Dzięki wielkie kupię 5w40 . Przy kupnie auta pytałem dlaczego jest wlany 5w30 to gość mi powiedział że mechanik mu poradził że jak jeździ dużo po mieście to ma być 5w30. Czyli źle mu doradzil [emoji6]
Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Do dpf motul też ma olej acea c3.
~150 zł /5l
Szczerze nie widzę sensu dawać nic droższego. Niektórzy nawet chwalą tańsze. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/07/130.jpg
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Kolega wcześniej pisał, że nie ma DPF, stąd może zalać X-cess (ACEA A3/B4).
Niestety do 2.4 z DPFem trudno o 0w40.
Najlepszym wyborem, moim zdaniem, i nie tylko, jest Millers Oils EE 5w40.
Pabo, a ten Millers EE 5w30 też będzie dobry do Insigni z 2.0 i DPF?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Na dniach będę wymieniał olej, teraz jeździłem na Motulu X-Cess. Zalać Millersa EE, czy może tego Penrite HPR 5, co myślisz Pablo? Auto 2.0 JTDm po chipie, bez ekologii.
Penrite to chyba tylko 5W40? Ja właśnie zmieniłem na Millers'a EE 5W30 i nie narzekam.
A jeszcze jedno, ten Millers EE to ma być longlife a nie longlife ECO? Tak?
Ja zalałem moje 2.4 JTDM Liqui Moly Top Tec 4100 5W40 i chodzi jak złoto w obrotach od 1000 do 5500 i nawet nie stuka w porównaniu do kumpla, który zalał 1.9 JTDM tyle, że bez DPFa przy użyciu 0W40 od Mobil 1 ;) Także, mogę to polecić i nawet cena jest znośna, kupiłem 7 litrów (boo u mnie wchodzi 6.4 :/) za coś koło 250zł u Kolegi z Berlina.
gziemzik , zalales 5w40 ? A masz dpf-a ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
A jaki miał zalać? Do 2.4 tylko 5W40 ewentualnie 0W40.
P.S Przy wymianie w 2.4 wystarczy 6l kupic max co chodzi to 5,5l i to jak dobrze spuścisz olej. Litr zostaje w układzie.
[MENTION=73196]gziemzik[/MENTION] jakim cudem kręci Ci się do 5,5K obr jak to odcinkę ma koło 4,5K obr? :lol:
Mam DPFa i tak, 5W40. I wiem, że ten olej nie jest zgodny z zalecaną FIAT 9.55535-N2, ale jak na razie robi swoje bardzo dobrze ;)
[MENTION=10735]Pływak[/MENTION]
Powiem ci, że nie wiem i nikt nie wie raczej i pewnie nikt się nie dowie ^^ (chociaż w w drugiej połowie miesiąca mam zamiar się w końcu wybrać do Italian Cars w Olkuszu, może rozwiążą zagadkę). Mogę nakręcić filmik dla Ciebie, kręci się do 5500 obrotów i dopiero tu ma odcinkę (czyli dosłownie, gaśnie na 2-3 sekundy i wszystko wraca do normy). Może mam zdupioną wskazówkę, ale mówię co ona wskazuje ;)
PS.
"max co chodzi to 5,5l i to jak dobrze spuścisz olej"
Możliwe, jak kupowałem to auto to miało prawie zerową kartę historii (wiedziałem tylko, że był robiony rozrząd i dwumas), więc dopłaciłem 100zł za kompletną płukankę czego się da i "wsiąkło" 6.2L oleju. Także, dobrze, że miałem :D
Radze zbadać bo jak ktoś coś dłubał w ECU i przesunął odcięcie wtrysku to może się źle skończyć.
Przyjrzę się, jak będę jechał do Cinka w końcu. Muszę też zauważyć jedną rzecz, mój VMAX to 220KM, stwierdzone, osiągnięte. Ale Grande Punto 1.9 VMAX ma według producenta 200KM, no cóż... nie doścignąłem łachudry osiągając moje VMAX ;p Widziałem też sporo wykresów z fabrycznych AR i widać tam wyraźnie, że fabryka raz dała więcej, a raz mniej. Mi najprawdopodobniej dała mniej, bo przyśpieszam trochę wolniej niż 8.3 sekundy, a jemu dała więcej, bo startuje prawie tak samo jak ja, a w zakresie 140-160 nawet lepiej. Może jak fabryka mi dała mniej, to dała mi za to większy zakres obrotów? ;p
dziwna sprawa ...
- - - Updated - - -
dokładnie taki do 1.9: http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...3-5w30-5l.html
Witam.
