2.2 jtd:
dorzucę jeśli komuś potrzebne aktualne dane:
moja obecna średnia - dane komputera: 2400 km, 7.0 L, przy średniej prędkości 51 km/h
z obliczeń od początku posiadania samochodu i z dystrybutora (47kkm) - 7.1 L
Printable View
2.2 jtd:
dorzucę jeśli komuś potrzebne aktualne dane:
moja obecna średnia - dane komputera: 2400 km, 7.0 L, przy średniej prędkości 51 km/h
z obliczeń od początku posiadania samochodu i z dystrybutora (47kkm) - 7.1 L
Ostatnie dwa tankowania wyjątkowo wyłącznie po mieście, prawie wyłącznie w godzinach szczytu, prawie brak płynnej-przelotowej jazdy.
Wynik: śr prędkość 25 km/h, śr spalanie 13/100..
Standardowo robię 75% miasto (z czego 75% w godzinach szczytu), śr prędkość to 35-40, spalanie 11 - 11,5. Jazda dynamiczna ale nie szaleńcza, głównie w trybie N.
Giulia 2.0 200 rwd.
Edit: A i jeszcze a propos hamowania silnikiem: u mnie w każdych warunkach wskaźnik spada do 0 po odpuszczeniu gazu. Ale hamowanie wydaje się słabsze niż w moich poprzednich autach (wolnossące, wyższy stopień kompresji). Produkcja ok. połowy 2018, ale nie wiem jaki dokładnie miesiąc, więc też nie wiem czy z gpf czy bez.
GPF był od września 2018 z tego co wiem.
Stelvio 280 - po 2500 km śr. spalanie 10,8 l/100, śr. prędk. 42km/h opony zimowe. 70% autostrada A4 20% miasto wojewódzkie ,10% inne.
Co do przekłamania komputera to u mnie jest praktycznie żadne 0,2 - 0,3 l/100km (zaniża), sprawdzałem 3 razy, ten sam dystrybutor, do drugiego odbicia. Jazda 80% miasto 20% drogi podmiejskie.
U mnie średnia z ok. 1500 km wynosi 11 l/100 km, średnia prędkość 32km/h, 80/20 miasto/podmiejskie, tryb N. Ostatnio prawie cały czas po mieście, godziny szczytu, światła, trochę korków - 12.1 l/100 km (średnia z 300 km).
No i właśnie "puknęło" 20 k km. Stelvio 2.2 210 KM. Różne "przygody" po drodze. Niecałe 6 mieś to trochę za szybko. Spalanie średnie 7.5 l/100 z całości. Ostatnia trasa 680 km 7.0/100. Południe-centrum (sredna 80~90), centrum-północ autostrada 140~150. Na jednym baku i jeszcze troche zostało po mieście.
Pozdrawiam
Po 159 2.0 jtdm to był do niedawna mój faworyt. NIe chciałem Veloce bo Q4 mi niepotrzebne. Ostatnio zacząłem myśleć jednak o benzynie bo Diesle drogie jak cholera. Z tyłu głowy mam jednak duze przebiegi i dobre doświadczenia z alfowskimi ropniakami więc nie wykluczam Diesla całkowicie. Czy masz porównanie z Veloce pod względem osiągów i spalania?
- - - Updated - - -
Jesli kupowałbym Stelvio to tylko 2.2 210. Przy jego oporach czołowych silnik benzynowy dużo wiecej pali niz w Giulii.
Aha, czy ja dobrze zrozumiałem,że łopatki się przydają w redukcji zużycia paliwa? Bo można wymusić hamowanie silnikiem? Tzn wiadomo,że bez łopatek też można ale z łopatkami wygodniej.