Dopuszcza się we Włoszech tablice 360 mm x 110 mm, ale tylko z przodu.
Printable View
Dopuszcza się we Włoszech tablice 360 mm x 110 mm, ale tylko z przodu.
A, no to jasne. Bardzo dużo tam takich, również na dostawczakach.
Fajnie wyglądają, do Alf w sumie idealne :-).
Co to w ogóle za problem? Przecież jak się jedzie, to się nie widzi swojej tablicy z przodu, z tyłu zresztą też nie.
Problem dla czujników z przodu które często głupieją przy dużych ramkach.
A reszta to kwestia gustu. Felg też ze środka nie widać a dla niektórych są ważne jak nie wiem co...
U mnie na Giulii jeździła z taką mała tablica z przodu i nie było problemu z Policją czy Strażą Miejską. Zawsze mówili "jaka tablica rejestracyjna z przodu" :D.
Nikt nigdy nie wspomniał, że nielegalna. Zawsze im mówiłem, że mniejsza wygląda ładniej na Alfie :)
Mam kilka głupich pytań.
Co zrobić by Stelvio 2025r. jeździło jak przed liftem z 2018r.?
Przyspieszenie 0-100 5.7,a testerzy mierzą 6.1.
Podobnie z Vmax.
Miałem Giulie 2.0 2018r. i było super autem. Czasami fajnie było się ścignąć spod świateł z BMW 330i :D
Podpisałem umowę leasingową na nowe Stelvio 2.0 , a mogłem wziąć kilkuletnie Q. ( Jutro mają rejestrować)
Teraz raczej już się nie można wycofać z podpisanej umowy ,stąd moje pytania.
Z tego co czytalem...
Generalnie lipa bo ekologia. Coś tam możesz polepszyć ale 2018 to już nie bedzie.
wywalenie GPF - tuner, gwarancja
mod mapy silnika - tuner, gwarancja
mod skrzyni - tuner gwarancja
Jest też już dostępny modul umozliwjajacy launch control. Ale to tylko walka o rekordy bo napedzenie kół zanim ruszysz też zajmuje czas.
U mnie żadne czujniki nie głupieją.
Wszelkie małe tablice, a nie daj Boże te krótkie w samochodzie do tego nie kwalifikującym się, to druciarstwo, wieśniactwo i objaw kompleksów.
Powinno za to zabierać dowód rejestracyjny, co niestety rzadko się zdarza, skoro u mnie w okolicy jeździ Tico z krótki tablicami i nikt z tym nic nie robi.
- - - Updated - - -
Straż Miejska nic do tego nie ma, a Policja wiadomo jaki poziom sobą reprezentuje, zwłaszcza teraz.
Jeżeli założysz z przodu tablicę z szeroką ramką to przednie czujniki to łapią. Problem jest stary i znany. Wiele serwisów przykręca wręcz tablice bezpośrednio do podstawki bez żadnej ramki żeby mieć to z głowy. Może masz jakiś nowy samochód M23 czy coś i to poprawili.
Każda modyfikacja w samochodzie może być druciarstwem i wieśniactwem. Nawet wkładanie zapachu do środka auta.
Jakby mi było wszystko jedno czym jeżdżę, to brałbym passata.
Tylko mi nie mów, że taka tablica odwraca uwagę i ubezpieczalnia nie wypłaci pieniędzy z tego powodu.
Jestem ciekaw jak oceniasz nowe BMW, które mają podświetlane grille z przodu. Ty sobie nie możesz czegoś takiego założyć, bo nie przejdzie przeglądu, ale możesz sobie kupić BMW i problem z głowy :D:D:D
Spokojnie mogę udowodnić, że odwróciła moją uwagę. Wystarczy, że z racji mniejszych liter dłużej mi zajęło przeczytanie co na niej jest i przez to nacisnąłem na hamulec 0.2 sekundy później.
Nie istnieje dla mnie coś takiego jak BMW, więc mnie to nie interesuje. Nawet jakbym wygrał na loterii, to na drugi dzień bym się tego pozbył nawet za pół ceny.
