W takim razie chciałbym zobaczyć miny osób które dały 6,5 tysiaka za Uconnect 6.5" który teraz okaże się szmelcem. Wydech moim zdaniem ładnie buczy.
Printable View
No właśnie - za to można mieć TomToma z Real HD Traffic i abonamentem na aktualizacje na jakieś 5 lat :).
Alfa robi sie cukierkowa.
Ceniłem ich za to ze nie montowali telewizorów itp na desce
Mam po lifcie z 2014 i uwazam ze jest nie smaczne w porónaniu z przed liftingu.
Mówie oczywiscie o desce. bo fotele to spory plus i kierownica.
Wiem że postęp postempem ale powoli zatraca tozszamość.
mi jakoś ten ekran pasuje ale ma wadę, że nie ściemnia się oddzielnie niż zegary. a tak obsługa banalna i intuicyjna - do przeżycia. Tu jak zwykle gust.
Wezcie dodatkowo pod uwage, ze wyzsze wersje maja metalowa blende na konsoli, a nie plastikowa. Metalowa raz ze oblednie wyglada, dwa ze jest bardzo ciezka po porysowania. Moja juz kilka razy oberwala aluminiowym telefonem, ktory odpadal wraz z uchytem i nie ma po tym zadnego sladu. Deska w Julce przedliftowej podoba mi sie tak samo po 4 latach uzywania jak w momencie gdy ja kupowalem. Jej wzornictwo dla mnie jest ponadczasowe i stanowi piekna kontynuacje (ale nie kopie!) innych ponadczasowych projektow wnetrza grupy Fiata jak chocby Fiata Coupe. Poza tym dzieki zawieszeniu konsoli niejako w powietrzu Julka ma gigantyczna zalete pod wzgledem ergonomii - nawet bardzo wysoka osoba usiadze w nim wygodnie, bez obijania kolan i goleni o konsole.
Dla mnie Julka jest bardzo uczciwie wyceniona, swietnie sie prowadzi i jest wizualnie indywidualnym, spojnym i skonczonym projektem, a nie jakas kopia pieciu wczesniejszych modeli koncernu. Inne kompakty klasy premium typu BMW czy Audio z analogicznym wyposazeniem kosztuja 30 tys wiecej. Dla mnie przyrost jakosci w ich przypadku jest, ale dla nie jest wart przyrostu ceny. Ale to juz kazdego osobista decyzja i kalkulacja.
Dla mnie w obecnej chwili ciagle nie ma kompaktu, ktory wizualnie mogl rownac sie z Giulietta. Polka wezej jest CLS czy Mazda 6 ale za dodatkowe 60 tys zlotych.
Zewnętrznie Volvo V40 jest moim zdaniem ładniejsze, a Mazda 3 drepta Julce po piętach. Wewnątrz Julka na pierwszym miejscu, Volvo drugie, Mazda trzecia :).
Mazda- rdza gratis
Podobno już nie - przynajmniej tak twierdził Pan w salonie :).
jak to możliwe, że ja jeszcze tu nic nie pisałem......
Po lifcie cena wyższa o 150EUR i zdjęte obrandowanie QV z najmocniejszej wersji - ja tu widzę marketingowy nonsens...
Z fąpaża Alfa Tipo 949 gama silnikowa Giulietty:
Benzina:
191.B5E.2 - 1.4 TB 120cv EU6
191.C5E.2 - 1.4 TB 120cv EU6 Super
191.BGE.2 - 1.4 TB GPL 120cv EU6
191.CGE.2 - 1.4 TB GPL 120cv EU6 Super
191.B5N.2 - 1.4 TB Multiair 150cv EU6
191.C5N.2 - 1.4 TB MultiAir 150cv EU6 Super
191.C5G.2 - 1.4 TB Multiair 170cv TCT EU6 Super
191.V5C.2 - 1.750 TBi 240cv TCT EU6 Veloce
Diesel:
191.B5R.2 - 1.6 JTDM 120cv EU6
191.C5R.2 - 1.6 JTDM 120cv EU6 Super
191.B59.2 - 1.6 JTDM 120cv TCT EU6
191.C59.2 - 1.6 JTDM 120cv TCT EU6 Super
191.B5S.2 - 2.0 JTDM 150cv EU6
191.C5S.2 - 2.0 JTDM 150cv EU6 Super
191.C5T.2 - 2.0 JTDM 175cv TCT EU6 Super
Mair 170KM tylko w automacie? Jeśli tak będzie to totalna porażka. Nie rozumiem tej polityki Alfy, żeby każdemu na siłę pakować automat, to samo mają robić w Nowej Giulii. Klient segmentu premium powinien mieć zawsze wybór. Tym bardziej, że producent liczy sobie automat jako opcję dodatkowo płatną i może więcej zarobić, a Alfa świadomie z tego rezygnuje. Kompletnie bez sensu.
