Fauda
Printable View
Fauda
W którym sezonie serialu "Fauda" pojawia się Giulia? ;)
Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
Potrzebuję opinii, pomocy przy zakupie Stelvio. Mam na oko Stelvio Veloce z 2022 roku- w specyfikacji napisane, że rok modelowy MY22- musze się dopytać jaki jest rok produkcji, nowe, z pakietem asystent kierowcy plus 19K ( system utrzymania pasa ruchu, system rozpoznawania znaków drogowych, system ostrzegający o zmęczeniu kierowcy, system kontroli prędkości, asystent ruchu na autostradzie, asystent ruchu w korku, aktywny czujnik martwego pola)- tak jest napisane w ogłoszeniu, ale auto jest zarejestrowane od marca albo czerwca 2022. Na moje pytanie od kiedy liczy się gwarancja sprzedawca powiedział, że od dnia rejestracji aut czyli auto już praktycznie według sprzedawcy straciło rok gwarancji. Teraz pytanie czy warto się zainteresować tym autem? Czy to, że tak długo stoi u nich może mieć wpływ na awaryjność auta? Czy gwarancja nie powinna biec od dnia zakupu auta przez klienta? Cena dość atrakcyjna, bo poniżej 220 tys. Może ktoś był w podobnej sytuacji i podzieli się swoim doświadczeniem?
Gwarancja biegnie faktycznie od dnia rejestracji, na pewno.
Trochę istotne gdzie stoi przechowywane, jaki faktycznie przebieg czy rzeczywiście rzędu 5km, i ile to taniej od nowego po-lifta z takim wyposażeniem.
Za chwilę pojawi się więcej poliftów 2023 z ledami i wirtualami, i pewnie ceny aut 2022 będą u dealerów znacząco spadać żeby się ich pozbyli.
[MENTION=2971]mourning[/MENTION]
Jeśli auto stało w salonie to od razu zamów sobie w ASO nowe aku, a w pakiecie dealerskim dobrze by było zrobić odświeżenie lakieru - w ramach negocjacji przy kupnie.
Ponadto tak jak [MENTION=90487]netzmark[/MENTION] napisał, dealerzy bardzo będą chcieli się pozbyć teraz przedliftów, więc możesz mocno zbijać cenę, dostają duże upusty od centrali.
Po-lifty nie bardzo mnie interesują ze względu na wirtualne zegary. Sprzedawca twierdzi, że auto jest nowe i nie jeżdżone. Auto katalogowo wycenione na 290 000 a promocyjna cena to poniżej 220 000
Aku odpięte. Co do upustów to jak wspomniałem wyżej z katalogowej ceny 290 000 na 220 000 i teraz pytanie czy jest sens próbować jeszcze zbić cenę? Trochę martwi mnie ten stracony rok gwarancji. Trochę to niezgodne z prawem i pytanie czy ewentualnie po zakupie warto walczyć z centralą o wydłużenie gwarancji na pełne 5 lat? Skoro serwis tak liczy gwarancję to znaczy, że nie kupuję nowego auta tylko używane.
Walczyć możesz ale raczej nic nie wywalczysz. Dlaczego niezgodne z prawem? nie kupujesz samochodu od FCA tylko od kogoś kto już go kupił i na siebie zarejestrował (nie ważne że w tym wypadku to akurat dealer, dla FCA to to samo co byle kto zza rogu). Czyli tak, to już jest auto używane i Ty będziesz drugim a nie pierwszym właścicielem. Tak to niestety działa pomimo, że kupujesz od dealera.
Wydaje mi się, że tych starych Alf mają całkiem dużo na salonach i czas gra na Twoją korzyść jeśli chodzi o cenę. Powinni klientom coraz bardziej wchodzić w d żeby się ich wyzbyć.
290 to jakiś kosmos. Może tyle stoi takie wyposażenie wg nowego cennika za rocznik 2023 ale nie wg ich cen zakupu w 2022. To jakieś kreatywne pompowanie ceny wyjściowej żeby wykazać niby ogromny rabat. W zeszłym roku takie coś kosztowało ok 240-250tys i weź pod uwagę że oni już je w zeszłym roku kupili a nie dopiero będą kupować po nowych cenach nowego modelu. Co nie zmienia faktu że 220 to raczej dobra cena jeśli to jakieś Veloce. I że warto ich jeszcze dusić albo chwilę odczekać.
Chodzi mi o to że 220tys za 2022 to po prostu normalna cena po lekkim rabacie, taka jak była oferowana wiosną zeszłego roku. I sądzę że przy widmie pukających do drzwi salonów nowych 2023 to można wydusić jeszcze ze 20 za poprzedni model zakupiony przez dealera jeszcze w zeszłym roku po starych cenach. A napewno można uzyskać jeśli nie pieniądze to jakieś free dodatki, typu alarm jeśli nie ma fabrycznego, przyciemniane szyby itp. To co może dołożyć dealer we własnym zakresie na miejscu.
Spokojnie zbijaj cenę, moje było wycenione w katalogu na 280 a bez proszenia dostałem rabat na 210. A wtedy nie było widma faceliftingu.
Dopóki jastrząb z Rysów rządzi to trudno coś przewidzieć.
Na stałą zawsze wyższy % niż na zmienny wibor.
Mam teraz jeden leasing na zmienne i rata w skali roku wzrosła o jakieś 40zl (przy racie rzędu 1700), więc bez tragedii. Najdziwniejsze że w ostatnie dwa miesiące o kilka złotych ale raty zmalały (nie wnikam czemu tak skoro zmiana w dół a nie w górę). Wszystko kwestia porównania obu opcji. Jakby co to mogę dać Ci dobry kontakt do gościa z PKOleasing-Warszawa.
Pewnie tak.
Szokujące że coś tu maleje...
Tak jak kolega napisał, Ty nie jesteś pierwszym właścicielem. I teraz możesz dokonać takiego fikołka myślowego:
"Ok, świetny rabat z tam 290~ do 220, tylko rok gwarancji w ASO to sporo dajmy xyz i teraz, proszę o 220k - xyz, lub wydłużenie gwarancji (mają programy)"
to raz
a dwa, że to dzisiaj fajnie wygląda, tylko że to nie kosztowało 290k, wtedy kiedy oni mieli nadzieję auto sprzedać.
Obecnie sytuacja ma się tak, że każdy miesiąc dla sprzedawcy to problem, za chwilę będzie sprzedawał auto "nowe" bez gwarancji.
Stanie na placu to też starzenie. Tylko tyle chciałem dodać a propo tej gwarancji.
Pozdrawiam
Miałem "przyjemność" raz kupić w promocji takie auto. Stało pod chmurką jakieś 1,5 roku. Poza uciekającą gwarancją sugeruję zwrócić uwagę na jeszcze 3 rzeczy:
1. takie auto jest "zastane" - u mnie były problemy z akumulatorem (wynegocjowałem wymianę na nowy w cenie, ujawniły się jakiś miesiąc po zakupie, mieli obiekcje, żeby to w ramach gwarancji wymienić), skrzynia szarpała przez dobre 3tys km zanim zaczęła normalnie pracować, ogólnie auto potrzebowało trochę kilometrów, żeby się "odmulić".
2. lakier - pomimo korekty lakieru były widoczne w kilku miejscach zacieki po wodzie (pod lusterkami, na tylnej klapie) i lakier wymagał dodatkowego specjalnego traktowania, żeby auto właściwie wyglądało. ceramika itd.
3. sugeruję żeby przed odebraniem auto obejrzał jakiś specjalista/rzeczoznawca, bo takie stojaki placowe czasami służą za rezerwuar części zamiennych/testowych dla serwisu.
W aucie stojącym problemem mogą też być opony, które potrafią stwardnieć i miejscowo odkształcić.
Potrafią ząbkować/terkotać zanim się ułożą.
Wiem, że każdy musi sam podjąć decyzję ale co byście wybrali gdybyście mieli do wyboru:
- Stelvio z Lipca 2022 za 245 000 z pakietem Asystent Kierowcy Plus, Pakiet Premium, Fabryczny Alarm, Zaciski lakierowane na kolor
- Stelvio z 2023-po faceliftingu za 250 000 ale tylko z pakietem Asystent Kierowcy Plus, Zaciski lakierowane
Pytanie co jest warte to nagłośnienie HK w Stelvio? Mam w Giulietta Bose i jestem zadowolony. Czy będzie duża różnica w światłach? Te elektroniczne zegary nie do końca mi się podobają, bo to następny element który może z czasem ulec awarii. Różnica w ostatecznym rozliczeniu leasingu nie będzie duża, bo to nowsze mam na leasingu 0,5% tańszym. Alarm potrzebny jest do ubezpieczenia tak więc musiałbym dołożyć następną kasę.
Ma ktoś porównanie świateł Matrix led z biksenonem w Giuli?
Ja mam porównanie bmw adaptive led vs stelvio
Moim zdaniem mijania są lepsze w stelvio, świecą szerzej. Jeśli chodzi już o drogowe w trybie adaptacyjnym to ledy są bezkonkurencyjne. Jeśli drogowe ciagle włączone to wynik podobny z przewaga na ledy.
Jednak ledy maja jedna wielka wadę - nie wiem jak w innych markach ale w bmw przestali dawać spryskiwaczy - jak światła są brudne to świecą bardzo słabo, zwłaszcza mijania i trzeba stanąć i przetrzeć lampe. Nie wiem kto to wymyślił ale to jest największa bzdura ledow moim zdaniem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ile rabatu na nowa? 15%?
