-
Ten xls's sam popełniłem na potrzeby stwierdzenia co padło (była nie szczelność na kolektorze dolotowym) i tyczyło się innego auta (Golf IV 1.6 AKL). Podałem jako przykład tego, kiedy lambda się załącza, jaka była temp. chłodziwa silnika, jak wyglądało napięcie z lambdy itd.
Nie da się go wykorzystać w tej formie do prezentowania danych z Alfy.
--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
-
Hallo moderator, jest tu jakiś urzedujący.... toz to zawłaszczenie tematu a obecna dyskusja nie na temat JTS i jego testów..... Czy trudno założyć własny temat o golfie lub Stillo....., a sio od tego tematu.... Ja już nie moge czytać i słuchać na temat tego stillo i plików xls od Golfa....
-
Widzę, że dla Ciebie ważniejszy był Golf niż wyjaśnienie koledze, o co chodzi (z grubsza) z lambdą wąskopasmową.
Do moderatora: wydziel/wyrzuć posty moje, direct'a i 9none - ten post powyżej, do innego wątku lub kosza. (koledze 9none dziękuję za troskę o wątek - serio! no offence, tak wyszło)
Dziękuję
--
K.Gajda(cra3y)
-
Kod:
a sio od tego tematu.... Ja już nie moge czytać i słuchać na temat tego stillo i plików xls od Golfa....
- jestem za tym co powyżej a kolegę cra3y zbanować na miesiąc za ferowanie wyroków.
-
bubu321, nawet na myśl mi nie przyszło o ferowanie wyroków! Co ja na to poradzę, że akurat do czynienia z problematyką związaną z wąskopasmową sondą lambda miałem w czasie, kiedy miałem auto koncernu VW. Próbowałem naprowadzić Kolegę direct'a na to, o co z tym chodzi, a komentarz Kolegi 9none wskazywał, że bardziej bolało Go to, że to VW niż to, jaki był problem, co pokazywała lambda (i nie tylko) i jakie było rozwiązanie (problem to lewe powietrze, lambda pokazywała na zimnym silniku, że za ubogo, długie czasy wtrysków itd, stabilizowało się, kiedy silnik osiągał temp 80st i więcej).
PS: nie ciągnijmy już tego OT
PPS: bubu321, widzę, że dużo serca włożyłeś w ten wątek (diagnozowanie kapryśnego JTS'a), doceniam to, ponieważ myślę poważnie o 159 2.2 JTS i szukam tutaj informacji, proszę przyjmij moje wytłumaczenie i przeprosiny, nie będę zaśmiecał tego wątku.
PPPS: A czy mod mnie zbanuje, czy nie, to niech Sam osądzi.
-
Z czego robicie taka afere, kurcze ludzie opamiętajcie się kolega cra3y chcial pomoc. Po za tym udzielił kilku rad które mozna tez w jts wykorzystać ponieważ tam tez sa sondy wąskopasmowe i wypowiedz toczyła się raczej w tematyce diagnozowania sądy przed katalizatorem. Czy to bedzie alfa ,fiat, vw to nie ma najmniejszego znaczenia, przecież w każdym z nich mechanizm pracuje tak samo.
A że na nie które pytania nie jesteście w stanie odpowiedzieć, bo rozumiem ze nie każdy wszystko wie. A ten plik z xls jest bardzo pomocny, jak rozumiemy jak i gdzie wklejac dane i co oznaczają tam opisy komórek.Tylko szkoda że nie daliście koledze szansy, aby mógł wytłumaczyć co i jak. Wtedy każdy mógłby sobie wrzucic dane i samemu zdiagnozować stan sond. Jak nie wszystkich to chociaz pare(waskopasmowe)
-
- no nie banowanie za takie coś to nie na tym forum.
- to była tylko taka ekspresja.
- ale dalej nie wiem dlaczego w tym temacie, za samo to coś się należy od moderatora.
- przecież trudno jest wtedy szukac tematów z problemami jak coś wstawiamy NIE NA TEMAT.
p.s.
- a co na to autorka tematu ?
-
Zgadzam się, można było albo założyć inny wątek, albo chociaż zebrać poprawnie logi z jazdy. Zaskoczył mnie obrót spraw w tym wątku, nie taka była intencja testów, zastanawiałam się czemu kolega wrzucił te logi akurat tutaj. Nie jestem zwolenniczką banowania kogokolwiek za cokolwiek. Ale do tego tematu, czy w ogóle, te treści moim zdaniem nic nie wnoszą. Interesuje mnie inny rodzaj wiedzy. Powstał za to pewien bałagan, sugeruję, aby go co najmniej, nie powielać.
JTSowi – przynajmniej mojemu, nic takie coś nie pomoże, a średnio mnie interesuje kiedy dokładnie włącza się ogrzewanie sond, a kiedy nie. Mają pracować i tyle, i wiadomo z logów kiedy i jak pracują. Badamy sondy inaczej i przy tym zostanę. Z wykresów sond w jeździe, parametrów FT i innych widać co się dzieje, także w zakresie pracy sond – ponieważ widać, czy i jak sterownik kompensuje skład mieszanki. Nie wiem w czym kolega Ci pomógł, bo wg mnie w niczym. A mało tego napisał coś i nie pokazał dowodu na zdiagnozowanie czegokolwiek – dowód to logi przed i po, oraz pokazanie metody, niezależnie od marki. Jak pokaże - wtedy można się zastanawiać, czy metoda jest dobra. Tak to mozna wszystko napisać.