Nie przejrzałem wszystkich stron, bo to niemożliwe, ale leciałem może co kilkanaście a czasami jak dłuższy wątek był to każdą po kolei i do tej pory nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Pewnie mnie "Stare wygi" zlinczują, że mi się szukać nie chciało ale...
Do Alfy 159 1.9jtdm z DPF olej...
Do tej pory miałem Castrol Edge FST 10W30, nawet nie wiedziałem prędzej jaki to badziew dopóki nie przeczytałem tych kilkudziesięciu stron tego wątku. Jednak mam wymianę w przyszłym tygodniu i szukam sensownej odpowiedzi na co? Jedni polecają 10W30, inni 10W40 a jeszcze inni 5W40.
Mógłby ktoś podać kilka przykładów oleju na który mógłbym wymienić a który jest polecany(nie jak Castrol)
Podam do przykładu że autkiem mam zrobione już 280tys. Do tego są do zdobycia jakieś normalniejsze, pewniejsze filtry oleju? Bo spotykam się z samymi MANNami.
Pozdrawiam
Faktycznie jakość szybko po łebkach czytałeś , bo do 1.9 jtdm z dpf to nie żadne 10w40 tylko 5w30 C3 ! Ja mam taki zalany http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/07/194.jpg
Wystarczy wejść w link poprzedzający twój post... i już masz polecany olej
Ja w swojej 159 1.9jtdm 8v obecnie używam Millers Oils EE Longlife C3 5w30. Wcześniej próbowałem Motul X-Clean oraz Liqui Moly Top Tec 4600 i na Millers silnik robi wrażenie zdecydowanie mniej męczącego sie i pracuje zdecydowanie ciszej. Juz dalej nie szukam. Millers spełnia moje oczekiwania.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Naprawdę odczuwasz różnice miedzy motulem i millersem ? Pytam bo czeka mnie wymiana i zastanawiam sie czy warto dopłacić?
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Subiektywnie, akustycznie tak. Choć może to wrażenie spotęgowane jest tym, ze miedzy Motulem a Millersem pojawiło sie w międzyczasie LM, po którym wrażenie pozostało najgorsze z tej trójki. Na LM silnik chodził bardziej traktorowato i przy wkręcaniu na obroty czuło sie, ze sprawia mu sie pewien ból. Ja generalnie żałowałem zmiany z Motula na LM (choc wielu twierdzi, ze LM jest od Motula lepszy). Na Millers silnik pracuje bardziej sprężyście i tak hmm... zdrowo, dzwonowato, bardziej czysto. Dużo lepiej niz na LM i subiektywnie odnoszę wrażenie, ze lepiej niz nawet na Motulu. Ale pamięć może byc zawodna.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To tak z grubsza po obserwacjach 1500 km zrobione i już minimum dziś dodałem prawie 1l i jest max , przed uzupełnieniem na wyświetlaczu 2kreski a na miarce tylko czubek był w oleju czyli mniej jak minimum , dpf wypala się co ok 800 km , czas wypalania ostatniego 558S , myślę że czeka mnie remont albo wymiana silnika
Jest jakiś inny olej niż 5W30 do DPF-a ? Bo moja włoszka raczej bierze olej i zalał bym jakiś inny gestrzy żeby mniej go ubywalo , no ale ten dpf :/
Neste City Pro 5w40
Koledzy Nie mam żadnego wycieku ,po prostu nie ma pierścieni olejowych i silnik ten olej spala , bo gdzie by znikał ? Szczególnie jak szybciej po jeżdżę po trasie
Może pojechać zmierzyć ciśnienie jakie jest w silniku
Winne mogą być pierścienie lub turbo i trzeba to sprawdzić. Jeśli JTD spala dużo oleju jak u Ciebie to coś już w nim jest w stanie agonalnym i lanie oleju o nieco innej klasie lepkości nic nie da.
Turbo mam nowe po regeneracji , no i mi się wydaje że zostają pierścienie
Turbo nowe a po regeneracji to dwie zupełnie różne sprawy ;)
No tak , ale powiedzmy że prawie nowe bo na nowych częściach , tylko muszla stara i kolektor :)
Zależy jeszcze na jakich częściach. Można wstawić graty z chińskiej ciastoliny, źle wyważyć i też będzie problem. Turbo możesz zdiagnozować - wystarczy zrzucić rurkę i pomacać w środku czy nie będzie kałuży.
Pacjent 2.4jtdm 210KM. Zamówiłem Motula 5w40 c3 a przyszedł 5w30 c3. Może być? Czy dolewki 5w40 nie będą niosły konsekwencji?
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka