I jeszcze może ośmiele się zadać parę pytań do postu @sdero jeśli nikomu to nie będzie przeszkadzać. W końcu tytuł wątku to wykresy z hamowni naszych alf :)
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...ml#post1772260
Wykres 1 147-2.jpg. Dlaczego maksymalny moment jest przy 2785 obr/min i moc przy 3346? To nam daje 561 obrotów użytecznych? Mam więcej w formułach które mają wałki w okolicach 330 stopni. Czemu tak późno niuto przeniosłeś, a moc tak w dół? Nie można tego rozszerzyć? Odcinkę tak wysoko też podniosłeś ~4850 obr/min? Czemu akurat tak wysoko jak to już dużo wcześniej leci w dół? Po co się tak robi?
Wykres 2 159.jpg 3900 się kończy wykres? Nie można tego wyżej przeciągnąć? Czas pomiaru 13 sek. Na 3 biegu to było robione?
Wykres 3 147-1.jpg Moment maksymalny przy 2652 obr/min. Strasznie wysoko. Czym to jest pokierowane? I znów zakręcone 4800. Potrzebne jest tak wysoko kręcić jak tam już się nic nie dzieje? Pomiar 13 sek jak wyżej, też 3 bieg? Na 4 nie było by więcej logów do analizy?
I jeszcze mam takie pytanie ad samego wykresu i osi. Czemu te osie obrotów nie pokrywają się z wykresem? Jakoś to dziwnie poprzesuwane.
Wykres 4 CRUZE.jpg Ładne "kreski. Po co kręcić do 4800? I co się dzieje od 4400 obr/min leci to tak gwałtownie w dół i się zawija na płasko od 4550? Czemu tak jest? Nie złapała tego termika? I co się dzieje z tymi stratami na końcu, że to tak w górę leci?
Wykres 5 hamownia.jpg Ładne przebiegi momentu i mocy. 177KM przy 3789 i 405 Nm przy 2217. Nie da się więcej ugrać? Gdzieś czytałem na forum, że 200 jest do ugrania na seryjnych gratach. A z chęcią bym taki na 200 zobaczył.