Ale samą temperaturę auto łapie dobrze i utrzymuje 90 st. C tak po ok 8-10 km.
Printable View
Ale samą temperaturę auto łapie dobrze i utrzymuje 90 st. C tak po ok 8-10 km.
A temperaturę odczytujesz przez komp czy wskaźnik w kabinie bo u mnie wskaźnik pokazywał ze jest git czyli 90 stopni a na kompie było coś około 75 stopni i tak śmigałem ok 2 miesięcy. Jedyną oznaką problemu było właśnie większe spalanie.
Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
Nom mówie o temp. ze wskaźnika, (myślałem, że w 159 już to poprawili bo w 156 wkaźnik swoją drogą a temp. swoją) w następnym tygodniu będe miał kompa to się okaże. A Tobie dużo spadło spalanie po wymianie termostatu?
Już dawno minęły czasy, w których wskaźnik temp. podpięty był bezpośrednio do komputera. Dzisiaj wskaźnik pokazuje to co komputer uzna, że użytkownik powinien zobaczyć. Więc prawidłowe sprawdzenie polega niestety na podpięciu się komputerem do samochodu. Można oczywiście dodatkowo sprawdzać organoleptycznie moment otwierania się termostatu.
Klapy i EGR sprawdz. Ja sie nawet nie zblizam do takiego spalania moja 2.4.... i to we Wroclawiu :P
No ale na takich krotkich odcinkach z niedogrzanym motorem tak moze byc... moze Ci sie przez takie jezdzenie czesto DPF wypalac i nawet tego nie zauwazasz.
159 SW JTDM 150 KM. Kupiłem 9 wrzesnia i wyjeździłem pierwszy bak. Jazda mieszana. Spalanie według komputera 6,8 litra na 100 km. Według dystrybutora 6,4 litra
159 SW 1.9 JTDM, 190 Hp, Po mieście: ~9,5-10 litrów, a w bardzo dużych korkach 11,5. Trasa ~100km/h, sporo przez wioski, to około 6,5 litra/100. Autostrada 140-160km/h to spalanie rzędu 7,5 litra. Wszystkie wartości podane z komputera pokładowego.
Jak tylko będe mial możliwość podepne się pod kompa i sprawdze temperature. Rozumiem, że klapy i EGR miały by też wpływ na spalanie w trasie bo te wydaje mi się ok 6-7 l do 120 km/h.
EGR po prostu zaslep i nie przejmuj sie bledem CHECK ENGINE, a klapy niestety musisz sprawdzic u mechanika lub samemu jesli potrafisz- tego w komputerze nie sprawdzisz.
Zepsuty EGR czesto powoduje zamulenie silnika na niskich obrotach.
Uszkodzone klapy- kiepskie odpalanie na zimno i zamulenie na niskich lub wysokich obrotach. (najczesciej)
Witam moje spalanie to 8.5 l pół miasto pół trasa i wydaje mi się że to dużo, auto jest po chipie na 180, chcem usunąć filtr czy po tym spadnie spalanie? Przeczytalem dużo postow ale nie znalazlem odpowiedzi chodzi mi o to ze jadac i wyzuce na luz to spalanie spada do 2l/100km ale gdy auto zwalnia ponizej 20km/h tak aby tylko sie toczylo najlepiej z lekkiej górki to spalanie stopniowo wzrasta z 2litrow nawet do 25 a później spadnie np. do 10 i ponownie wzrasta. Nie jest to wypalanie filtra ani nic takiego. Czy mozecie zobaczyc u Siebie czy tak jest czy o co tu chodzi wiem ze napewno kiedys tak nie bylo. Wychodzi mi na to ze auto na postoju pali okolo 20litrow. Po miescie ujadac okolo 1km postoje troche w korku troche auto sie poturla i spalanie jest po powrocie do domu przejechaniu okolo 4km rzędu 17litrow . A komp pokazuje dobrze bo za każdym razem licze ile wlalem i przejechalem i w 100% komp nie klamie.
Prosze o pomoc.