Poruszyłeś bardzo ciekawy wątek. Coś co często jest wiejskim tuningiem i za co nie przejdziesz przeglądu (i dobrze) nagle zastosowane przez producenta staje się "homologowane" i już nikomu nie zagraża. Śmiech na sali, bo ostatnio niektóre rozwiązania to tragedia stylistyczna i/lub funkcjonalna za którą 10 lat temu powodując wypadek byłbyś wyklęty przez dziennikarzy, zlinczowany i wtrącony finalnie do więzienia :D
Takie <piiii> czasy :cool:
Dobry wątek na HydePark.
Właśnie odebrałem swoje Stelvio Veloce z 2025r.
Dopiero teraz zauważyłem, że mam zewnętrzne podświetlenie tylko wnętrza klamek bez oświetlenia powierzchni koło auta. Jakoś przełknąłem. Moja Giulia 2018 miała i klamki i otoczenie.
Ale to podświetlenie jest tylko w PRZEDNICH DRZWIACH.
Nie wiem czy to błąd przy produkcji, czy specjalnie zrobione.
Jeżeli specjalnie, to jak może marka, która aspiruje do bycia premium takie coś zrobić...
Macie na to jakieś rady? Boli mnie to niemiłosiernie...
A tylne drzwi otwierałeś?
W klamce od dołu miałeś dodatkową diodę LED, która oświetlała powierzchnię przy samochodzie. Delikatnie, ale oświetlała.
Tu masz zdjęcie mojej Giulii:
https://drive.google.com/file/d/1-hL...ew?usp=sharing
Ciekawe czy jest kabel wyprowadzony w drzwiach z tyłu, bo jestem gotów dokupić klamki z ledami, żeby to mieć...
dobra, poszedłem do auta i popatrzyłem, tak, w mojej giulii 2018 jest tez od dołu druga - powiem CI że nawet nie wiedziałem haha. w Tonale 2023 mamy już po nowemu, czyli tylko lampka w przednich drzwiach i wewnątrz klamki.
co do wiązek na tyle, a kto to wie, może też być loteria - musiałbyś to rozerbać i sprawdzić, i to nie tylko drzwi, ale wiązkę do drzwi - serio chce Ci się? może i dziwna/symboliczna oszczędność i tu można dyskutować po co w ogóle takie zmiany robić (więcej kosztuje zmienić niż zaoszczędzą na pewnie max kilkudziesięciu tys sztuk pobiedzonych (też nie każda wersja miała w ogóle podświetlanie, więc tylko te liczymy), tylko czy to jest jakaś ważna funkcja? mi tam wystarczają przednie podświetlane a i to trochę zbędny bajer - można powiedzieć tylko wygląd ewentualnie drobna pomoc przy zamykaniu bo lepiej w nocy widzę gdzie nacisnąć przycisk zamknięcia na klamce (więc funkcjonalnie to tylko przód ma jakiś sens skoro guzika nie ma na tylnych)
W moim MY23 tego nie ma, a szkoda, fajnie to wygląda.
Takie zubażanie poliftowe to normalna zagrywka makaronów od lat.
Jak kupowałem Bravo Sport po lifcie w 2010 roku, to nie miało już lakierowanych zacisków i podświetlenia klamek w środku. Do tego przedni grill zamiast ładnego chromu został polakierowany srebrzanką.
Takie ich "oszczędności".
Odnośnie podświetlanych klamek w Giulii, to żeby zobaczyć to podświetlenie, to musi być całkowicie ciemno. Tego dolnego podświetlenia to długo nie zauważałem. W sumie taki gadżet.
I skoro gadżet/wygląd to też bez sensu, że w Stelvio jak się otworzy przednie drzwi to tylko ich podswietlenie się włącza a tylnych już nie.
Mówię o klamkach a nie o podłożu.
Raz, że fajnie to wyglądało. Dwa to było mi bardzo pomocne na parkingu zamkniętym wspólnym, gdzie przy wjeździe na parking zapalały się światła oświetleniowe całego parkingu, ale za nim wyszedłem z samochodu to gasły i było bardzo ciemno. Pomagało to, żeby nie porysować samochodu suwakiem czy paskiem.
Efekt ogólnie robiło bardzo fajny.
Niestety głupia zagrywka z ich strony...
Autko fajne, ale za to jestem na nich bardzo zły...
Polecam szyberdach, MEGA FAJNA SPRAWA :)