Nie wiem czy taka całkiem bez sensu, za dużo opcji to później nieopłacalna produkcja/serwis itp. Czymś to jest podyktowane, pewnie jakieś tendencje/badania rynku robili i tak im wyszło (czy poprawnie to nie wiem). Jednak ja bym chciał automat w swoje 159 TBi, niestety takowych nie robili, więc dalej macham drążkiem.
Nie wiem o jakich wersjach piszesz ale mój szwagier jak kupował BMW 3 2.0 245 KM do automatu musiał dopłacać i to słono. Dlaczego nie może być tak w Alfie?
Ja też bym chciał TCT bo automat dużo lepiej sprawdza się podczas normalnej jazdy a tak naprawdę od kilku lat automaty okazują się szybsze od manuala (szczególnie dwusprzęgłowe) i nawet w sportowym aucie manual to przerost formy nad treścią.
Ale przed liftem nie było QV z automatem o ile dobrze kojarze ? a po lifcie już tylko z automatem można kupić
Hm, kurwens, paczałem na ten konfigurator i wychodziło mi że nie można mieć manuala. :P Sorki, wycofuję się z tego. :D
- - - Updated - - -
ALe tylko z twierdzenia nt. BMW, bo to że manuale wychodzo z mody podtrzymuję. :P
W normalnym wozidle automat jest ok, ale w wozie o aspiracjach sportowych powinien być manual do wyboru. Jeździłem MAir 170 z TCT i nie jest jest już tak ostra jak w manualu.
Tylko że od lat jest trend że w wielu super-autach masz dostępny tylko automat + łopatki przy kierownicy. Przy dwusprzęgłowych skrzyniach, nie tracisz kupy czasu na machanie lewarkiem - jestem przekonany że w obecnej 159 miałbym lekko 1s do setki szybciej gdybym miał TCT - tym bardziej że 3 trzeba niestety wrzucać jeszcze przed setką. Po 20 latach jeżdżenia autami z manualem, mimo początkowej odrazy do automatów którymi jeździłem (wtedy były lepsze lub gorsze klasyczne rozwiązania), teraz chciałbym fajny dwusprzęgłowy automat mieć w aucie. Tylko musi być dopracowany, zmieniać biegi kiedy ja chcę i być na bardzo dobrym poziomie jeśli chodzi o bezawaryjność. Jeśli to Alfa będzie proponować w przyszłości, to dlaczego nie?
Dokładnie. Nie jeździłem 150KM, ale z tego co czytałem aż tak wielkiej różnicy do 170 nie ma. A ja bym królestwo oddał za automat do mojej MA jeżdząc po Warszawie.
To, że z Julki zdejmą QV wiadomo było od dawna. Czy dobrze czy nie? Nie wiem, moim zdaniem oznaczenie QV mogłoby być na najmocniejszej wersji każdego modelu, nie tylko na wyczynowej Giulii. Chociaż w Polsce i tak już pewnie więcej jest AR QV niż z fabryki wyjechało :)
PS. Czy doczekamy się powrotu GTA?
1. No właśnie. Dzisiaj wyprzedzałem 3 samochody na raz w trybie N i aż sam się miło zaskoczyłem, jak to idzie :).
2. Moim zdaniem QV mogłoby być na Julce AWD i trochę bardziej bezkompromisowej.
3. GTA to musiałyby być wersje stricte wyścigowa, coś w stylu Megane RS Trophy/Cup. Raczej do zabawy, niż do jeżdżenia po cywilnych drogach.
Dalej trzymam się swego, że ograniczenie wyboru klientom, szczególnie w sytuacji gdy wcześniej można było kupić Giuliettę w manualu w MA170, jest krokiem wstecz a nie do przodu. Nawet jeśli tylko 10% kupujących wybierze manual to trzeba im to umożliwić. Liczyłem, że raczej dołożą manual do TBI a oni zabrali z 170KM. Porażka.
W TCT najbardziej wkurzają mnie wysokie przełożenia ostatnich biegów, przez co MA170KM TCT ma gorszą elastyczność na 6tce niż TB 120KM. A wszystko tylko po to żeby była niższa emisja spalin...
10% z np 30-40% które kupią z tym silnikiem, to wychodzi 3-4% sprzdarzy, zakładając że myślimy o powiedzmy 3 latach produkcji, powiedzmy wszystkich nowych Giuliett wyjdzie w tym czasie 100tys, to dla 3-4 tys egzemplarzy sprzedanych nie bardzo opłaca robić się dokumentacje itp. To nisza. Pewnie z tych 3-4tys potencjalnych klientów, część bez szemrania weźmie automat, część inną wersję silnikową i zostanie 500 osób które pójdą do konkurencji bo im ni będzie pasowało. Wszystkich nie uszczęśliwisz.
