych myciach
Czy któreś suszenie ręcznikiem mogę pominąć?
Jaki zestaw Cleanera, wosku i QD najlepiej przypasuje do mojego lakieru Grigio Luce di Amalfi?
Korekta lakieru będzie dopiero jak lakierniczo uzupełnię odpryski na przednim zderzaku i masce, więc na tym etapie chcę po prostu dokładnie umyć auto.
Sorry za długość postu, ale lepiej jeden dłuższy, niż kilka razy pytać.
Dwa pierwsze. Po co wycierać do sucha samochód który za moment będzie znów myty, tyle że tym razem apc - wilgotny lakier nic nie popsuje w myciu, podobnie przed glinką - opłukać porządnie po apc, ściągnąć większość wody i jazda z glinkowaniem - ta resztka wody przyda się na poślizg dla glinki, plus pamiętaj żeby mieć odrobinę wody w atomizerze gdyby to nie wystarczyło dla poślizgu - glinka ma sunąć jak po lodzie.
Wolałem napisać nadmiarowo, niż później miałbym np. pytać się dlaczego mam jakieś smugi na aucie. Czyli do sucha wycieram tylko przed cleanerem i wtedy jeden ręcznik duży wystarczy. W jaki sposób proponujesz "ściągnąć większość wody" po apc? Ściągaczką nie chce ryzykować, więc zostaje pobieżne przetarcie ręcznikiem ew mniejszą ścierką MF, dobrze kombinuję? Ma ktoś jakieś sugestie dot. wosku na moim lakierze? W większości piszecie o efektach na czarnych autach, a jak to wygląda na jasnych kolorach?
Strasznie soboe utrudniasz zycie.
Apc dolej do piany, bedzie ok - to tylko prewash.
Zanim piana splynie z auta, wez pedzel i apc w atomzerze i wypedzluj detale jak oznaczenia, grill itp.
Zmywasz i mycie na dwa wiadra.
Suszenienjak juz kolega pisal tylko po calym myciu, chyba ze chcesz uzyc srodkow typu prickbort czy ironx - one powinny isc na suchy lakier wiec albo nakladasz je w pierwszej kolejnosci (tylko jesli lakier nie ma na sobie grubej warstwy brudu) albo suszysz karoserie.
Ja w sumie wiele razy nakladalem irona z pricbortem na mokra karoserie i bylo nawet ok.
Przed chwilą skończyłem doprowadzać skórę w moim nowym nabytku do odpowiedniego stanu.
;)
Mycie mydło z ciepłą wodą.
Nawilżanie Mequiar's Gold Class Rich Leather Cleaner & Conditioner
Lewa strona część umyta, prawa nie umyta:
Załącznik 99802
Góra nie umyta, dół umyty.
Załącznik 99803
a tutaj prawa strona to umyta a lewa strona umyta i nawilżona środkiem Mequiar's Gold Class Rich Leather Cleaner & Conditioner
Załącznik 99804
Czas pracy 4 godzin na kompletny środek 2xfotel + tylna kanapa i panele drzwiowe w Alfie GT.
Póżniej wrzucę zdjęcia jak finalnie wyglądają fotele.
Pozdro ;)
ja swoje czarne skóry umyłem białym jeleniem z wodą a później nawilżyłem chusteczkami dla niemowląt z lanoliną. Chusteczki stosuję także do swojego skórzanego kombinezonu motocyklowego i według mnie sprawdzają się znakomicie. Fotel po nich jest satynowy a skóra delikatna w dotyku.
Jak by ktoś chciał mam na sprzedaż lub na zamianę ok.80ml strippera
Kolejność prac mam już w takim razie opracowaną - dzięki za rady. Co do reszty moich wątpliwości to skłaniam się do zestawu PB World White Diamond a na to DJ Banana Armour. Czy takie połączenie zda egzamin oraz czy twardy wosk jest dobry na pierwszy raz? Pomiędzy woskowaniem chcę użyć DJ Red Mista jako QD. Co o tym sądzicie?
jako że deszczu spadło u mnie dosyć sporo , pojawiły się kropelki na samochodzie :)
http://img836.imageshack.us/img836/3599/w0o6.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img43.imageshack.us/img43/8219/7tzv.jpg
Uploaded with ImageShack.us
na całej masce sumetrycznie tak jakoś wyszło ładnie :)
(auto umyte ludwikiem z wodą , i wywoskowane sonaxem koloryzującym jakieś półtora miecha temu , stoi ciągle pod chmurką, dziś garaż miałem wolny tylko)
Zwróciłbym też uwagę na to że DJ daje super efekt ale jest strasznie mało trwały :/ Szybko schodzi, jeszcze nałożony na PB WWD dopiero szybko zniknie.
Jeżeli masz czas to mega polecam DJ bo osobiście jestem zachwycony, średnio leżu u mnie z 2 tygodnie i trzeba zmieniać. Kupujesz tester DJ czy całą puchę ?
Chcę kupić tester, bo chciałbym spróbować różnych wosków. Jeśli chodzi o trwałość, to nie będę miał czasu, żeby co dwa tygodnie robić pełne woskowanie. Zastanawiałem się nad PB Nattys ale nie znalazłem nigdzie testera. Jakie zestawy (cleaner+wax) fajnie wygląda na jasnym i leży min. 4 tygodnie? Fajnie, gdyby dostępne były małe porcje, żebym mógł je częściej zmieniać.
Edit:
Ile ściereczek zużywacie na polerkę wosku?
Ogólnie jeśli chodzi o jasne lakiery to ciężko uzyskać wet look. Z testerów masz jeszcze Lusso Oro + do tego dedykowany Cleaner Lusso Revitalizing, albo z tańszych kup sobie tester FK 1000p + pod to tester PB WD.
Co tzn zużywacie? Mi starcza jeden ręcznik z grubej MF o wymiarach 50x60cm
Jak by ktoś chciał na sprzedaż jest zapach CG Stripper Scent oraz wosk Meguiar's Gold Class
Chodziło mi o to, ile czystych MF wykorzystujecie przy polerce wosku. Jak obejrzałem ten filmik odnośnie woskowania, to stwierdziłem, że jedna fibra nie wciągnie wosku z całego samochodu, no ale cóż... dopóki nie przejdę całego procesu przynajmniej raz, to pewnie jeszcze parę pytań mi się nasunie.
http://www.youtube.com/watch?v=LVE7lBFrGNY
Moim zdaniem 2 są potrzebne
ja własnie ostatnio jechałem jedną i nwm czy dobrze wosk dotarłem , bo jak wieczorem robiło się zimno to lekki biały nalot robił się na dachu
Mnie jedna fibra starcza na całe auto spokojnie.
Jeśli Ci się fibra brudzi docierając wosk to znaczy, że masz nie umyte auto - daremny Twój trud :)
Podstawa to porządne mycie - po takim, ręczniki/fibry się nie brudzą od lakieru.
Ja zawsze poleruje jedną fibrą - mam cobrę (żółtą) i w zupełności wystarcza. Bez znaczenia czy poleruje dodo hard candy czy fk1000p :)
I8160@tapatalk
Ja chyba zrobię tak jak Pływak , kupię Colinite 476 i bd go dawał na AF Tripple z miesiąc powinien spokojnie potrzymać a i na zime bd jak znalazł , tylko boli mnie to kurzenie się :/ ale chyba aż takiej tragedi nie ma ?
znaczy ja nie narzekam tylko pytam , bo jeszcze 476 nie miałem
Kurzy sie ale ja mam czarny akryl to choćbym woskiem z wyciagu z marsjańskiej gleby wysmarował będzie na nim kurz widać po jednej krótkiej trasie. Takie urok czarnego lakieru za to odwdzięcza się zajebistym wet lookiem :D Tylko zamiast AIO to bym zastosował jakiś dobry cleaner + glaze ewentualnie 2w1. Prima Amigo to 2w1 ale niestety jeszcze sprzedawca nie miał dostawy więc cały czas czekam. W sobote lece na wakacje więc najwcześniej za 2-3 tygodnie będę mógł postestować jak spisuje się Amigo.
Dokładnie woskowanie niedomytego auta to jakaś pomyłka i marnowanie czasu. Mi wystarcza jedna w miere duża gęsta fibra ale zawsze mam drugą na wypadek gdyby pierwsza przez nieuwagę upadła na ziemie. To samo z aplikatorem do wosku zawsze jeden w zapasie.
Ja muszę jakas pyszysta fibre kupić
Załącznik 99926
Tak ładnie kropelkuje NXT 2.0 ;)
TEZ mialem go kupowac ,ale sprzedajacy dal d**y
może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym kropelkowaniem ? Kiedy poznać że wosk dobry ? Jak są duże, małe, gęste krople ? O co to chodzi ?
Podstawą kropelkowania jest zmiana napięcia powierzchniowego. Powoduje to odpychajanie wody od lakieru. Im mniejszy kat pomiędzy ścianka kropelki a lakierem tym lepiej. W efekcie łatwo woda spływa lub jest zwiewana. Efektem ubocznym są kropelki o równej wielkości a im bardziej wypukle tym bardziej wosk odpycha wodę.
http://imageshack.us/a/img689/8671/dscn7989j.jpg
A mi takie kropelki wyszły po Megs #16:)