@jahu nigdzie nie napisałem, że jesteś zwolniony z VAT, tylko podałem definicję księgową. Nie pamiętam czy wew .UE to 0% vat czy "towar zwolniony z VAT" w kraju eksportujacym, ale obie definicje istnieją i jedna aplikuje do przesyłek wewnątrz unii. Niemniej jednak w przypadku firm obowiązek opłacenia VAT lokalnego ciąży właśnie na firmie kupującej. Może po prostu zbyt skrótowo opisałem.
Faktem jest, że ja pod każdą fakturę zagraniczna muszę robić fakturę wew dla księgowego tylko na potrzeby uiszczenia 23% vat
Natomiast dla zwykłego kupującego (nie na firmę) opieram się o informacje Marcingoleniow - i wydaje mi się to racjonalne, że nie mogą naliczyć Ci vat lokalnego, bo z jakiego powodu? I tak jest to eksport, a więc powinien podpadać pod standardową stawkę VAT eksportową w UE.
Edit:
Sprawdziłem - w UE VAT eksportowy = 0%. Co dalej oznacza, że VAT lokalny jest na nabywcy (VAT lokalny = VAT kraju do którego się importuje)
W przypadku 'towaru zwolnionego z VAT' (o ile pamięc mnie nie myli, to takie faktury wystawiało się za np. sprzedaż softu do USA) dalej VAT lokalny nabywcy aplikuje (po to też często na takich fakturach jest dopisek, iż właśnie nabywca dalej jest zobowiązany do uiszczenia podatku VAT w swoim kraju, zgodnie ze swoimi regulacjami).
Ale nie róbmy z tego tematu o VAT :-)