Czy my2022 jest już zarejestrowany czy nie? Bo jak zarejestrowany to gwaranacji leci od daty rejestracji.
Poszukałbym w innych salonach my2022 niezarejestrowanego - poszukaj https://salon.alfaromeo.pl
Jak brałem swoją to w Bydgoszczy np mieli piękny egzemplarz w niebieskim lakierze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W każdej wersji nagłośnienia w Stelvio są te same nędzne woofery i tweetery, plus w midi i hk taki sam kiepski sub. I central. W połączeniu z brakiem wygłuszenia w drzwiach gra to fatalnie, niskie tony jak z dziecinnego bębenka.
Jeśli jesteś miłośnikiem muzyki to przeżyjesz rozczarowanie.
I na dodatek potrafią pokryć się warstwą lodu, nie grzeją się?? Kolega zaliczył to w Toyocie.
Fantasta?
Dzięki za opinie. Jakimś wielkim znawcą muzyki nie jestem i audiofilem :)
Zarejestrowana i tak już teraz wiem, że gwarancja biegnie. Szukałem niezarejestrowanego ale z tego co się dowiadywałem to takich już nie ma u dealerów. Rabat na nową dostałem z miejsca 17%
17?! Dziwne jakieś, to jak oni chcą te stare wyprzedać?
Za te audia nie warto płacić pieniędzy które AR chce. Chyba że już jest zamontowane na tym placowym to jasne, trudno, już nie ma wyboru. Tak też było i w moim przypadku. Teraz jakbym miał wybierać to bym chyba wziął base bo najłatwiej to przerobić na coś grającego normalnie.
Tych aut z poprzedniego roku nie ma dużo a przynajmniej patrząc po ogłoszeniach. Tak w tej która mnie interesuje nagłośnienie HK jest już zamontowane. Co do ceny nowych to też byłem zdziwiony ale chyba ostatecznie wezmę tą z 2022, bo i tak już przekroczyłem budżet, który chciałem przeznaczyć na auto, a trzeba jeszcze kupić opony zimowe :D
Ja na swoją estreme niezarejestrowaną w styczniu urobiłem 22%, więc masz jeszcze pole do negocjacji..
To bardzo dużo - rozumiem ze auto stoi w salonie wiec pewnie taki rabat. Do produkcji niby 14-15%
Ja za swoją z 2022 dostałem 22% - niezarejestrowana. Modele zarejestrowane koło 24%
Co do nagłośnienia H&K - mam takie u siebie i trzeba dać dobre źródło, z radia rzeczywiście słabo ale jak podłączę Spotify po CarPlay to moim zdaniem ładnie gra (oczywiście trzeba podkręcić trochę equalizer)
Hmm, im lepsze audio w aucie tym bardziej słychać niedoskonałości stratnych kompresji, wiec raczej na odwrot niż piszesz. Ja mialem mid, potem zmiana głośników i tłumienie + ciut mocniejszy wzmak, potem jeszze lepszy wzmak i coraz bardziej słysze kompresję streamingu (mimo że mam ustawioną najlepsza jakość). mam wrażenie że części kawałków jest w lepszej jakości przez Spotify przechowywanych a część w gorszej i zmiana ustawienia niewiele daje. tidal czy Deezer niestety nie ma 80% kawałków z mojej playlisty.
Sam Carplay chyba tez nie oferuje top jakości - nie interesowałem się jak idzie dźwięk (czy dalej BT? a może jakoś przez "kabel"), ale mam wrażenie że jak miałem jeszcze telefony z Androidem, akurat LG z LDAC i innymi kodekami bardzo dobrej jakości ,to grało to lepiej. O ile czytałem iPhony tu leżą i kwiczą na czyms bliżej podstawowych A2DP (czyli kicha)- nie mam pojęcia jaki kodek jest w uzyciu ale obawiam się że nie do końca jest dobrze. Kiedyś muszę test zrobić porównawczy i wyjaśnić sprawę - pożycze od kogoś takiego andka z dobrymi kodekami i zepnę przez AA. A może ktoś tu się orientuje?
Co do samego HK w Giulii/Stelvio. Jakoś tam gra, ale cudów nie ma. Tanie woofery na plastikowych dystansach zintegrowanych z membranami, do tego w boczkach kratki średniotonowych po czasie moga rezonować. Szczerze to nie wiem czy nie lepiej brać jakiegoś base i sobie od razu do firmy car audio jechać za 10k zrobić coś co zagra 5x lepiej niż HK? na base łatwiej zrobić, bo tylko 4 kanały potrzeba, bezpośrednio wzmak przy radiu, albo tam dac przedwzmak high input i swoje kable do bagaznika a tam dopiero porządny wzmak.