Pamiętaj że każda wersja/kombinacja to ogromne koszty, nie zwrócą się szczególnie jeśly myślimy mimo wszystko o ciągle niszowej marce.
Nawet Skoda, która sprzedaje aut pewnie 20x tyle co Alfa ma do dupy kombinacje silnik/skrzynia/4x4, pewnie też doszli do wniosku że nie mogą mieć 100 kombinacji. Powiedzmy taki Superb, jest oferowany w wersjach od 125KM do 280KM w benzynie, 4x4 możesz mieć w manualu dla silnika 1.4 150KM (trochę słaby silnik jak na ponad 1.5t kobyłę w 4x4, wersja lekko bez sensu), a potem już tylko top wersja 280KM tym razem tylko w DSG, mimo ze po drodze jeszcze mają silniki 1.8T 180KM i 2.0T 220KM w różnych kombinacjach z lub bez DSG, a np Octavię oferują 4x4 z silnikiem 180KM - w Superbie już nie choć byłoby to lepsze niż ten 1.4 150KM z 4x4. Kto ich zrozumie, ale tak już jest i szczególnie trzeba to zaakceptować w niszowej marce która nie może sobie pozwolić na zrobienie kolejnej kombinacji dla sprzedania paruset sztuk w parę lat.
Nie bierzesz pod uwagę, że obecnie wersja 170KM w manuala jest produkowana i nic nie trzeba specjalnie do niej projektować ani zmieniać. Sprzedaż 10% podałem z czapki, realnie jest to dużo więcej . W Polsce większość sprzedaży to ciągle manuale. Wprowadzenie automaty w każdym MA170KM oznacza też podniesienie ceny, co na pewno sprzedaży nie poprawi.
sprzdaż w Polsce ni ma znaczenia - w całym 2015 roku AR sprzedała w Polsce 688 sztuk, z czego 572 to Giulietty, z czego pewnie połowa to benzyny, z czego zgaduję może 60% to wersje 170KM - wyjdzie ze 160-170szt aut o których piszesz, z czego część będzie happy z wersji w automacie, część kupi 150KM, i zostanie parenaście osób które będą niezadowolone, wśród nich Ty (choć i tak pewnie nie jesteś potencjalnym klientem, bo już masz swoją Giuliettę).
Firma, która chce podnieść sprzedaż powinna poszerzać ofertę i czynić ją coraz bardziej atrakcyjną a nie ją zawężać . Wcześniej TBI i MA 170KM było tylko w manualu a teraz będzie tylko w automacie. Tak źle i tak niedobrze. Czemu nie mogą jednocześnie oferować dwóch skrzyń? Twierdzisz, że to przez cięcie kosztów. Być może, marka premium nie powinna patrzeć na każdy grosik jeśli chodzi o zadowolenie także tego najbardziej wybrednego klienta.
Nie chodzi tylko o projektowanie ale też o optymalizację produkcji. Mniejsza liczba wersji oznacza możliwość łatwiejszego rozplanowania produkowanych wersji, zmniejszenia czasu oczekiwania na nowe auto i produkowanie aut "na zapas" Nawet BMW, które do niedawna dawało możliwość prawie dowolnej konfiguracji, obecnie już robi wersje wyposażeniowe (a w UK działało to już od poprzednich generacji modeli).
Japończycy już od dawna produkują auta "bez opcji" czyli wybierasz wersję wyposażenia spośród kilku, skonfigurowane z kilkoma silnikami (oczywiście nie każdy-z-każdą-opcją) i do tego co najwyżej dokupisz czujniki cofania lub halogeny montowane już w salonie ;) I jakoś nikt nie płacze ;)
Zresztą idąc tym tropem można zadać pytanie dlaczego nie można kupić najmocniejszej wersji z podstawowym wyposażeniem. Założę się, że na pewno znaleźliby się chętni na 240 konną Giuliettę za np. 80tys z ręczną klimą ;)
Trochę pomieszałeś:
- pierwsze wersje 2010 - 2013: TBi manual, MAir 170KM manual i TCT (TCT nie od razu)
- 2013 - 2016: TBi TCT, MAir 170KM manual i TCT
- 2016: TBi TCT, MAir 170KM TCT
Faktycznie MAir 170 powinień pozostać i w manualu - zwłaszcza że to sprawdzone zestawienie.
Dla mnie całkowicie bez sensu jest to że wywalili QV. Będzie Veloce czyli Fast. A cena podobno jeszcze wzrośnie. Gdzie tu sens. Każda najmocniejsza wersja danego modelu powinna być oznaczona QV. Nie dość że nie mają żadnego wyboru w gamie modelowej to jeszcze ograniczają w tym co mają.