Tu się zgadzamy, najważnieszą sprawą jest utrzymanie filmu olejowego w wysokich temperaturach pracy silnika anie płynność oleju w niskich temperaturach
Printable View
Zależy od zastosowania bo w codziennym użytku najwięcej silniki się zużywają właśnie na skutek zimnych suchych startów a w sporcie podczas ekstremalnych obciążeń i temperatur.
Wiele jest różnych estrów i różne mają właściwości. Estry powstają z reakcji kwasów z alkoholami w obecności katalizatora i ta reakcja jest odwracalna w obecności wody/wilgoci - wtedy powstacje kwas w oleju, rośnie jego TAN, pogarsza się i tak przeciętna pompopwalność CCS /przepływ na zimno na skutek utleniania itd..
Red Line robi w pełni estrowe oleje i w praktyce w codziennym cywilnym użytkowaniu, wielu rozruchach, krótkich odcinkach ta ochrona jest delikatnie mówiąc dyskusyjna.
Jako dodatek do PAO lepiej się estry sprawdzają niż solo.
Tutaj zgoda chociaż w sporcie też dzielą oleje na te na krótkie kwalifikacje / czasówki - bardzo niskiej lepkości o jak najniższych oporach np. 0W-15 300V Motula oraz te do długotrwałej jazdy w gazem w podłodze - praktycznie monograde aby jak najmniej traciły parametry/właściwości czyli klasy 10W-40, 15W-50 itp zależnie od temperatur pracy i pasowania silnika.
Dla tych, którzy jeżdzą codziennie ale i lubią pocisnąć a nie chcą wymieniać typowego oleju racing drogo i często warto pokazać 100% prawdziwe syntetyki Penrite serii Premium o bardzo dobrych pakietach dodatków i bazach PAO/ester z zabójczo niskim odparowaniem Noack <5,5% !!!
http://www.penrite.pl/produkty/oleje...tenths-premium
Niestety cena też zabójcza ponad 300zł za 5L..
@ wlyszkow
trochę z innej beczki ale o co kaman z tym specolem ? ;)
http://www.najlepszysyntetyk.pl/skle...20z%20Archoil/
No rozpycha się łokciami po necie jak widać :)
Ja będę taki mix testował na swojej Julci pewnie niedługo bo bardzo ciekaw jestem i szczerze naszym kibicuję! Dzisiaj się dowiedziałem, że PAO od Chevrona mają więc gruuuubo ;)
Czyli co, taka cena to tylko było mega promo żeby draw attention ? ;)
Widac, co rok to prorok. Wczesniej był ams, w zeszłym roku penrite, w tym roku meguin a teraz polski specol. Ruch w interesie musi być :cool:
- - - Updated - - -
5w40 nie ma chyba ogólnie dostępnego z tej serii :(