- na zdiagnozowanie lewego powietrza znamy inne sposoby – np.: FT się zmienia, a praca sondy wcale nie musi się zmienić, pokaże dobry wykres podczas przyspieszania, ale pokaże za to wysokie shortFT na przykład, a w stalej jeździe sonda pokaże stechiometrycznie, bo ECU będzie kompensować. Jak przestanie kompensować - wtdy zmieni wykres sondy pre-cat, ale JTS bankowo wejdzie wcześniej w tryb awaryjny i oleje wskazania sond, więc trzeba by badać moment kiedy to się stanie. Pewnie TS zrobi tak samo, ale TSy nie zamykają cylindrów.
W wątku bubu o 147TS są informacje jak diagnozować, także sondy.
JTS ma sondy wąskopasmowe tylko za katalizatorem, stąd inne ich wykresy.
Sondy szerokopasmowe – walą mocniej po kieszeni, za dwie jakiś 1000 PLN trzeba liczyć. Poza tym umożliwiają pracę silnika w zakresie mieszanek innych niż stechiometryczne – ubogich – co już sugeruje pewne różnice w "pracy" silników (sterowaniu). To nie tylko, że dają inne wykresy.
A też masz inne ECU – 7.3.1? wg mnie to robi różnicę, patrzymy też na sterowanie. Tak przynajmniej myślę.
Nie ma objawów podanych – co to za diagnostyka? Co dolega temu stilo?
Pewne prawa będą identyczne we wszystkich samochodach, ale pewne przypadłości mogą być charakterystyczne dla konkretnych silników, co wynika z ich sterowania. Dlatego, jednak w tym wątku interesują nas JTSy z MED711, takie było założenie.
Co zrobi moderator nie wiem.
Wiem, co ja zrobię – testy bez VISA i wrzucę tutaj, może powróci harmonia. Tak miałam zrobić, ale wciąż nie mam szybkiego kabla.
-----------------------
Kiedyś myślałam, że ten wątek, te całe moje testy się przydadzą innym. Dlatego między innymi poza tym, że liczyłam/liczę na pomoc w zdiagnozowaniu mojego egzemplarza, wrzucałam logi, opisywałam, sprawdzałam inne JTSy, zależało mi, aby to wszystko co tyczy JTSa, było tu, w jednym miejscu, ale niestety raczej się pomyliłam. Może powinnam była zatrzymać się i nie robić nic. Ale… zawsze jest gdzieś we mnie to cholerne, ale… i ciekawość - pewnie nawet rzeczy moto-oczywistych.
-
to co zrobiłas nikt ci tego nie zabierze, tylko szkoda że to JTS a nie np. 156 TS.... z tym swoim zapałem to byś na pewno rozwiązała problem w 156 TS falowania obrotów i byś miała wdzięczność do grobowej deski uczestników tego forum .... a tak to taka robota dla logów no i dla hamowni aby coś z tego mieć, może trochę więcej mocy w aucie ....
-
1 załącznik(i)
Tylko, że JTSy, też mają swoje problemy, może nie tak uciążliwe jak falowania rpm, opisywane przez kolegów w TSach, ale mają. Mimo, że niewielu o tym pisze. Ale to fakt, ja swojego problemu nie rozwiązałam i może nigdy nie rozwiążę. Jak zrobię wszystko co możliwe i uznam, że nie chcę więcej wiedzieć, wtedy sama się zbanuję.
To nie chodzi o wdzięczność, bo za co? Po prostu myślałam, że innych użytkowników JTSów może to zainteresuje. FT i inne rzeczy, że wypowiedzą się. Pomyliłam się.
To nie jest sztuka dla sztuki – ale też nie chodzi, że wykorzystam pełną moc, pewnie nie. Ponieważ dobrze przyspiesza to nie jest odczuwalne. Jednak nie powinno być tak, że czy ma błędy, czy nie – to zawsze jeździ tak samo i trzyma lampę MIL w gotowości. To co najmniej dziwne, że można szereg rzeczy odłączyć i samochód jeździ tak samo. To wg mnie jest problem, dlatego dalej próbuję go rozwiązać. To mój wybór.
W aspekcie unieruchomienia samochodu, stuków w silniku, brania oleju, braku przyspieszania, wysokiego spalania, MCSFu, bardzo nierównej pracy silnika, itp. objawów - to jest rzeczywiście nic. Samochód jeździ, nic się nie dzieje. Można jeździć od przeglądu do przeglądu i zawsze odpali i pojedzie.
Bez VISa – jest tak samo. Po coś one są – te zawory, nawet jeśli to co się dzieje w GT zależy od czegoś innego - myślałam, że coś się zmieni. Nawet spalanie się nie zmieniło. Tylko, że jechałam nisko i nie przyspieszałam gwałtownie, ponieważ było ślisko, może to w sumie błąd taki test. Ot taka sobie jazda.
- nie sprawdzałam AD czy FES – parametrów VIS i EVAPa, jak zada sterownik. Potem najwyżej do tego wrócę, choć może to błędny całkiem trop.
- było duże napięcie na aku, czy ECU wg scan xl.
Załącznik 82364