No właśnie nie cisnę. Jeżdżę po 8km do pracy i z powrotem. Średnie spalanie według komputera na poziomie 11 litrów. Tylko tak ja pisze przejechałem dopiero 300 km.
No chyba, że jest coś nie tak i spalanie powinno być niższe? Jak to wygląda u Was?
No właśnie nie cisnę. Jeżdżę po 8km do pracy i z powrotem. Średnie spalanie według komputera na poziomie 11 litrów. Tylko tak ja pisze przejechałem dopiero 300 km.
No chyba, że jest coś nie tak i spalanie powinno być niższe? Jak to wygląda u Was?
Biorąc pod uwagę masę auta i krótkie odcinki to tak może wychodzić...U mnie średnie zawsze jest w granicach 9,5 do 10,5, aczkolwiek teraz po zmianie kół na 16" z oponą bodajże 205, oscyluje właśnie w okolicy 9,5. Także widzisz, wszystko ma znaczenie.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40
Chociaż akurat eksperymentalnie trafił mi się Eneos Sustina i zobaczymy, co z tego wyniknie.
- - - Updated - - -
X-clean? Jesteś pewien? Moja ostatnia porażka warsztatowa zalała mi właśnie X-cleana (mimo, że prosiłem o LM, ewentualnie bym się zgodził na X-cessa) i przeraziło mnie tempo w jakim go ubywało po solidnych trasach autostradowych na urlopie (a wycieków nie stwierdzono).
- - - Updated - - -
Włącz sobie spalanie chwilowe na komputerze i popatrz od jakiej wartości startujesz. Nawet jak nie ciśniesz, to się będzie zaczynać gdzieś od 16 pewnie, więc nawet jak potem zejdzie do niższego poziomu, to się uśredni do 11. Wybierz się za miasto, zrób ze 100 kilometrów (for fun) i popatrz wtedy na Trip B :)
co do spalania jak dystans 8 km to normalne. Co do oleju co ostatnio jest "polski" specol w dobrej cenie ;)
Miałem LM przez długi czas i mi goście zrobili wbrew (obiecywali zalanie LM). Ponieważ to było chwilę przed wyjazdem i nałożyło się kilka innych historii, to sobie darowałem wylewanie i przejechałem kilka tysięcy (najpierw uzupełniając resztką LM, bo oczywiście nie dolali do pełna...)
Witajcie wszyscy ;)
Tak jest od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem 159 z tym ciekawym silnikiem ;)
Powiem tak, póki co zrobiłem 600 KM, jestem piekielnie zadowolony, chociaż to za wcześnie by mówić ogólnikowo.
Jedyne co daje się we znaki to dość spore spalanie. Przy głownie miejskiej jeździe i odcinkach 10/15 KM spalanie wychodzi mi jakieś 12.5/13 litrów. Wartości nieziemskie (przesiadka z vectry B zagazowanej gdzie spalanie było na poziomie 10 litrów LPG na 100 KM ). Ale cóż poradzić, w Alfie się zakochałem ;)